SOCATĂ de casă cu drojdie – rețetă

Socata este o băutură fermentată aromată și răcoritoare din flori de soc, foarte populară la noi în țară. Se prepară vara, și se servește rece. Procesul de fermentare transformă această băutură tradițională într-un adevărat elixir.

Socată de Casă Rețetă

Socată de Casă Rețetă

Socata este un tonic extraordinar pentru un organism deshidratat, lipsit de vlagă sau de energie. Potolește setea mult mai bine decât apa, datorită conținutului de ioni minerali care au efecte revitalizante, și care sunt mult mai rapid absorbiți de corp.

Socată cu drojdie – rețetă

Socul este renumit pentru proprietățile sale diuretice, laxative și detoxifiante. Florile sunt utile în afecțiunile aparatului respirator (răceală, gripă, bronșită), precum și în curele de slăbire.

Ingrediente

• 5 inflorescențe de soc
• 1 lămâie
• 350 g de zahăr brun brut
• 1 bucățică de drojdie
• 4-5 litri de apă

Preparare

Dacă socul este proaspăt, spălați bine florile. Dacă le-ați cules dintr-o zonă expusă la trafic, le puteți lăsa la înmuiat într-o soluție cu apă (3 părți) și oțet alb (1 parte). Puneți și lămâia în această soluție, și lăsați-le să stea 20 de minute. Acest lucru va ajuta la dezinfectarea și eliminarea pesticidelor și a altor substanțe nocive. Dacă socul este uscat, folosiți cu 2 inflorescențe mai mult.

Tăiați lămâia felii, și puneți-o într-un borcan de sticlă de 5 litri. Adăugați florile de soc, zahărul și drojdia. Turnați deasupra apa, și amestecați totul până la topirea zahărului.

Acoperiți borcanul cu o bucată de tifon. Astfel, preparatul va avea contact cu aerul și va fermenta mai ușor. Se lasă câteva zile, agitând borcanul zilnic. Când este suficient de fermentat, lichidul se strecoară. Se păstrează în sticle. Dacă doriți ca socata să fie mai puțin acidulată, lăsați-o fără dop la frigider.

La socată se poate folosi miere în loc de zahăr brun, iar în loc de drojdie, 1 lingură de boabe de orez, care ajută fermentarea. Socata cu orez (rețeta o găsiți în acest articol) este mai fină la gust. Se mai pot adăuga și alte arome, precum ghimbir ras sau tocat mărunt, 1 păstaie de vanilie sau câteva frunzulițe de mentă sau rozmarin.

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.