Înlocuitor de pâine, din semințe de in și ceapă – doar 2 ingrediente

Acest înlocuitor de pâine se prepară foarte ușor în casă. Aveți nevoie doar de 2 ingrediente simple pentru această rețetă: semințe de in și ceapă.

Ceapa dă mai mult gust și savoare acestor pâinici. Dar dacă nu vă place ceapa, puteți adăuga alt tip de legumă.

Au un conținut scăzut de carbohidrați și sunt potrivite pentru dieta fără gluten, dieta diabeticilor, dietele vegane, dieta low-carb și dietele de slăbit.

Inlocuitor de paine, din seminte de in si ceapa – doar 2 ingrediente

Imagine cu titlu sugestiv: Inlocuitor de paine, din seminte de in si ceapa: Freepik.com

Beneficiile consumului de semințe de in

Semințele de in sunt deosebit de hrănitoare și sățioase. Conțin proteine (20-30%), fibre (28%) și grăsimi bune (Omega-3).

Circa 35-40% din compoziția lor este constituită din ulei bogat în acizi grași saturați (acid palmitic și stearic), acizi grași mononesaturați (acid oleic) și acid alfa-linoleic (este 70%).

Proteinele lor au un grad ridicat de digerabilitate și o valoare biologică crescută.

Semințele de in ne oferă de asemenea vitamine din grupul B, vitamina E (gama tocoferol) și unele minerale.

Sunt cea mai bună sursă de lignani, care au activitate fitoesterogenică.

  Cumpără cartea  

Faina universala cu continut scazut de carbohidrati

Faina universala cu continut scazut de carbohidrati

Consumul semințelor de in ajută la scăderea lipidelor din sânge și previn formarea plăcilor de aterom.

Au activități antiinflamatoare și hipolipidemiante. Protejează împotriva bolilor cardiovasculare, diabetului, obezității și sindromului metabolic în general.

Semințele de in reduc riscul de hipertensiune arterială, dislipidemie, inflamații, hiperglicemie și insulinorezistență.

Se pot consumma până la 50 de grame pe zi, fără efecte secundare.

Înlocuitor de pâine – rețetă

Ingrediente

Mod de preparare

Măcinați fin semințele de in folosind râșnița electrică de cafea sau într-un mini-robot / mini-tocător.

Peste pulberea obținută se adaugă ceapa decojită și tăiați sferturi. Mixați din nou, până se mărunțește complet ceapa și ați obținut o compoziție omogenă, ca o pastă.

Transferați-o într-o tavă dreptunghiulară sau pătrată mică. Distribuiți-o uniform și presați-o bine cu dosul unei linguri, într-un strat compact și neted la suprafață.

  Cumpără cartea  

100 de retete pentru diabet

100 de retete pentru diabet

Presărați deasupra semințe de in in, presându-le ușor cu dosul lingurii. Tăiați foaia în bucăți pătrate, de dimensiunea dorită.

Dați tava în cuptorul preîncălzit la 160 de grade Celsius, cu ventilator. Lăsați foaia să se coacă preț de 20 de minute. Este gata când s-a rumenit deasupra. Desfaceți bucățile de pâine și lăsați-le la răcit. Sunt grosuțe, moi și savuroase.

Dacă vreți ca acest înlocuitor de pâine să fie mai crocant, coaceți compoziția într-o tavă mai mare, într-un strat mai subțire.

Rețete similare

Pe site-ul nostru puteți găsi și alte rețete de pâine fără gluten sau înlocuitor de pâine:

Crackers cu semințe (biscuiți crocanți), fără făină – înlocuitor pentru pâine
Pâinici fără gluten, din năut
Biscuiți uscați fără gluten (de post)
Pâinici crocante din ovăz, semințe de in și apă (fără ulei și gluten)
Pâinici din ovăz și susan – fără gluten

Surse articol:

1. Martinchik AN, Baturin AK, Zubtsov VV, Molofeev VIu. [Nutritional value and functional properties of flaxseed]. Vopr Pitan. 2012;81(3):4-10. Russian. PMID: 22888664.
2. Foodoctor, Low carb flaxseed crackers (vegan, paleo, gluten free): https://www.youtube.com/watch?v=zA8_M8tNFI4&ab_channel=foodoctor
3. Shayan M, Kamalian S, Sahebkar A, Tayarani-Najaran Z. Flaxseed for Health and Disease: Review of Clinical Trials. Comb Chem High Throughput Screen. 2020;23(8):699-722. doi: 10.2174/1386207323666200521121708. PMID: 32436825.

    Adaugă comentariu

    Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.