Cum să faci socată cu maia – băutură fermentată benefică pentru intestin și imunitate
Socul este una din cele mai benefice plante pentru sistemul respirator. Pentru a o transforma într-un preparat cu o valoare nutritivă și terapeutică superioară, o putem pune la fermentat.
Majoritatea rețetelor de socată se fac cu drojdie de panificație. O variantă mai bună este să folosim maiaua de pâine.
Socata cu maia este o băutură deopotrivă savuroasă și sănătoasă. Este mai ușor de digerat și benefică pentru microbiomul intestinal. Poate fi oferită și copiilor mai mărișori.
Puteți folosi maia inactivă (ținută în frigider), fără să trebuiască să o hrăniți în prealabil. La fel de bună este discardul de maia (ce rămâne după hrănire).
Se pot utiliza flori de soc proaspete sau uscate.
Cuprins
Rețete similare
Pe site-ul nostru puteți găsi și alte rețete de socată, pe care le puteți încerca:
Socată cu miere, după rețeta doctorului Doru Laza
Socată fără zahăr (rețetă)
Socată de casă cu drojdie – rețetă
Socată cu maia - rețetă
Ingrediente
- 10 pălării de flori de soc
- 4 lămâi
- 4 litri de apă
- 1 linguriță de maia
- 350-400 g miere
Mod preparare rețetă
- Florile de soc se introduc într-un borcan de sticlă de 5 litri.
- Lămâile se spală bine și se lasă 5 minute în apă cu bicarbonat, pentru a înlătura pesticidele de pe suprafața lor. Se clătesc cu apă curată.
- Se stoarce sucul de la lămâi, iar cojile se taie bucăți. Se adaugă în borcan, împreună cu mierea.
- Maiaua se pune într-un pahar cu apă (din cei 4 litri)și se amestecă până la dizolvare, apoi se toarnă în borcan.
- Adăugați restul de apă și amestecați totul foarte bine cu o lingură lungă de lemn. În borcan trebuie lăsat un mic spațiu deasupra.
- Închideți borcanul cu capacul, dar nu strâns, pentru a permite gazelor să iasă în timpul procesului de fermentație.
- Borcanul cu socată se lasă la temperatura camerei câteva zile, până când băutura fermentează și devine acidulată. Trebuie să agitați conținutul borcanului zilnic (sau să amestecați în el cu o lingură).
- Când socata a căpătat un gust acrișor și s-a transformat într-un suc acidulat, opriți procesul de fermentație.
- Strecurați lichidul și păstrați socata în sticle sau borcane din sticlă. Acestea se închid bine și se păstrează în frigider.
- Consumați socata în decurs de o săptămână. Fermentarea va continua chiar și la rece, de aceea băutura va deveni tot mai acră la gust.
- Dacă nu este suficient de dulce, mai puteți puteți adăuga câte 1 lingură de miere în pahar, în momentul servirii.