Plăcintă cu varză murată, din aluat cu maia – rețetă de post
Această plăcintă cu varză murată se prepară foarte repede. Eu am folosit un aluat simplu, de post, cu maia. Însă voi puteți folosi drojdie uscată sau proaspătă dacă nu aveți maia.
Nu am folosit ulei la aluat, iar la coacere foarte puțin. Rețeta de varză murată călită pe care o puteți folosi ca umplutură o găsiți AICI.
Eu am făcut plăcintele sub forna unor pliculețe și le-am copt în tigaie, pe aragaz. Acestea se numesc „vărzări”. Însă voi puteți face o plăcintă mare, rulată, pe care să o coaceți în cuptor.
Puteți folosi făină integrală (v-o recomand pe aceasta, din grâu ecologic).
Cuprins
Rețete similare
Pe site-ul nostru puteți găsi și alte rețete cu varză murată, pe care vă recomand să le încercați:
Ciorbă de varză murată – rețetă ucrainiană cu numeroase beneficii!
Salata de varză marinată – aur pentru microbiom și medicament anti-colesterol (rețeta recomandată de medici)
Varză murată călită cu bulion, de post – o mâncare tradițională cu care poți slăbi
Plăcintă cu varză murată - rețetă
Ingrediente
Ingrediente pentru aluat plăcinte cu maia
- 330 g de făină
- 200 ml de apă
- 100 g de maia
- 1 linguriță de sare
Ingrediente pentru umplutura de varză murată
- 300-400 g de varză murată călită (aveți rețeta în primele paragrafe)
Mod preparare rețetă
- Eu am opărit o parte din aluat, pentru a obține plăcinte mai fragede. Nu este obligatoriu. Am folosit jumătate din cantitatea de apă pe care am fiert-o, apoi am amestecat-o cu făină, cât să rezulte o pastă groasă.
- Puneți apa într-un bol încăpător. Adăugați maiaua și amestecați bine cu un tel.
- șAdăugați apoi aluatul opărit și răcorit (nu trebuie să fie fierbinte, deoarece va duce la inactivarea maielei). Amestecați cu mâna, pentru a despărți fragmentele de aluat opărit.
- Incorporați restul de făină și sarea. Frământați cu mâna până rezultă un aluat omogen.
- Acoperiți vasul cu o folie de plastic și cu prosop și lăsați la dospit 4-6 ore, sau până când aluatul crește de 2-3 ori în volum. Depinde de cât de cald este în casă.
- Când aluatul este gata, se împarte în câteva bucăți egale. Fiecare bucată se întinde într-o foaie subțire și se taie în pătrate.
- Se pune câte 1 lingură de varză murată călită în centrul fiecărui pătrat și se împăturește ca un pliculeț. Se lipesc bine marginile și se presează conturul cu furculița.
- Eu am copt plăcintele cu varză murată în tigaie, pe aragaz. Nu le-am prăjit în ulei, ci mai mult le-am copt. Doar am uns tigaia cu ulei, dar nu este obligatoriu, se poate și fără ulei deloc.
- Dați focul la mic. Puneți capacul și lăsați plăcintele să crească. Când s-au rumenit la bază, se întorc și se lasă până se rumenesc și pe partea cealaltă.