Lipii din ovăz și semințe de chia (fără gluten) – o rețetă genială!

Lipiile din ovăz și semințe de chia pot înlocui pâinea din făină de grâu sau alte cereale.

Le recomandăm tuturor celor care se străduiesc să mănânce natural și sănătos.

Lipii din ovaz si seminte de chia fara gluten) - o reteta geniala

Imagine cu titlu sugestiv: Lipii din ovaz si seminte de chia: Marco Verch Professional Photographer

Dacă obișnuiți să vă preparați singuri pâinea în casă, încercați această rețetă.

O rețetă genială! Cu siguranță veți fi mulțumiți de rezultat și o vei trece la favorite.

Nu conțin ulei nici alte tipuri de grăsimi nocive, precum cele din comerț. 

Lipiile din ovăz și chia pot fi incluse în dietele de slăbit sau în dieta diabeticilor.

Ovăzul este bogat în fibre, care dau rapid senzația de sațietate. Cu alte cuvinte, ne face să mâncăm mai puțin.

Același lucru este valabil și în cazul semințelor de chia. Acestea pot fi înlocuite cu semințe de in. Au proprietăți similare.

LIPII DIN OVĂZ ȘI SEMINȚE DE CHIA – REȚETĂ

INGREDIENTE

• 2 ½ căni de fulgi de ovăz măcinați
• 2 linguri de semințe de chia (+ 4 linguri de apă caldă pentru hidratat)
• 100 ml de apă
• ½ linguriță de sare

Dacă aveți intoleranță la gluten, cumpărați un ovăz bio, care nu a fost procesat într-o fabrică care procesează alte cereale.

Acest detaliu este trecut de regulă pe eticheta produsului.

MOD DE PREPARARE

Începeți rețeta prin a pune semințele de chia la hidratat.

Turnați 4 linguri de apă caldă peste ele și lăsați-le la înmuiat minim 30 de minute.

În acest interval, semințele vor absorbi apa și vor transforma lichidul într-un gel.

Această consistență gelatinoasă va funcționa ca un liant și va ține lipiile bine legate.

Puneți gelul de semințe chia în blender. Adăugați 100 ml de apă și mixați.

Trebuie să obțineți o compoziție lichidă.

Puneți 2 căni de fulgi de ovăz măcinați într-un bol încăpător. Sau puteți folosi făină de ovăz cumpărată.

Adăugați sarea și amestecați. Faceți o adâncitură în mijlocul făinii de ovăz pentru a turna în ea compoziția de semințe de chia mixată în blender.

Amestecați cu o lingură până la omogenizare.

Adăugați câte puțin din restul de făină de ovăz (½ cană), cât necesită aluatul pentru a deveni ceva mai ferm și a-l putea modela.

Nu trebuie frământat cu mâinile.

Puneți puțină făină de ovăz și pe masa de lucru. Așezați aluatul pe masă și modelați-l într-o formă cilindrică.

Tăiați-l în 6 bucăți egale.

Modelați fiecare bucată de aluat între palme, dându-le o formă rotundă.

Întindeți fiecare bucată de aluat cu sucitorul într-o foaie rotundă, subțire.

Aveți nevoie de făină de ovăz pentru a o putea întinde fără să se lipească.

Aluatul nu este elastic precum cel din făină cu gluten.

De aceea trebuie să lucrați cu grijă, să nu se rupă foaia.

Cu toate acestea, foile se țin bine deoarece ovăzul și semințele de chia conțin fibre care leagă aluatul.

Puneți tigaia pe aragaz. Când s-a încins, dați focul la mediu și puneți lipia în ea.

Coaceți fiecare lipie 40-50 de secunde pe fiecare parte.

Se poate întoarce ușor cu mâna.

Aveți grijă să nu o rupeți.

SUGESTII DE SERVIRE

Lipiile din ovăz și semințe de chia se pot umple cu diverse legume, sosuri sau umpluturi.

Se pot unge cu unt, cremă de brânză.

Se pot servi cu supe, ciorbe, salate, tocănițe sau alte mâncăruri.

Lipiile se păstrează în frigider. Consumați-le cât mai repede.

Nu preparați multe odată, ci doar cât mâncați în 1-3 zile.

REȚETE SIMILARE

Pe site-ul nostru puteți găsi mai multe rețete de lipii, la fel de inedite precum cea prezentată mai sus:

Lipii din linte și apă (fără pic de făină sau ulei) – o rețetă ingenioasă!
Lipii din semințe de in și apă– o rețetă revoluționară 
Lipii fragede și elastice – fără făină și drojdie (keto)
Lipii dietetice din conopidă, fără făină de grâu
Lipii din hrișcă verde făcute în tigaie – alternativă fabuloasă la pâinea din grâu

Rețetă preluată din: Recetas de Gri, Tortillas de avena con chia, saludable vegana: https://www.youtube.com/watch?v=0t1hgRdUPjc&ab_channel=RecetasdeGri

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.