Pâine din quinoa și semințe de in – rețetă bogată în proteine și fibre (fără gluten)

Quinoa este unul din cele mai bune ingrediente pentru a face pâine fără gluten în casă. Nu este o cereală, ci o sămânță sau o pseudo-cereală. Așadar, nu conține deloc gluten.

Este foarte nutritivă și hrănitoare. Conține proteine, fibre, minerale și antioxidanți (quercetină, kaempferol).

Paine din quinoa si seminte de in - fara gluten, bogata in proteine si fibre

Paine din quinoa si seminte de in – fara gluten, bogata in proteine si fibre: Luis-molinero

Ce conține quinoa

185 g de quinoa fiartă furnizează:

  • 222 de calorii
  • 8 g de proteine
  • 3,5 g de grăsimi
  • 39 g de carbohidrați
  • 5 g de fibre
  • 51% din DZR de mangan
  • 39% din DZR de cupru
  • 28% din DZR de magneziu
  • 22% din DZR de fosfor
  • 19% din DZR de acid folic
  • 18% din DZR de fier
  • 18% din DZR de zinc
  • 15% din DZR de fier
  • 13% din DZR de vitamina B6
  • 8% din DZR de vitamina E
  • 7% din DZR de potasiu

Beneficiile consumului de quinoa

Quinoa are proprietăți antiinflamatorii și este benefică în dieta persoanelor cu tulburări metabolice.

Studiile au arătat că biscuiții făcuți din făină de quinoa au contribuit la scăderea colesterolului LDL, colesterolului total și a greutății corporale, comparativ cu biscuiții din făină de grâu.

Quinoa contribuie la reglarea zahărului din sânge, la menținerea sațietății și scăderea trigliceridelor.

Quinoa este ideală pentru dieta celor care au diabet, boala celiacă, intoleranță la gluten sau boli inflamatorii.

Recomandăm această pâine din quinoa și persoanelor care țin cură de slăbire sau suferă de artrită, tiroidită Hashimoto ori alte boli autoimune.

Pâine din quinoa – rețetă

Ingrediente

  • 250 g de quinoa
  • 40 g de semințe de in + 120 ml de apă
  • 40 ml de ulei de măsline
  • 80 ml de apă
  • 1 linguriță de bicarbonat de sodiu
  • 1 lingură de suc de lămâie (sau oțet de mere)
  • 1 linguriță de sare
  • 1 linguriță de turmeric (pentru culoare)
  • opțional: semințe pentru decor

Mod de preparare

Spălați boabele de quinoa, sub jetul de apă, folosind o sită deasă Puneți-le într-un vas și turnați apă peste ele. Lăsați-le la înmuiat timp de 8 ore.

Semințele de in se pun și ele la înmuiat în apă peste noapte sau timp de 30-60 de minute.

Quinoa hidratată se scurge de apă și se pune în vasul blenderului. Se adaugă gelul format de semințele de in în combinație cu apa.

Puneți tot acum uleiul de măsline, cei 80 ml de apă, bicarbonatul de sodiu stins cu sucul de lămâie sau oțet și sarea.

Mixați totul la viteză mare până când quinoa și semințele de in se macină complet. Compoziția trebuie să fie cât mai fină și omogenă.

Turnați-o în tăvițe individuale de pâine sau în formele dorite. Este bine ca formele să nu fie foarte mari, pentru ca pâinea să se coacă bine în interior.

Dați pâinea în cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsius pentru 50 de minute. Este foarte important să lăsați pâinea de quinoa să se răcească complet înainte de a o tăia.

Acest sfat este valabil pentru toate tipurile de pâine fără gluten, făcute în casă. Dacă veți tăia o pâine fără gluten când este fierbinte sau caldă, se va încruzi înăuntru.

Pâinea de quinoa se taie foarte bine în felii. Are o textură fermă dar suficient de fragedă.

Se păstrează în frigider, într-o pungă de hârtie. Rezistă până la o săptămână, fără probleme. Puteți opta și pentru varianta congelării.

Rețete similare

Pe site-ul nostru puteți găsi și alte rețete de pâine de casă fără gluten:

Pâine de hrișcă și năut, bogată în fibre și proteine – fără gluten, fără ulei
Pâine fără gluten, din năut crud – pufoasă, fragedă
Pâine din linte verde, fără gluten – surprinzător de pufoasă!
Pâine fără gluten din quinoa și semințe de chia – rețetă pentru diabetici și nu numai

Surse articol:

1. Cocinando descalza, Quinoa bread: https://www.instagram.com/p/CxeH2-4rSZS/?e=6719f56e-8414-4b54-a018-b65068b1986e&g=5
2. Katherine Marengo, Jilli Kubala, Kriss Gunnars, 8 evidence-based health benefits of quinoa, Healthline: https://www.healthline.com/nutrition/8-health-benefits-quinoa

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.