Cum să faci pâine din năut – bună și pentru diabetici
Dacă din oarecare motive nu aveți voie să consumați făină din grâu sau din alte cereale, vă recomand să încercați făina de năut.
Aceasta nu conține gluten, nici alți alergeni. Este bogată în proteine și fibre. Poate fi folosită la pâine, clătite, fursecuri, biscuiți, tarte și alte aluaturi.
Am găsit o rețetă simplă de pâine din năut în cartea „ Rețete pentru Postul și Sărbătoarea Paștelui”, pe care vă recomand să o încercați.
Cuprins
Făina de năut – bogată în proteine și fibre
Făina de năut este o sursă bună de proteine, care au un conținut echilibrat de aminoacizi. Furnizează fibre, grăsimi, vitamine, minerale și compuși fitochimici.
Inclusiv diabeticii pot consuma pâine din năut, deoarece aceasta are un impact mai mic asupra glicemiei. Totodată, conținutul de carbohidrați este mai mic.
Indice glicemic mai mic decât pâinea din grâu
Conține un amidon rezistent, care se digeră mai ușor și are efect de prebiotic în intestin. Un studiu a arătat că pâinea făcută din făină de năut are un IG circa 11% mai mic decât pâinea din făină de grâu.
Adăugarea făinii de năut în pâine crește nu doar valoarea nutrițională a acesteia, ci reduce și cantitatea de acrilamidă. Această substanță are efect anti-nutrițional și se găsește în pâine, chipsuri, alimente prăjite.
Consumul de leguminoase a fost asociat în studii cu un risc mai mic de boli de inimă coronariene, diabet zaharat, supraponderalitate și obezitate. Această grupă de alimente poate reduce și unele tipuri de cancere.
Pâine din năut – rețetă
Ingrediente
• 350 g de făină de năut (v-o recomand pe aceasta)
• ½ pahar de ulei
• rozmarin, după gust
Mod de preparare
Puneți făina de năut într-un bol. Adăgați apă, cât să rezulte un aluat moale. Acesta se lasă în repaos 8 ore sau peste noapte la temperatura camerei. A doua zi, se colectează spuma de deasupra, care a fermentat și se înlătură.
Cumpără făină de năut fără gluten
Se adaugă uleiul și puțină sare. Turnați aluatul într-o tavă unsă cu uei. Presărați rozmarin deasupra. Dați tava în cuptor la foc mediu. Coaceți pâinea de năut aproximativ 40 de minute.
Se taie după ce s-a răcorit puțin. Pâinea de năut se poate servi caldă sau rece.
Rețete similare
Pe site-ul nostru puteți găsi și alte rețete cu făină de năut, pe care vă recomand să le încercați:
Pâine fără făină, din năut înmuiat – făcută rapid la blender
Tartă cu broccoli și făină de năut – rețetă de post, fără gluten
Omletă fără ouă, din făină de năut și roșii (omletă vegană)
Tartă din făină de năut și bureți – fără ulei, fără gluten
Surse articol:
1. Yaver E. Nutritional and textural properties and antioxidant activity of breads prepared from immature, mature, germinated, fermented and black chickpea flours. J Sci Food Agric. 2022 Dec;102(15):7164-7171. doi: 10.1002/jsfa.12082. Epub 2022 Jul 9. PMID: 35726896.
2. Rachwa-Rosiak D, Nebesny E, Budryn G. Chickpeas—composition, nutritional value, health benefits, application to bread and snacks: a review. Crit Rev Food Sci Nutr. 2015;55(8):1137-45. doi: 10.1080/10408398.2012.687418. PMID: 24915347.
3. Dandachy S, Mawlawi H, Obeid O. Effect of Processed Chickpea Flour Incorporation on Sensory Properties of Mankoushe Zaatar. Foods. 2019 May 3;8(5):151. doi: 10.3390/foods8050151. PMID: 31058863; PMCID: PMC6560399.
4. Rețete pentru Postul și Sărbătoarea Paștelui, Pâine de năut, p. 5, Editura Lumea Credinței