Turte cu maia și tărâțe de ovăz, fără ulei
Aceste turte cu maia și tărâțe de ovăz se fac foarte ușor. Le puteți servi cu orice fel de mâncare – salate, ciorbe, tocănițe, mâncăruri gătite. Sunt bune și goale, mai ales când sunt calde.
Eu am folosit maia inactivă, pe care o aveam prin frigider într-un recipient. Este maiaua care rămâne după hrănire. Nu trebuie activată pentru această rețetă.
Tărâțele de ovăz sunt opționale, însă ele dau turtelor o aromă mai plăcută și un plus de fibre. Turtele au un gust specific de maia, acrișor, care unora le place foarte mult.
Rețete similare
Pe site-ul nostru puteți găsi și alte rețete cu maia, pe care vă recomand să le încercați:
Pâine cu maia și semințe, cu miez moale, care rămâne proaspătă mai mult timp (află secretul!)
Sărățele de post cu semințe – din aluat cu maia inactivă
Pâine cu maia și făină integrală – coaptă în boluri din inox
Plăcinte cu maia – umplute cu brânză și mărar
Turte cu maia și tărâțe de ovăz
Ingrediente
- 350 g de făină albă
- 80 g de fulgi de ovăz
- 250 ml de apă
- 3 linguri de maia
- 1/2 pliculeț de drojdie uscată
- 1 linguriță de miere (opțional)
- 1/2 linguriță de sare
Mod preparare rețetă
- Puneți 150 g de făină într-un bol încăpător. Înfierbântați 200 ml de apă și turnați-o peste făină. Amestecați bine cu telul și apoi adăugați restul de apă rece (50 ml).
- După ce amestecul s-a răcorit, adăugați maiaua și omogenizați. Puneți sarea, restul de făină albă, tărâțele de ovăz și drojdia uscată. Amestecați bine cu mâna și frământați aluatul cât să devină omogen.
- Acoperiți bolul cu o folie de plastic sau cu o pungă și lăsați aluatul la dospit circa 2 ore, sau până când crește în volum cel puțin de 2 ori.
- Aluatul dospit se pune pe masa de lucru și se împarte în 4 bucăți egale.
- Întindeți fiecare bucată de aluat pe masa înfăinată, cu degetele, pentru a obține o turtă rotundă. Eu nu am folosit sucitorul, dar voi puteți să-l folosiți dacă vreți. Ajutați-vă de făină.
- Coaceți turtele în tigaie, fără ulei, cu capacul pus. Lăsați focul mic, ca să crească. Când s-au rumenit pe fund, întoarceți-le pe cealaltă parte.