Pâine fără gluten din linte roșie uscată – rețetă fabuloasă!

Tot mai multe persoane sunt interesate să găsească rețete fără gluten. Cele mai căutate sunt rețetele de pâine fără gluten, pizza fără gluten, clătite fără gluten, prăjitură fără gluten, cozonac fără gluten, chec fără gluten, biscuiți fără gluten, brioșe fără gluten.

Pe site-ul nostru – AICI – puteți găsi cel puțin câte o rețetă din toate aceste categorii de preparate fără gluten. 

Paine din linte rosie fara gluten

Imagine cu titlu sugestiv: Paine din linte rosie fara gluten: Elin B

Cum să faci pâine fără gluten în casă

În ceea ce privește pâinea, sortimentele din comerț sunt scumpe și nu au eticheta „curată”. Nici făinurile fără gluten nu sunt cea mai sănătoasă sau ieftină alegere.

Singura soluție este să faci pâine fără gluten în casă. Cu toate acestea, este dificil să obții un produs satisfăcător. Pâinea fără gluten nu are acea textură pufoasă pe care o găsim la pâine clasică, făcută cu grâu.

După mai multe încercări și erori, autorii de rețete fără gluten au ajuns la câteva combinații potrivite. Sunt câteva ingrediente-cheie pe care trebuie să le folosești pentru a avea rezultate bune.

Pe internet veți găsi suficiente rețete reușite de pâine fără gluten pe care le puteți încerca. Rețeta pe care v-o prezentăm mai jos este propusă de „Nutrition Refined”. Se face din boabe de linte uscată. În mod neașteptat, pâinea obținută din linte este deosebit de gustoasă și pufoasă.

Moale la interior și crocantă deasupra. Textura este mai degrabă densă decât aerată. Nu este deloc sfărâmicioasă, nici nu crapă la copt.

Poate fi folosită ca înlocuitor pentru pâinea din grâu. Este 100% vegană și naturală. Nu conține nici gluten, nici lactate, ouă, soia, nuci, zahăr sau drojdie.

Pâine din linte roșie – rețetă

Durată totală de preparare: 2 ore și 40 de minute
Nr. de porții: 4 pâinici rotunde (bulci)

Ingrediente

Mod de preparare

Spălați boabele de linte și puneți-le la înmuiat într-un bol cu apă, cât să le acopere. Lăsați-le la hidratat minim 2 ore. Ideal ar fi să stea la înmuiat peste noapte.

Scurgeți apa, clătiți lintea și lăsați-o la scurs într-o sită. Puteți să le lăsați încă o zi la germinat. Puneți-le apoi în vasul robotului cu lama S. Adăugați restul ingredientelor, anume apa, sucul de lămâie, uleiul, tărâțele de psyllium și bicarbonatul.

Mixați câteva minute, până când rezultă o compoziție fină, omogenă și legată, ca un aluat. Coca este maleabilă și se lucrează foarte ușor cu ea. Împărțiți-o în 4 părți egale.

Cumpără amestec de făină pentru pâine fără gluten  

Mix faina pentru paine fara gluten

Mix faina pentru paine fara gluten

Modelați fiecare bucată de aluat într-o bilă, cu palmele. Așezați pâinicile modelate pe tava cuptorului, tapetată cu hârtie de copt. Puteți presăra pe pâinici semințe de susan, mac, cânepă. 

Introduceți tava în cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsius. Durează circa 25 de minute să se coacă. Pâinicile din linte sunt gata când s-au uscat deasupra și au căpătat o nuanță aurie-maronie.

Trebuie să le lăsați la răcit complet înainte de a le tăia.

 Cumpără de aici pâinici cu făină de linte 

Painici cu faina de linte

Painici cu faina de linte

Sugestii de servire

Pâinea din linte este densă, hrănitoare și foarte sățioasă, datorită fibrelor și proteinelor. Bulcile pot fi tăiate pe orizontală, în două sau în mai multe felii. 

Sunt ideale pentru burgeri și sandvișuri. Însă le puteți consuma și în locul pâinii obișnuite. Merg cu orice fel de mâncare. Pot fi adecvate și pentru diabetici.

Este indicat să mâncați această pâine din linte în aceeași zi în care ați făcut-o. Dar poate fi păstrată 1-2 zile, într-un recipient închis ermetic.

Dacă vreți să reziste mai mult timp pufoasă și proaspătă, depozitați-o în congelator. Durează până la 1 lună.

Chiar dacă nu ai intoleranță la gluten, pâinea albă din grâu este foarte slabă din punct de vedere nutrițional. Se face din făină ultra-procesată și albită.

Conține carbohidrați rafinați, fără fibre și nutrienți. Are de asemenea afânători, zahăr și conservanți nedoriți. O felie de pâine procesată poate să aibă până la 3 g de zahăr!

Pâinea din linte poate fi fără îndoială o alegere mult mai sănătoasă pentru orice dietă.

Informații nutriționale

Dacă faceți 4 pâini, o pâine din linte are:

  • 235 de calorii
  • 4 g de grăsimi
  • 27 g de fibre
  • 0,4 g de zaharuri
  • 13 g de proteine

Note și explicații

Puteți folosi orice tip de linte doriți pentru această rețetă. Lintea roșie este de preferat deoarece se gătește mai repede și are un gust mai dulce. În plus, dă și aluatului o culoare mai frumoasă.

Lintea nu se folosește fiartă, ci doar crudă.

Tărâțele de psyllium sunt liantul acestei rețete. Ele funcționează ca un gluten. Dau aluatului elasticitate, moliciune și vâscozitate. Nu le puteți exclude.

Uleiul de măsline poate fi omis. Dacă îl excludeți, pâinea va fi mai puțin sfărâmicioasă și mai aspră.  

Bicarbonatul este agentul de creștere din această rețetă. Puteți încerca și cu praf de copt, însă bicarbonatul este mai puternic și eficient.

Sucul de lămâie interacționează cu bicarbonatul și îl ajută să se dizolve. Îl puteți substitui cu oțet.

Surse articol:

1. Petra Scott, Red lentil bread rolls, Nutrition Refined: https://nutritionrefined.com/red-lentil-bread-rolls/
2. NutritionRefined, Quick lentil bread rolls / no grains, no dairy, no yeast: https://www.youtube.com/watch?v=eRpgbV022Eo&ab_channel=NutritionRefined

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.