Turte cu maia și tărâțe de ovăz, fără ulei

Aceste turte cu maia și tărâțe de ovăz se fac foarte ușor. Le puteți servi cu orice fel de mâncare – salate, ciorbe, tocănițe, mâncăruri gătite. Sunt bune și goale, mai ales când sunt calde.

Eu am folosit maia inactivă, pe care o aveam prin frigider într-un recipient. Este maiaua care rămâne după hrănire. Nu trebuie activată pentru această rețetă.

Turte cu maia si tarate de ovaz coapte in tigaie

Turte cu maia si tarate de ovaz coapte in tigaie

Tărâțele de ovăz sunt opționale, însă ele dau turtelor o aromă mai plăcută și un plus de fibre. Turtele au un gust specific de maia, acrișor, care unora le place foarte mult.

Rețete similare

Pe site-ul nostru puteți găsi și alte rețete cu maia, pe care vă recomand să le încercați: 

Pâine cu maia și semințe, cu miez moale, care rămâne proaspătă mai mult timp (află secretul!)
Sărățele de post cu semințe – din aluat cu maia inactivă
Pâine cu maia și făină integrală – coaptă în boluri din inox
Plăcinte cu maia – umplute cu brânză și mărar

Turte cu maia si tarate de ovaz, fara ulei

Turte cu maia si tarate de ovaz, fara ulei

Turte cu maia si ovaz

Turte cu maia si ovaz

Turte cu maia

Turte cu maia

Turte cu maia si ovaz fara ulei reteta

Turte cu maia si ovaz fara ulei reteta

Turte cu ovaz si maia

Turte cu ovaz si maia

Turte cu maia si ovaz - reteta

Turte cu maia si ovaz – reteta

Turte cu maia si ovaz fara ulei reteta

Turte cu maia și tărâțe de ovăz

Ingrediente
  

  • 350 g de făină albă
  • 80 g de fulgi de ovăz
  • 250 ml de apă
  • 3 linguri de maia
  • 1/2 pliculeț de drojdie uscată
  • 1 linguriță de miere (opțional)
  • 1/2 linguriță de sare

Mod preparare rețetă
 

  • Puneți 150 g de făină într-un bol încăpător. Înfierbântați 200 ml de apă și turnați-o peste făină. Amestecați bine cu telul și apoi adăugați restul de apă rece (50 ml).
  • După ce amestecul s-a răcorit, adăugați maiaua și omogenizați. Puneți sarea, restul de făină albă, tărâțele de ovăz și drojdia uscată. Amestecați bine cu mâna și frământați aluatul cât să devină omogen.
  • Acoperiți bolul cu o folie de plastic sau cu o pungă și lăsați aluatul la dospit circa 2 ore, sau până când crește în volum cel puțin de 2 ori.
  • Aluatul dospit se pune pe masa de lucru și se împarte în 4 bucăți egale.
  • Întindeți fiecare bucată de aluat pe masa înfăinată, cu degetele, pentru a obține o turtă rotundă. Eu nu am folosit sucitorul, dar voi puteți să-l folosiți dacă vreți. Ajutați-vă de făină.
  • Coaceți turtele în tigaie, fără ulei, cu capacul pus. Lăsați focul mic, ca să crească. Când s-au rumenit pe fund, întoarceți-le pe cealaltă parte.

Notă

Turtele cu maia și ovăz sunt bune calde. Neavând ulei, se întăresc după răcire.
Dacă vreți să se păstreze moi, puneți-le mai întâi într-o pungă de hârtie și apoi într-o pungă de plastic.

Citeşte mai multe despre:

    Adaugă comentariu

    Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.