Înlocuiește pâinea cu lipii din mazăre – se fac dintr-un singur ingredient

Cauți un înlocuitor de pâine care să fie deopotrivă dietetic și sățios? Îți recomandăm să încerci lipiile din mazăre.

Se prepară doar din mazăre verde, fără alte ingrediente de bază.

Inlocuieste painea cu lipii din mazare – se fac dintr-un singur ingredient

Imagine sugestiva – lipii din mazare

Nu conțin făină sau gluten. Nu au nici măcar ulei în compoziție.

Sunt 100% naturale și sănătoase. Au un conținut bogat în fibre și proteine.

Pe site-ul nostru puteți găsi și alte versiuni ale acestei rețete, precum lipii din linte sau lipii din hrișcă. Veți găsi link-urile către ele la finalul articolului.

Ce beneficii ne aduce mazărea

Mazărea este deosebit de nutritivă.

Se remarcă printr-un conținut ridicat în proteine de calitate.

Furnizează, fibre, vitamine, micronutrienți și antioxidanți.

Este importantă prezența de flavonoide, compuși fenolici, taninuri, alcaloizi, glicozide, izoflavoni, fenoli, fitosteroli și saponine în compoziția ei.

Câțiva compuși valoroși sunt apigenina, acidul hidroxibenzoic, acidul hidroxcinamic, luteolina și quercetina.

Consumul de mazăre ajută la prevenirea afecțiunilor provocate de carențele nutriționale, precum cele legate de seleniu sau acid folic.

Polifenolii din mazăre au proprietăți antioxidante și anticancerigene.

Saponinele ajută la scăderea colesterolului.

Iar oligozaharidele au efecte prebiotice în intestinul gros.

Inclusiv diabeticii pot include mazărea în dieta lor.

Un studiu publicat în „American Journal of Clinical Nutrition” a arătat că mazărea uscată are un indice glicemic scăzut.

Autorii au comparat impactul consumului de mazăre cu cel produs de consumul de cartofi la pacienți cu diabet de tip 2.

Mazărea a încetinit și a diminuat creșterea concentrațiilor de insulină și glucoză postprandială, comparativ cu grupul care a consumat cartofi.

Autorii tailandezi citează de asemenea proprietățile antidiabetice, antibacteriene, antifungice, antiinflamatoare, anti-hipercolesterolemiante și anticancerigene ale boabelor de mazăre.

Lipii din mazăre – rețetă

Nr. de porții: 8 lipii

Ingrediente

  • 1 cană de mazăre verde crudă (uscată)
  • 1 linguriță de sare
  • opțional: ½ linguriță de curry, ½ linguriță de piper, ½ lingurițe de boia duce

Mod de preparare

Rețeta începe cu o zi înainte. La fel ca alte leguminoase, mazărea trebuie hidratată înainte de a o găti.

Puneți boabele de mazăre într-un bol încăpător. Turnați peste ele 1 litru de apă.

Acoperiți vasul și lăsați-le la înmuiat până a doua zi.

În dimineața următoare, scurgeți apa și turnați-o într-o sită. Clătiți-o bine, cu apă rece.

Puneți-o în vasul blenderului sau robotului. Adăugați ½ cană de apă la temperatura camerei.

Mixați mazărea timp de un minut, sau până când boabele se macină complet.

Trebuie să obțineți o compoziție fină, fără bucăți mari de mazăre.

Asezonați compoziția cu sare și condimente. Le puteți folosi pe cele sugerate în lista de ingrediente, sau altele, după preferința fiecăruia.

Adăugați condimentele și încă ½ cană de apă.

Mixați din nou câteva secunde.

Compoziția trebuie să fie ca o smântână.

Următorul pas este să coaceți lipiile.

Puneți pe foc o tigaie anti-aderentă. Ungeți-o cu puțin ulei.

Când s-a încins, puneți un polonic din compoziție în tigaie.

Distribuiți-o uniform cu dosul polonicului.

Lăsați focul la mediu.

Clătita va face în scurt timp bule. Acestea sunt semnul că lipiile vor ieși fragede și pufoase.

Au nevoie de circa 4 minute de coacere pe fiecare parte.

Se întorc pe cealaltă parte când s-au uscat puțin la suprafață și s-au rumenit ușor pe fund. Dacă le întoarceți prea devreme, există riscul să se rupă.

Lipiile din mazăre sunt fragede și elastice. Le puteți servi la orice masă a zilei.

Acompaniază foarte bine tocănițele, supele și salatele.

Pot fi umplute cu diverse compoziții savuroase.

Rețete similare

Lipii din linte și apă (fără pic de făină sau ulei) – o rețetă ingenioasă!
Lipii din ovăz și semințe de chia (fără gluten) – o rețetă genială!
Lipii din hrișcă verde făcute în tigaie – alternativă fabuloasă la pâinea din grâu
Lipii din semințe de in – o rețetă revoluționară

Surse articol:

1. Recetas de Gri, Pâine plată de mazăre, fără gluten, fără praf de copt, fără drojdie: https://www.youtube.com/watch?v=XGvyRyTKaOU&ab_channel=RecetasdeGri
2. Dahl, W., Foster, L., & Tyler, R. (2012). Review of the health benefits of peas (Pisum sativum L.). British Journal of Nutrition,108(S1), S3-S10. doi:10.1017/S0007114512000852
3. Schäfer G, Schenk U, Ritzel U, Ramadori G, Leonhardt U. Comparison of the effects of dried peas with those of potatoes in mixed meals on postprandial glucose and insulin concentrations in patients with type 2 diabetes. Am J Clin Nutr. 2003 Jul;78(1):99-103. doi: 10.1093/ajcn/78.1.99. PMID: 12816777.
4. Tapasya Kumari, Sankar Chandra Deka, Potential health benefits of garden pea seeds and pods: A review, Legume Science, Volume, Issue2, Special Issue: Early Career Researcher Special Issue, June 2021: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1002/leg3.82
5. Rungruangmaitree R, Jiraungkoorskul W. Pea, Pisum sativum, and Its Anticancer Activity. Pharmacogn Rev. 2017 Jan-Jun;11(21):39-42. doi: 10.4103/phrev.phrev_57_16. PMID: 28503053; PMCID: PMC5414455

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.