Pateu de LINTE, gata în 5 minute (rețetă + beneficii)

Dacă vă place hummusul cu siguranță veți aprecia și gustul acestui pateu de linte. Leguminoasele sunt deosebit de valoroase, mai ales în vremea posturilor, deoarece ne asigură aportul necesar de proteine.

Lintea roșie este foarte bogată în fibre (care ajută la scăderea colesterolului și combaterea diabetului), fier, vitamine din complexul B (mai ales acid folic) și minerale (potasiu, magneziu, fosfor, mangan).

Pateu de Linte Roșie – Rețetă și Beneficii

Este săracă în calorii, conține carbohidrați complecși și are un indice glicemic scăzut, fiind utilă pentru alimentația diabeticilor.

100 g de linte roșie ne poate oferi mai mult potasiu decât o banană, 100% din DZR de mangan și 45% din doza zilnică recomandată de fier.

Acest element este necesar pentru formarea hemoglobinei din sânge și a mioglobinei din mușchi, responsabile cu transportul oxigenului către celule. Din acest motiv, consumul de linte este indicat persoanelor anemice și obosite.

Manganul este un mineral stocat îndeosebi în oase și organele majore: ficat, rinichi și pancreas. Are un rol important în protejarea celulelor de daunele radicalilor liberi.

______________________________________________________________________________________________________

Pateu de linte roșie – rețetă

Ingrediente

• 400 g de linte fiartă
• 2 linguri de tahini
• 2 linguri de apă
• 1 lingură de sare de mare
• 1 linguriță de pulbere de usturoi
• 1 linguriță de pulbere de ceapă
• sucul de la 1 lămâie
• câteva roșii uscate

Preparare

Fierbeți lintea potrivit instrucțiunilor de pe pachet. Lintea roșie se înmoaie foarte repede. la fiert puteți adăuga și morcov, ceapă, usturoi și alte legume. Sau puteți folosi o conservă de linte, deși nu este la fel de sănătoasă.

Puneți toate ingredientele în robotul cu lama S și mixați până rezultă o pastă fină, omogenă, tartinabilă. Puteți adăuga și pătrunjel verde. 

Se poate consuma cu pâine, lipie, crudități sau se poate folosi la sandviciuri. Păstrați pateul obținut într-o caserolă în frigider. Rezistă până la o săptămână.

______________________________________________________________________________________________________

Surse bibliografice:

1. Simple Vegan Blog, 5 minute lentil dip: http://simpleveganblog.com/5-minute-lentil-dip/

2. Lentils Org, Nutritional Information: http://www.lentils.org/health-nutrition/nutritional-information/

3. The World’s Healthiest Foods, Lentils: http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=foodspice&dbid=52

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.