Pâine din grâu integral și secară – cu un conținut complet de fibre, proteine și vitamine
De mult îmi doream să mănânc (să fac în casă) o pâine integrală adevărată, adică din boabe întregi și cereale 100% ecologice, nemodificate genetic, ne-erbicidate.
Am comandat boabe de grâu și de secară ecologice de pe internet (cine este interesat, îi spun de unde, în comentarii, ca să nu fac reclamă aici).
Boabele arată foarte bine, sunt bine dezvoltate și au un miros dulce, proaspăt. Am pus chiar o parte din ele la încolțit.
Am măcinat câteva boabe în blender (al meu are 1500W), pentru că deocamdată nu am o moară de cereale. Făina rezultată a ieșit mai grunjoasă, nu foarte fină.
Pentru 2 pâini se folosește de regulă 1 kg de făină. Dacă vreți să combinați grâu cu secară, folosiți de 750 g de făină de grâu și 250 g de făină de secară. Acesta este cel mai reușit raport între cele două tipuri de cereale.
Pâinea nu a crescut foarte mult, deoarece am folosit cereale 100% integrale, cu toată tărâța în ele. În plus, nici făina nu a fost foarte fină. Dar gustul este minunat!
Așadar, nu vă așteptați să crească pufoasă și moale ca o pâine din făină albă. Pâinea aceasta are mai degrabă o textură densă.
Nu poți mânca mult, deoarece te saturi repede. Este foarte hrănitoare și sățioasă – fix cum ar trebui să fie o pâine adevărată.
Rețete similare
Pe site-ul nostru puteți găsi și alte rețete de pâine de casă, pe care le puteți încerca:
Pâine din fulgi de ovăz și semințe – fără drojdie, fără frământare
Pâine din hrișcă fermentată – fără drojdie, fără ulei
Pâine fără gluten – din mei
Pâine din grâu integral și secară - rețetă
Ingrediente
- 400 g de făină de grâu integral
- 150 g de făină de secară
- 1 cană de apă fierbinte
- 1 cub de drojdie proaspătă
- 2-4 linguri de ulei
- 1/2 linguriță de sare
Mod preparare rețetă
- Începeți prin a dizolva drojdia în apă călduță. Adăugați puțină făină, amestecați și lăsați la dospit 10 minute.
- Amestecați cele două tipuri de făină într-un bol. Înfierbântați apa și turnați-o în centru. Amestecați cu puțină făină. Adăugați puțină apă rece, pentru a coborî temperatura (să nu mai frigă la deget) și puneți drojdia.
- Adăugați sarea și amestecați bine. Frământați aluatul cu mâna câteva minute, incorporând treptat uleiul.
- Modelați aluatul și puneți-l într-o tavă. Poate fi o tavă dreptunghiulară de chec sau o tavă rotundă.
- Acoperiți pâinea cu un prosop și dați tava în cuptorul stins. Lăsați-o să stea la dospit 1-2 ore.
- Scoateți tava din cuptor și îndepărtați prosopul. Crestați pâinea la suprafață.
- Preîncălzițit cuptorul la 180 de grade Celsius, apoi băgați pâinea. Lăsați-l la copt până se rumenește, circa 40 de minute. Dacă sună a gol când o bateți pe fund, este coaptă.
- Așteptați să se răcorească, apoi o puteți tăia. Păstrați pâinea într-o pungă, o parte la temperatura camerei, iar restul în frigider.