Pâine plată din quinoa – fără gluten, drojdie sau ulei

Persoanele care nu pot consuma pâine obișnuită din cauza glutenului au câteva opțiuni excelente. Este vorba despre quinoa, hrișcă și mei.

Din ele pot prepara pâine, biscuiți, crackers și alte produse de panificație reușite.

Paine plata din quinoa - fara gluten

Paine plata din quinoa – fara gluten: Marco Verch Professional Photographer

Cereale pentru dieta fără gluten

Glutenul se găsește doar în cereale precum grâu, secară și orz. Opțiunile menționate mai sus nu sunt practic cereale, ci semințe sau pseudo-cereale.

Acestea nu conțin în mod natural gluten, însă pot fi contaminate cu proteinele din grâu dacă sunt manevrate sau ambalate într-o fabrică de cereale.

Așadar, dacă aveți intoleranță la gluten sau boala celiacă, asigurați-vă că pe pachetul produsul scrie că nu conține gluten.

În acest articol împărtășim cu voi o rețetă simplă de pâine plată, făcută din quinoa. Această sămânță este comercializată acum și în magazinele alimentare, nu doar în cele cu profil naturist. O puteți găsi inclusiv în hypermarketuri, precum Ldl.

Pâine plată din quinoa – rețetă fără gluten

Ingrediente

  • 170 g de quinoa
  • 254,88 g de apă
  • sare, după gust
  • opțional: 1 linguriță de pudră de ceapă

Mod de preparare

Preîncălziți cuptorul la 200 de grade Celsius. Pregătiți tava, tapetând-o cu hârtie de copt. Fiind o pâine plată, adică subțire, o veți coace în tava întinsă a cuptorului.

Puneți boabele de quinoa în blender. Adăugați apa, sarea și pudra de ceapă. Mixați bine-bine, până când rezultă o compoziție foarte fină, fără bucăți de quinoa.

Turnați compoziția în tavă, distribuind-o uniform. Dați tava în cuptor pentru 20-25 de minute. Va prinde o crustă gălbuie deasupra.

După ce pâinea s-a copt, se scoate din cuptor și se lasă la răcorit 2-3 minute, apoi se întoarce pe partea cealaltă. Desprindeți ușor hârtia de copt pentru a nu se umezi. Lăsați apoi pâinea să se răcească și o puteți tăia sau rupe bucăți.

Poate fi servită și caldă. Merge foarte bine cu supe, cu salate sau mâncăruri gătite. O puteți folosi și pentru asamblarea de sandviciuri sau prepararea de tartine.

Se poate unge cu pateuri, creme, unt, dulceață sau sosuri. Practic, o puteți consuma în locul pâinii obișnuite.

Note și sugestii

Unele persoane preferă să hirateze quinoa înainte – ceea ce este indicat cu toate cerealele și semințele.

Spălați bine boabele de quinoa și puneți-le la înmuiat într-un bol cu apă, minim 8 ore. O puteți lăsa peste noapte la hidratat.

A doua, zi, clătiți-o de mai multe ori (pentru a elimina gustul amar), apoi puneți-o în blender. Puneți cu 60 ml de apă mai puțin la mixat decât cantitatea indicată în rețetă.

Informații nutriționale

185 de grame de quinoa gătită are în jur de 222 de calorii. Este așadar un aliment ideal pentru curele de slăbire. Îl pot consuma fără probleme și diabeticii.

Aceeași cantitate de quinoa gătită furnizează 45 g de grăsimi, 39 g de carbohidrați, 5 g de fibre, 8 g de grăsimi, 118 mg de magneziu și 77 mcg de acid folic.

Carbohidrații din quinoa sunt complecși, iar în combinație cu fibrele și proteinele nu produc creșteri mari ale zahărului din sânge.

Quinoa are un indice glicemic mic, sub 55.

Rețete similare

 Pe site-ul nostru puteți găsi și alte rețete de pâine de casă fără gluten:

Pâine din quinoa și semințe de in – rețetă bogată în proteine și fibre (fără gluten)
Pâine de hrișcă și năut, bogată în fibre și proteine – fără gluten, fără ulei
Lipii din quinoa crudă – fără gluten și drojdie (doar 2 ingrediente de bază)
Pâine din linte verde, fără gluten – surprinzător de pufoasă!
Pâine fără gluten, din năut crud – pufoasă, fragedă

Surse articol:

1. Jill Dalton, Plant Based Cooking Show, Quinoa flat bread: https://plantbasedcookingshow.com/2018/11/04/quinoa-flat-bread/
2. Stacey Hugues, Quinoa nutrition facts and health benefits, Very Well Fit: https://www.verywellfit.com/quinoa-nutritional-facts-1087136

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.