Plăcinte cu maia – umplute cu brânză și mărar
De când am reușit să-mi cresc propria cultură de maia vreau să experimentez cu diverse rețete. Aluatul cu maia nu merge doar la pâine, ci și la plăcinte, cozonaci, gogoși, cornuri, rulouri.
Am încercat așadar să fac niște plăcinte cu maia, umplute cu brânză și mărar. Au ieșit gustoase și s-au mâncat destul de repede.
Pentru rețeta aluatului m-am inspirat de aici. Maiaua mea este făcută din secară integrală. Rețeta o găsiți aici. Întrucât cultura mea este încă tânără, am folosit o cantitate mai mare în aluatul de mai jos, ca să fiu sigură că va crește.
Cuprins
Rețete similare
Pe site-ul nostru puteți găsi și alte rețete de plăcintă cu brânză, pe care le puteți încerca:
Plăcintă din morcov și brânză, fără făină și ulei – diabet, cură de slăbire
Plăcintă cu ceapă și brânză – o rețetă cuceritoare prin simplitate și gust
Plăcintă cu spanac și brânză – cu aluat simplu făcut în casă
Plăcintă tradițională cu brânză, ca la moldoveni – rețetă
Plăcinte cu maia - umplute cu brânză și mărar
Ingrediente
- 300 g de făină albă
- 175 ml de lapte
- 150 g de maia activă
- 30 g de unt
- 1 ou
- 1/2 linguriță de sare
Ingrediente pentru umplutura de brânză
- 150 g de brânză sărată (brânză de oi, caș, telemea, cașcaval, feta, etc.)
- 1 ou
- 2-3 linguri de smântână (opțional)
- 1 legătură de mărar
Ingrediente pentru glazură
- 1 ou bătut
- 2-3 linguri de semințe
Mod preparare rețetă
- Puneți laptele într-un bol încăpător. Adăugați maiaua, untul topit și oul. Amestecați bine cu o lingură de lemn, până când rezultă o compoziție omogenă.
- Incorporați făina cernută și sarea și amestecați cu lingura de lemn la început. Frământați apoi aluatul timp de 5-8 minute. Acoperiți bolul și lăsați aluatul la odihnit o oră.
- După o oră, faceți o serie de întinderi și împăturiri scurte (cu mâinile înmuiate în apă), apoi lăsați aluatul să crească încă o oră.
- După ce a trecut și a doua oră, puneți aluatul în frigider (acoperiți-l bine cu folie, pungă, prosop). Lăsați-l să stea la rece minim 12 ore. Dacă în acest interval nu și-a dublat volumul, scoateți-l din frigider și lăsați-l 1-2 ore să crească.
- Pregătiți umplutura. Puneți brânza într-un bol și pasați-o bine cu furculița. Adăugați oul (și smântâna, dacă folosiți). Puneți mărarul tocat și amestecați totul foarte bine.
- Când aluatul e gata, întindeți-l pe masa de lucru tapetată cu ulei, cu sucitorul, într-o foaie lungă și lată, cât mai subțire posibil (dar fără să se rupă).
- Puneți un sfert din cantitatea de brânză pe marginea foii de aluat, de la un capăt la altul. Rulați cu grijă foaia pe lungime, de câteva ori, apoi opriți-vă. Tăiați sulul bucăți lungi cât palma și puneți-le în tava cuptorului, tapetată cu hârtie de copt. Puneți jumătate din umplutura de brânză pe restul foii și rulați din nou de câteva ori, apoi tăiați. Faceți așa de trei ori, până terminați foaia de aluat și umplutura.
- Acoperiți plăcintele cu un prosop și lăsați-le o oră la temperatura camerei, pentru a mai crește puțin (acest pas nu este obligatoriu).
- Preîncălziți cuptorul la 200 de grade Celsius. Ungeți plăcintele cu ou bătut pe deasupra și presărați-le cu semințe.
- Băgați tava la cuptor. Lăsați-le circa 40 de minute, sau până se rumenesc ușor.