Lipii din semințe de in – o rețetă revoluționară 

Pâinea, turtele și lipiile nu trebuie să fie numaidecât din grâu sau cereale.

În ultimii ani, inventatorii de rețete ingenioase au creat tot felul de surogate pentru pâinea tradițională, folosind făină din diverse semințe.

Lipii din seminte de in - o reteta revolutionara

Imagine cu titlu sugestiv: Lipii din seminte de in

Motivul? Pâinea din grâu nu este bine tolerată de unele persoane, din cauza glutenului.

Această proteină provoacă tulburări nu doar la nivel gastrointestinal. A fost asociată și cu unele boli autoimune.

Un alt motiv pentru care unii preferă să folosească făina din semințe pentru prepararea pâinii este că aceasta nu este rafinată, nici procesată.

Făina albă are foarte puține proteine, vitamine, fibre și nutrienți.

Semințele în schimb, au o valoare nutrițională ridicată.

În plus, unele din ele conțin mucilagii care ajută la legarea compozițiilor în care sunt puse.

Lipii din semințe de in pot înlocui pâinea

De pildă, semințele de in sunt excelente pentru înlocuirea oului în rețetele de post.

Acestea se pot folosi și la prepararea unor lipii pe care le puteți consuma în loc de pâine.

Sunt extrem de ușor de făcut. Aveți nevoie doar de semințe de in și apă.

Sunt moi, flexibile, gustoase și versatile. 

Semințele de in au toate substanțele și proprietățile necesare pentru a se transforma într-un aluat reușit.

Le puteți umple cu legume, le puteți servi cu diferite mâncăruri, sau ca gustare.

Merg excelent cu paste de năut, fasole sau de avocado sau cu alte sosuri și verdețuri sau legume. Le puteți de asemenee umple cu ciocolată sau alte compoziții dulci.

Semințe de in maro sau aurii

Semințele de in vin în două culori: maro și aurii. Cele aurii sunt mai pretabile pentru această rețetă.

Gustul lor este mai delicat. Au o aromă subtilă de unt. Un alt avantaj este că lipiile obținute din semințe de in aurii au un aspect mai plăcut. Nu sunt maronii, ci deschise la culoare.

Dar dacă nu găsiți semințe aurii, puteți folosi semințe maro. Lipiile vor ieși la fel de bune.

Apa pe care o folosiți trebuie să fie clocotită. Dacă este rece sau călduță, aluatul va ieși prea tare. Lipiile nu vor fi suficient de flexibile încât să le puteți rula.

Lipii din semințe de in – rețetă

Durată totală de preparare: 20 de minute
Nr. de porții: 5 lipii mici

Ingrediente

  • 108 g de semințe de in măcinate fin
  • 160 ml de apă clocotită
  • ½ linguriță de sare

Mod de preparare

Puneți apa într-o crăticioară. Aduceți la punctul de fierbere. Când începe să clocotească, puneți imediat sarea și semințele de in măcinate.

Stingeți focul și amestecați repede cu o lingură de lemn.

Veți vedea că pe măsură ce amestecați, semințele absorb lichidul și se transformă într-un aluat.

Durează în jur de 1-2 minute să obțineți o cocă nelipicioasă.

Puneți aluatul pe o hârtie de copt și lăsați-l să se răcorească.

Împărțiți-l în patru bucăți egale.

Întindeți fiecare bucată într-o foaie rotundă cu sucitorul. Așezați aluatul între două foi de copt pentru a le putea rula mai ușor.

Lipiile trebuie să aibă în jur de 1,6 mm grosime.

Pentru a obține lipii perfect egale, puneți un capac deasupra foii și decupați-o de jur împrejur cu cuțitul.

Puneți o tigaie non-aderentă pe aragaz la foc mediu. Când s-a încins, așezați lipia în tigaie.

Lăsați-o circa 1 minut și jumătate pe o parte. Întoarceți-o și lăsați-o încă 30-60 de secunde.

Nu coaceți lipiile prea mult dacă vreți să fie moi și ușor de rulat.

Se pot păstra într-o caserolă în frigider timp de 4-5 zile sau chiar mai mult.

Le puteți pune de asemenea în congelator, cu hârtie de copt între ele ca să nu se lipească.

Rețeta video:

Informații nutriționale

O lipie din semințe de in conține:

  • 171 de calorii
  • 13 g de grăsimi
  • 9 g de carbohidrați
  • 9 g de fibre
  • 6 g de proteine

Rețete similare

Lipii din hrișcă verde făcute în tigaie – alternativă fabuloasă la pâinea din grâu

Lipii dietetice din conopidă, fără făină de grâu

Lipii din linte și apă (fără pic de făină sau ulei) – o rețetă ingenioasă!

Note și sugestii

Rețeta de mai sus este una de bază. Improvizați și adăugați orice alt ingredient vă place.

Asezonați aluatul lipiilor din semințe de in cu mirodeniile preferate. De exemplu, puteți adăuga puțin piper, turmeric, oregano sau busuioc. Sau puteți folosi pastă de spanac ori suc de roșii.

Lipiile vor căpăta o culoare inedită.

Pentru reușita acestor lipii trebuie să folosiți semințe de in măcinate foarte bine.

De aceea este recomandat să le măcinați în casă, folosind râșnița electrică de cafea.

Măcinați-le până se transformă într-o pulbere fină, ca făina.

Astfel vor absorbi mai bine apa.

Rețetă preluată din: Petra Scott, Flaxseed Wraps (Video), Nutrition Refined: https://nutritionrefined.com/flaxseed-wraps/

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.