Pâine fără gluten – rețetă pentru diabetici și nu numai
Pâinea tradițională se face de regulă din făină de cereale și din drojdie. Ei bine, rețeta prezentată mai jos nu conține niciunul din aceste ingrediente.
Este o pâine fără gluten, indicată diabeticilor, celiacilor și nu numai. Rețeta este adaptată la nevoile omului de azi, care suferă de diabet, intoleranță la gluten, obezitate sau alte probleme de sănătate care nu îi permit să consume o pâine obișnuită.
În ultima vreme au apărut diverse rețete de pâine făcută din semințe, leguminoase, ouă sau lactate.
Aceste alternative sunt ideale pentru persoanele care au un regim alimentar sărac în carbohidrați.
Cuprins
Pâine fără gluten – rețetă
Ingrediente
• 350 g de quinoa
• 30 g de semințe de chia + 100 ml de apă
• 70 ml de ulei de cocos lichid
• 150 ml de apă
• 1 lingură (15 ml) de suc de lămâie
• 1 linguriță de sare
• ½ linguriță de bicarbonat de sodiu
• 10 g de semințe de susan
• 2-3 linguri de semințe de floarea-soarelui
Mod de preparare
Începeți cu semințele de quinoa. Spălați-le în mai multe ape. Apoi turnați apă peste ele și lăsați-le la înmuiat într-un bol câteva ore. De preferat este ca hidratarea să se facă o noapte întreagă.
Puneți și semințele de chia la înmuiat într-un bol cu cei 100 ml de apă. Lăsați un sfert de oră, timp în care semințele vor absorbi apa și se vor umfla.
Scurgeți apa de la quinoa și puneți-o într-o sită. Clătiți-o sub jet de apă, apoi puneți-o într-o cratiță. Turnați apă peste ea și puneți vasul pe foc. După ce a început să clocotească, lăsați-o să fiarbă 3 minute.
Turnați-o din nou în sită și lăsați-o să se scurgă câteva minute. Transferați-o apoi într-un bol mare. Este important ca boabele să fie scurse bine de apă.
Puneți peste ea gelul de semințe de chia. Introduceți blenderul vertical și pasați puțin compoziția. Adăugați apoi apa, sarea, bicarbonatul de sodiu, sucul de lămâie și uleiul topit.
Pasați totul cu blenderul vertical 5 minute, sau cât este nevoie pentru a măcina semințele. Veți obține o compoziție groasă și lipicioasă. Incorporați semințele de susan și amestecați cu o paletă.
Aluatul pentru pâine este gata. Puneți-l într-o tavă de pâine unsă cu ulei/unt sau tapetată cu hârtie de copt.
Nivelați deasupra compoziția și trasați o tăietură pe mijloc, pe lungime. Presărați, dacă vreți, semințe de floarea-soarelui. Acestea sunt opționale.
Introduceți tava în cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsius. Pâinea trebuie să stea în cuptor o oră și jumătate. Dar depinde de cât de scursă a fost quinoa după fierbere.
Pâinea de quinoa se rumenește deasupra. Este indicat să o lăsați să se răcească de tot înainte de a o scoate din tavă și de a o tăia.
Are o textură mai umedă decât pâinea din făină de cereale. Se păstrează în frigider, într-o pungă de hârtie.
Dacă vreți să fie mai uscată sau mai crocantă, o puteți prăji în prăjitorul de pâine.
Rețete similare
Pe site-ul nostru puteți găsi și alte rețete de pâine fără gluten:
Pâine dietetică fără gluten – din carne de pui (keto)
Pâine fără gluten, din semințe de in și 1 ou – pentru diabetici și nu numai
Pâine fără gluten – cea mai reușită textură, cel mai bun gust
Pâine pentru slăbit, cu 1 g de carbohidrați (fără făină)
Note și sugestii
Această pâine fără gluten poate fi preparată și „de frupt”. În locul semințelor de chia se pot folosi 4 ouă mijlocii. Iar în loc de ulei de cocos puteți pune unt clarificat (ghee).
Sursă articol: Gătit Acasă, Pâine fără făină: https://www.youtube.com/watch?v=aGHZGyghiXI&ab_channel=KochenzuHause