Pâine de hrișcă și năut, bogată în fibre și proteine – fără gluten, fără ulei
Încă de la prima gură veți simți că această pâine este foarte sănătoasă și benefică organismului.
Pâinea din hrișcă și năut este foarte densă și sățioasă. O felie este suficient de hrănitoare pentru o masă.
Recomandăm această pâine celor care au intoleranță la gluten sau boala celiacă. Înlocuiește cu succes pâinea din făină de cereale.
Pâine de hrișcă și năut – rețetă
Ingrediente
- 100 g de făină de hrișcă (v-o recomand pe aceasta)
- 120 g de făină de năut (v-o recomand pe aceasta)
- 80 g de semințe de in
- 20 g de tărâțe de psyllium
- 1 linguriță de bicarbonat de sodiu
- 1 lingură de oțet de mere
- 300 g de apă
- ½ linguriță de sare
- opțional: 30 g de semințe (la alegere)
Mod de preparare
Începeți cu tărâțele de psyllium. Dați-le prin râșnița electrică de cafea și transformați-le într-o pudră fină. Astfel se vor distribui mai bine în aluat.
Pudra de psyllium se pune într-un bol. Adăugați apa peste ea și amestecați bine, până se dizolvă. Dați vasul deoparte și lăsați-l 10 minute, sau până când se transformă într-un gel gros.
Într-un bol încăpător adăugați făina de hrișcă, făina de năut și semințele de in pe care le-ați măcinat prin râșniță. Puneți tot acum sarea și amestecați bine.
Dacă folosiți semințe, acestea se pun întregi. Eu am folosit semințe de cânepă decorticate. Însă puteți opta și pentru semințe de floarea-soarelui, dovleac sau un amestec.
Când gelul s-a închegat, adăugați-l peste amestecul de făină. Puneți acum bicarbonatul stins cu oțet și amestecați totul cu o lingură.
Frământați apoi aluatul cu mâinile. Trebuie să amestecați bine coca, pentru a nu rămâne bucăți mari (cocoloașe) de gel de psyllium.
Modelarea pâinii fără gluten
Modelați la final aluatul într-o pâine tip franzelă. Poate fi mai lată sau mai îngustă, mai lungă sau mai scurtă, după preferință. Umeziți palmele cu apă pentru a-i putea da o formă cât mai aspectuoasă.
Așezați pâinea în tava cuptorului pe care ați pus o hârtie de copt. Crestați pâinea la suprafață cu cuțitul.
Coacerea pâinii fără gluten
Dați tava în cuptorul preîncălzit la 190 de grade Celsius. Această pâine trebuie să stea în cuptor circa 55 de minute. Se va rumeni frumos la suprafață și va căpăta o culoare negricioasă.
Dacă vedeți că se rumenește prea tare în primele minute, reduceți temperatura la 180 de grade. Depinde de cuptorul fiecăruia.
Servirea pâinii fără gluten
Pâinea fără gluten trebuie lăsată la răcit complet înainte de a o tăia. Dacă o veți tăia când e caldă, se va înmuia în mijloc. Metalul din lama cuțitului va face pâinea să rămână umedă la interior.
Așadar, este foarte important să coaceți această pâine cu o zi înainte de a o mânca. După ce o scoateți din cuptor, lăsați-o să se răcească de tot, apoi dați-o în frigider. După ce stă o noapte la rece se poate tăia și servi. Nu săriți acest pas!
Pâinea are un gust intens de semințe de in și de hrișcă. Bicarbonatul îi dă o aromă ușor asemănătoare pâinii cu gluten.
Este o pâine grea, dar destul de pufoasă în interior, dat fiind că nu are niciun fel de gluten.
O puteți servi ca pâinea obișnuită, cu diferite mâncăruri. Se taie bine. Se poate folosi și la tartine sau sandvișuri.
Nu vă rămâne decât să o încercați și să ne scrieți cum v-a ieșit.
Note și sugestii
Tărâțele de psyllium sunt cheia reușitei în rețetele fără gluten. Acestea ajută aluaturile să capete o textură pufoasă după coacere. De aceea nu pot fi înlocuite cu altceva.
Făinurile folosite la prepararea acestei pâini le-am cumpărat de pe site-ul DriedFruits. Au prețuri mai bune decât în altă parte. O pungă de făină de hrișcă de 200 de g costă 6 lei, iar o pungă de făină de năut costă 4-5 lei.
Aceste făinuri provin din semințe și respectiv din leguminoase, iar nu din cereale. De aceea nu conțin gluten în mod natural. Însă pot fi contaminate cu această proteină dacă sunt ambalate în fabrici care procesează cereale cu gluten.
Sunt bogate în fibre, proteine și antioxidanți. Pâinea obținută din ele este ideală pentru diabetici, cardiaci și cei cu intoleranță la gluten, boala celiacă sau boli autoimune.
Semințele de in aduc un aport valoros de grăsimi bune (Omega-3). Când consumați alimente bogate în fibre precum psyllium sau semințe de in este indicat să creșteți cantitatea de apă servită în decursul zilei.
Rețete similare
Pe site-ul nostru puteți găsi și alte rețete de pâine fără gluten:
Pâine din linte verde, fără gluten – surprinzător de pufoasă!
Pâine fără gluten, din hrișcă și nuci – recomandată în diabet și hipertensiune
Pâine fără gluten din linte roșie uscată – rețetă fabuloasă!
Pâinici pufoase fără făină de cereale și ulei, slabe în carbohidrați
Sursă rețetă: Mira Ako, Super healthy gluten-free protein bread with much fiber and health fat, Healthy Vegan Kitchen: https://www.youtube.com/watch?v=PEEbCfR7yV0&t=79s&ab_channel=HealthyVeganKitchen