LINTEA ROȘIE – foarte bogată în FIER, PROTEINE și VITAMINE din complexul B

Potrivit datelor arheologice, consumul de linte datează de circa 10.000 de ani. Această leguminoasă ocupă un loc de central în alimentația viețuitorilor din mănăstiri, datorită conținutului bogat în proteine, fibre, minerale și vitamine.

Lintea este fără îndoială unul din cele mai bune alimente pe care le putem consuma în cadrul unui regim alimentar de post sau fără proteine animale.

Linte Roșie – Beneficii

Există zeci de tipuri de linte, la care diferă atât forma și textura, cât mai ales culoarea: galben, roșu, portocaliu, verde, maro și negru. Cu toate acestea, conținutul nutrițional este aproape același în toate cazurile.

Lintea roșie este foarte bogată în fibre, care au un rol important în scăderea colesterolului, prevenirea accidentelor vasculare cerebrale și a hipertensiunii arteriale, diabetului, cancerului și a problemelor digestive.

_____________________________________________________________________________________________________

Lintea este cea mai bogată sursă de proteine dintre toate tipurile de leguminoase. 200 g de linte acoperă 32% din doza zilnică necesară de proteine pentru un bărbat, și 38% din doza zilnică recomandată pentru femei.

Lintea nu conține toți aminoacizii necesari corpului, însă acest lucru poate fi rezolvat prin asocierea ei cu cereale integrale.

_____________________________________________________________________________________________________

Boabele de linte roșie sunt o sursă foarte bună de vitamine din grupul B: B1, B5 și B6. Sunt deosebit de bogate în acid folic (vitamina B9) – cu 358 mg per 200 g linte gătită, o doză care acoperă 90% din necesarul zilnic.

Acidul folic este important pentru sinteza ADN-ului și a celulelor roșii de sânge și pentru metabolismul energetic.

_____________________________________________________________________________________________________

Lintea roșie ne poate oferi de asemenea o cantitate mare de fier. O porție (200 g) de linte roșie gătită conține 6,6 mg de fier, ceea ce înseamnă circa 82% din doza zilnică recomandată pentru un bărbat și 27% din doza zilnică necesară pentru femei.

Pentru a crește și mai mult absorbția fierului în corp, asociați lintea cu alimente bogate în vitamina C (precum pătrunjel, ardei gras roșu, tomate).

Lintea conține mulți alți nutrienți importanți: molibden, cupru, fosfor, mangan, zinc și potasiu.

_____________________________________________________________________________________________________

Comparativ cu alte leguminoase, lintea fierbe mult mai repede, și nu necesită pre-înmuiereTrebuie să știți că dintre toate tipurile de linte, cea roșie fierbe cel mai repede. În circa 20 de minute este deja moale. De aceea este indicat să citiți instrucțiunile de fierbere și preparare de pe pachet înainte de a o adăuga în mâncăruri.

_____________________________________________________________________________________________________

Surse bibliografice:

1. Live Strong, Nutritional Content in Red Lentils: http://www.livestrong.com/article/542637-nutritional-content-in-red-lentils/

2. The World’s Healthiest Foods, Lentils: http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=foodspice&dbid=52

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.