Lipii din quinoa crudă – fără gluten și drojdie (doar 2 ingrediente de bază)

Aceste lipii din quinoa crudă au câteva mari beneficii și avantaje. Referitor la avantaje, merită spus că lipiile nu conțin gluten, nici drojdie, praf de copt sau alt agent de creștere.

De asemenea, sunt vegane și potrivite pentru cei care suferă de felul de alergii sau intoleranțe alimentare întâlnite astăzi.

Lipii din quinoa cruda - fara gluten si drojdie - doar 2 ingrediente de baza

Lipii din quinoa cruda – fara gluten si drojdie – doar 2 ingrediente de baza

Pentru această rețetă puteți folosi orice fel de quinoa – albă, roșie, neagră sau tricolor. Cea albă se coace cel mai repede.

Lipii din quinoa – rețetă

Ingrediente

  • 225 g de quinoa crudă
  • 240 ml de apă
  • 1 linguriță de sare
  • 1 lingură de ulei de măsline

Ingrediente opționale

  • ¼ linguriță de pudră de usturoi
  • ¼ linguriță de turmeric
  • ¼ linguriță de boia de ardei iute
  • 2 linguri de pătrunjel tocat mărunt

Mod de preparare

Primul pas în prepararea acestei rețete este hidratarea boabelor de quinoa. Acestea se spală și se pun într-un bol cu apă. Se lasă la înmuiat timp de 2-3 ore.

Turnați-le apoi într-o sită pentru a scurge apa. Transferați-le în vasul blenderului cu lama S.

Adăugați apa și mixați până când semințele se macină complet. Trebuie să rezulte o compoziție albă și groasă.

Se transferă într-un bol. Adăugați sarea și restul ingredientelor opționale, dacă doriți. Amestecați compoziția cu telul foarte bine. Adăugați apoi uleiul și omogenizați.

Puneți tigaia pe foc. Ungeți-o cu puțin ulei. Când s-a încins, turnați un polonic de compoziție, distribuind-o cu dosul polonicului într-o clătită.

Lipiile se lasă circa 3-4 minute pe o parte. Sunt gata când au devenit ușor rumene. Se întorc cu paleta și se mai lasă 2-3 minute pe cealaltă parte.

Înainte de a pune fiecare polonic de compoziție trebuie să ungeți tigaia cu o pensulă înmuiată în ulei.

Aceste lipii din quinoa sunt elastice și moi. Sunt neașteptat de reușite, în ciuda faptului că nu conțin gluten și niciun fel de făină.

Pot fi făcute și în varianta dulce sau pentru compoziții dulci. Omiteți condimentele și puneți doar puțină sare în compoziție și eventual puțină scorțișoară și stevia.

Beneficiile consumului de quinoa

Quinoa este o pseudo-cereală, sau mai degrabă o sămânță. Nu conține gluten, de aceea este preferată de multă lume, inclusiv de cei care nu au neapărat boala celiacă.

Quinoa se găsește și în hypermarketuri și merită cumpărată. Are foarte multe proteine de calitate, fibre și grăsimi, ceea ce înseamnă că este un aliment hrănitor și sățios.

Conține cantități generoase de mangan, magneziu, fosfor, acid folic, zinc, fier și doze mai mici de potasiu, seleniu, calciu, vitamina E și vitamine din grupul B.

În plus, oferă doze mari de flavonoizi. Acești antioxidanți ajută la prevenirea bolilor, precum afecțiuni cardiace, osteoporoză, diabet și cancer.

Alți antioxidanți valoroși pe care îi luăm din quinoa sunt quercetina, beta-carotenul, kaempeferolul, acidul vanilic și acidul ferulic.

Quina are proprietăți prebiotice. Susține sănătatea intestinului și microbiomului. Protejează inima și oasele. Ajută la scăderea în greutate.

Iată câteva motive pentru care este superioară grâului sau altor cereale rafinate din care se face astăzi pâinea.

Rețete similare

Pe site-ul nostru puteți găsi și alte rețete de lipii fără gluten:

Lipii din ovăz – se fac repede, țin saț și înlocuiesc cu succes pâinea cu gluten
Lipii din mazăre – doar un singur ingredient
Lipii din semințe de in – o rețetă revoluționară 
Lipii din linte și apă (fără pic de făină sau ulei) – o rețetă ingenioasă!
Lipii din hrișcă verde făcute în tigaie – alternativă fabuloasă la pâinea din grâu

Surse articol:

1. Rachel Link, Quinoa for weight loss & fighting disease (how to cook it), Dr. Axe: https://draxe.com/nutrition/10-quinoa-nutrition-facts-benefits/
2. Meliarosecooking, Quinoa flatbread – the best gluten free, teast free diet bread: https://www.youtube.com/watch?v=ygxDJTyklkQ&ab_channel=Meliarosecooking

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.