Cum să faci iaurt din năut – o rețetă demnă de Premiul Nobel

Iaurtul vegan este o alternativă la iaurtul original pentru persoanele care urmează un regim pe bază de alimente vegetale.

Pe piață există încă o gamă foarte mică de lactate vegane.

Iaurt din naut reteta: Veganbaking.net / Dvortygirl

Abia recent au început să apară iaurturi vegane, pe bază de soia sau cocos.

Însă sortimentele comerciale nu sunt cele mai bune. Conțin aditivi nedoriți și, în plus, sunt destul scumpe.

Năutul – un aliment foarte versatil pentru rețetele vegane

Ce ziceți de un iaurt vegan 100% natural, pe care îl puteți face în casă?

Propunerea este cu atât mai atractivă cu cât vă spunem că aveți nevoie doar de un singur ingredient.

Este vorba despre năut. Mult mai sănătos decât soia, cu un profil de siguranță mult mai bun.

Năutul este o leguminoasă extrem de hrănitoare, dar și neașteptat de versatilă.

Din boabele de năut se pot face atât paste tartinabile, cât și crème dulci de post.

Chiar și apa în care a fiert năutul este folosită de vegani la deserturi, precum frișcă sau bezele.

Făina de năut dă o omletă de post delicioasă, cu un gust izbitor celei reale.

Încercați iaurtul din năut. Nu aveți ce pierde, întrucât veți folosi doar acest ingredient unic.

Nu este nevoie de agenți de fermentare ciudați, greu de găsit sau scumpi.

Iaurt din năut – rețetă

Ingrediente

  • 200 g de boabe de năut uscat
  • 1 litru de apă

Metodă de lucru

Urmați pașii de mai jos și veți obține un iaurt vegan neașteptat de bun!

Pasul 1 – înmuierea năutului

Puneți boabele de năut într-o cratiță. Turnați peste ele apa și lăsați-le la înmuiat pentru 12 ore.

Dacă nu aveți timpul necesar, puneți-le în apă clocotită. În 8 ore vor fi gata.

Pasul 2 – strecurarea năutului

După cele 8/12 ore, se scurge apa, păstrând 2 linguri, pe care le vom folosi mai târziu ca agent de fermentare.

Restul de apă scursă de la înmuierea năutului poate fi folosită la udarea florilor.

Pasul 3 – mixarea năutului în blender

Puneți năutul într-un blender cu 1 cană de apă proaspătă și mixați.

Când s-a făcut pastă, adăugați încă 1 cană de apă. Mixați din nou. Adăugați încă 1 cană de apă și mixați.

La final, mai puneți 1 cană de apă și amestecați cu lingura.

La cele 200 de grame de năut înmuiat se adaugă în total 4 căni de apă și se mixează până rezultă o compoziție fină ca laptele.

Pasul 4 – strecurarea „laptelui” de năut

Compoziția se toarnă treptat într-un tifon așezat într-o cratiță și se stoarce pentru a extrage laptele.

Compoziția rămasă în urma strecurării poate fi folosită la alte rețete (aluaturi, crème, umpluturi).

Agitați cratița pentru a omogeniza laptele, deoarece acesta are tendința să se depună pe fund.

Pasul 5 – fierberea laptelui de năut

Amestecați bine în laptele din cratiță cu o lingură de lemn.

Puneți cratița pe foc și amestecați continuu. Se poate înlătura spuma.

Se fierbe la foc mic până când începe să fiarbă și se îngroașă ca o smântână.

Pasul 6 – fermentarea laptelui

Stingeți focul și continuați să amestecați puțin, până când se răcorește.

Când a atins temperatura camerei (este cald la deget), transferați compoziția într-un borcan de sticlă sau un alt vas din ceramică (evitați plasticul și metalul).

Adăugați cele 2 linguri de apă în care năutul a stat la înmuiat, rezervate la început.

Amestecați bine și acoperiți vasul cu un capac (nu ermetic).

Lăsați iaurtul la fermentat 6-8 ore, în funcție de cât de cald este în casă.

Dacă mediul este rece, înveliți borcanul cu o pătură pentru a păstra căldura.

După ce fermentează, se încheagă.

Iaurtul din năut este bogat în proteine. Se digeră ușor. Are o textură fină și cremoasă. Arată la fel ca iaurtul autentic.

Sugestii de consum

Iaurtul de năut are gust de leguminoase. Pentru a-i schimbat gustul, adăugați suc de lămâie.

Poate fi consumat ca atare, cu lingura (se desface felii ca și chișleagul). Sau îl puteți amesteca cu o lingură pentru a-i da o textură cremoasă.

Serviți-l cu cereale sau fructe la micul-dejun. Adăugați vanilie și miere și va avea un gust mai bun.

Se poate incorpora și în aluaturi, crème sau alte rețete, dulci ori sărate.

Iaurtul de năut lasă apă, ca un fel de „zer”.

Acest zer care se separă poate fi utilizat ulterior ca ferment pentru o nouă rundă de iaurt (în locul apei în care înmuiați năutul).

Se folosește 1 linguriță de zer de năut la cantitatea de iaurt din această rețetă.

Rețete similare:

Socca – pâine delicioasă din făină de năut

Omletă vegetariană din năut (+ un secret cum să iasă pufoasă!)

Biscuiți sănătoși din 2 ingrediente: năut și ovăz!

Tort de post cu cremă de năut, fără coacere

Rețete cosmetice din boabe de năut

Sursă articol: Hygiene and You,  Easy Thick Yogurt. Soy Free. Nut Free. High in Protein. Only 1 Single Ingredient: https://www.youtube.com/watch?v=QmWUAOPEaRk&ab_channel=HygieneandYou

 

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.