Pâine cu maia și făină integrală – coaptă în boluri din inox
Neavând încă o oală de fontă, am încercat să coc pâinea cu maia în două boluri adânci din inox inoxidabil, foarte groase. Între timp mi-am luat oală de fontă și voi face probe în perioada următoare.
Pâinea s-a copt bine în aceste boluri și pot fi o variantă dacă nu aveți alte vase potrivite.
Am urmat o rețetă cu un procent mic de făină integrală și cu o rată de hidratare a aluatului de 65% (mică). Dacă folosiți o făină cu o cantitate mai mare de proteine (peste 12%), puteți opta pentru o hidratare de 70%.
Rețete similare
Pe site-ul nostru puteți găsi și alte rețete de pâine cu maia pe care vă recomand să le încercați:
Pâine cu maia – rețetă cu dospire lentă, la frigider
Babka cu ciocolată – cozonac turcesc pufos, făcut cu maia
Plăcinte cu maia – umplute cu brânză și mărar
Socată cu maia – băutură fermentată benefică pentru intestin și imunitate
Pâine cu maia coaptă în boluri de inox - rețetă
Ingrediente
- 600 g de făină albă
- 150 g de făină integrală
- 490 ml de apă
- 150 g de maia de secară activată
- 15 g de sare
Mod preparare rețetă
- Cerneți cele două tipuri de făină într-un bol încăpător. Adăugați apa și amestecați cu o lingură sau cu mâna. Nu trebuie să frământați acum deloc. Amestecați cât să nu rămâne nicio parte de făină neudată. Acoperiți bolul și lăsați aluatul la odihnit o oră sau peste noapte. Acest proces se numește autoliză.
- Adăugați maiaua activată și sarea - împrăștiați-le deasupra aluatului și amestecați cu mâna, până la deplina ei incorporare. Nu trebuie să frământați, ci doar să omogenizați maiaua și sarea cu aluatul.
- Acoperiți bolul cu folie de plastic și un prosop gros și lăsați-l la fermentat pentru circa 3-5 ore, sau până când își dublează volumul. În acest interval va trebui să faceți 3 împachetări și întinderi, câte una la fiecare 30 de minute.
- Când aluatul și-a dublat volumul, puneți aluatul pe masă și modelați-l sub forma unei pâini rotunde. Lăsați-l pe masă 30 de minute, apoi dați-i forma finală și puneți-l în bolul de inox în care veți coace pâinea (tapetat cu hârtie de copt).
- Eu am folosit două boluri de inox adânci pentru a coace pâinea. Puneți hârtie de copt într-un bol. Așezați pâinea în el. Acoperiți bolul cu folie de plastic și lăsați aluatul la dospit încă 2-4 ore, sau peste noapte în frigider. Eu l-am lăsat în frigider până a doua zi. Poate sta la rece 10-24 de ore
- Preîncălziți cuptorul la 240 de grade Celsius pentru 20-30 de minute.
- Crestați pâinea, acoperiți bolul cu celălalt bol deasupra și băgați în cuptor. Coaceți pâinea timp de 20 de minute acoperit, apoi îndepărtați bolul de deasupra și mai coaceți încă 20-30 de minute, sau până când pâinea se rumenește.
- Lăsați pâinea la răcit minim 2 ore înainte de a o tăia.