Lipii din linte și apă (fără pic de făină sau ulei) – o rețetă ingenioasă!

Lipia este una din cele mai simple tipuri de pâine cu care ne putem acompania mesele zilnice. Este plată, ușoară și subțire, dar în același timp satură și ține de foame.

În rândurile următoare vă vom arăta un mod ingenios de a face lipii.

<a href='https://www.freepik.com/photos/food'>Food photo created by KamranAydinov - www.freepik.com</a>

Lipii din linte si apa: Kamran Aydinov – www.freepik.com

Rețeta prezentată conține doar 2 ingrediente. În mod cu totul surprinzător, nici unul din ele nu este făină.

Vă vine să credeți sau nu, lipiile de mai jos se prepară din linte și apă. Nimic mai mult. Nu se folosește nici măcar ulei la prăjit.

Citește și – Lintea roșie  – foarte bogată în fier, proteine și vitamine din complexul B

Lipii din linte – rețetă

Pentru această rețetă va trebui să folosiți linte roșie. Este posibil ca celelalte tipuri de linte să nu funcționeze.

Spre deosebire de alte soiuri, lintea roșie devine foarte cremoasă după ce este gătită și nu se întărește, ci rămâne așa.

Ingrediente

  • 1 cană de linte roșie
  • 2 căni de apă

Mod de preparare

Mai întâi de toate, clătiți lintea. Întrucât nu o veți fierbe, va trebui să o înmuiați.

Așadar, puneți lintea într-un bol. Adăugați cantitatea de apă indicată și lăsați-o la hidratat cel puțin 3 ore.

După ce s-a umflat, turnați amestecul în blender.

Puteți să adăugați diverse condimente.

Depinde cu ce veți mânca aceste lipii. Dacă le serviți cu supe, tocănițe sau alte mâncăruri sărate, puteți să adăugați sare, piper, plante aromatice (cimbru, busuioc), usturoi și așa mai departe.

Dacă le vreți dulci, le puteți adăuga zahăr, scorțișoară etc.

Dar chiar și în acest caz, lipiile simple, fără nici un alt ingredient, sunt foarte bune. De pildă, le puteți unge cu unt, gem sau unt de arahide.

Cu cât mai simple sunt, cu atât mai bine veți simți aroma preparatelor cu care le serviți.

Pasul următor este să turnați lintea înmuiată, cu tot cu apă, în vasul blenderului.

Mixați la viteză mare până când obțineți o compoziție omogenă, cremoasă, fără bucăți de linte.

Consistența trebuie să fie la fel de fină ca cea de clătite.

Puneți o tigaie non-aderentă pe foc. Autoarea acestei rețete atrage atenția că lipiile din linte nu pot fi gătite în alt tip de tigaie, decât dacă folosiți mult ulei.

Rețeta aceasta este fără ulei deloc, ceea ce este un mare avantaj.

Puneți câte un polonic în tigaia încinsă. Rotiți-o astfel încât compoziția să se împrăștie pe toată suprafața tigăii, exact ca la clătite.

Nu trebuie să fie foarte groasă.

Lăsați lipiile să se coacă pe ambele părți, până se rumenesc.

Lipiile din linte gătite au o culoare maronie. Arată ca și clătitele. Sunt foarte moi, de aceea pot înlocui pâinea.

Totodată, sunt elastice și nu se rup, nici dacă le umpleți cu umpluturi mai sofisticate.

Citește și – Pateu de linte, gata în 5 minute (rețetă + beneficii)

Avantajele rețetei

Fără nicio îndoială, aceasta ar putea fi una din cele mai simple rețete de lipii din lume, dat fiind că are doar 2 ingrediente. Fără ulei, fără gluten.

Este ideală pentru persoanele care:

  • au intoleranță la gluten
  • vor să slăbească
  • vor să înlocuiască pâinea cu altceva

Există de asemenea unele diete în care nu este permisă pâinea, precum dieta autoimună.

Un ultim pont important: aceste lipii din linte pot fi păstrate la congelator! Rezistă câteva luni fără probleme, dacă nu le veți consuma până atunci.

Citește și – Lipii  din semințe de in, care pot înlocui pâinea de grâu

Sursă: The Whole Food Plant Based Cooking Show, Vegan Lentil Flatbread » Gluten-Free, Oil Free, Super Simple to Make: https://www.youtube.com/watch?v=WaF29Echlsk

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

3 comentarii

  1. Bună! Super faina rețeta! O fac de vreo două săptămâni și am trecut la nivelul următor, am adăugat nițel praf de copt și fac vafe din acest “aluat”. Eu le fac la Optigrill, dar cred că merg la orice aparat de vafe. Super faine. Mulțumesc mult pt pont, chiar au intrat acetenlipii in mesele mele zilnice.

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.