Qutab sau lipii cu brânză – rețetă din Azerbaijan, ușor de făcut acasă
Qutab sau Kutab este denumirea unui preparat din bucătăria azeră și înseamnă „lipie umplută”.
Locuitorii din Azerbaijan pregătesc aceste pliculețe umplute pentru masa de dimineață.
Sunt un mic-dejun popular în țară, iar variantele de umplutură diferă de la o zonă la alta, dar și în funcție de preferință și gust.
Qutab pot fi umplute cu brânză, cu legume sau cu carne. În rețeta de mai jos vă arăt cum se face Qutab cu ceapă, brânză și verdețuri aromate.
Puteți folosi feta, telemea, caș, cașcaval, urdă, sau alt tip de brânză pe care îl aveți în casă. Poate fi brânză de vaci, de oaie sau de capră.
Rețete similare
Pe site-ul nostru puteți găsi și alte rețete din Azerbaijan, pe care le puteți încerca:
Salată de vinete, ardei și roșii coapte – rețetă din Azerbaijan
Desert azerbaijan din fructe uscate – fără zahăr și făină
Omletă din pătrunjel – rețetă azerbaijană
Qutab - lipii umplute cu brânză sau carne
Ingrediente
- 130 g de făină integrală
- 120 g de făină albă
- 1/2 linguriță de sare
- 3 linguri de ulei
- 700-900 ml de apă clocotită
- 130 g de brânză fărâmițată
- 1/2 ceapă albă
- 3 fire de ceapă verde
- mentă și pătrunjel verde tocate fin, după gust
- 2 lingurițe de fulgi de ardei (sau 1 linguriță de boia)
- sare, după gust
Mod preparare rețetă
Preparare aluat
- Amestecați cele două tipuri de făină într-un bol încăpător. Turnați peste ele treptat apa clocotită și amestecați cu o lingură de lemn. Apa se adaugă gradual, până ajungeți la o masă solidă. Nu trebuie să o puneți pe toată dacă nu e nevoie (depinde de făină).
- Acoperiți aluat și lăsați-l la răcorit câteva minute.
- Adăugați apoi uleiul și frământați aluatul până devine moale și elastic. Dacă este necesar, mai puneți câte puțină apă caldă. Acoperiți vasul cu un prosop și lăsați aluatul la odihnit pentru 30 de minute.
Preparare umplutură
- Tăiați ambele tipuri de ceapă mărunt. Puneți ceapa la călit într-o tigaie cu ulei, până se înmoaie și devine transparentă.
- Adăugați sarea și fulgii de ardei și amestecați. Lăsați compoziția la răcorit și apoi adăugați brânza fărâmițată sau dată prin răzătoare. Puneți menta și pătrunjelul tocate fin și amestecați bine.
Modelare aluat și gătire
- Împărțiți aluatul în 8 bucăți egale. Dați fiecare bucată de aluat cu făină și întindeți-o într-o foaie rotundă subțire.
- Puneți câte 2 linguri de umplutură pe jumătate din foaie și acoperiți-o cu cealaltă jumătate (se împăturește). Lipiți bine marginile. După ce ați terminat de umplut lipiile, ungeți-le pe ambele părți cu ulei.
- Puneți o tigaie de fontă sau o cratiță groasă pe foc. Când s-a încins, așezați lipiile umplute și coaceți-le pe ambele părți până devin aurii.
- Lăsați lipiile la răcorit înainte de a le servi.