Socca – pâine delicioasă din făină de năut
Socca este o pâine plată din făină de năut, pe care francezii obișnuiesc să o prepare.
Este neașteptat de gustoasă. Mult mai bună decât o pâine obișnuită.
Veganii știu faptul că năutul are o aromă deosebită când este copt, de aceea folosesc făina din năut la omlete vegetale.
Făina de năut nu are gluten și poate fi o alternativă la făina de grâu sau alte cereale pentru persoanele cu alergie sau intoleranță la această proteină.
Rețeta de Socca este foarte simplă și include doar 4 ingrediente de bază: făină de năut, apă, ulei de măsline și sare.
Nu trebuie să folosiți nici drojdie, nici alt agent de creștere.
Puteți diversifica rețeta, adăugând și alte ingrediente.
De pildă, dacă vreți să obțineți o tartă sau o „omletă”, puneți legume tăiate (ardei gras, ceapă verde, roșii, spanac, măsline etc.).
Explorați încercând diferite arome, precum usturoi, rozmarin, cimbru, busuioc, chimion și așa mai departe.
Citește și – Omletă vegetariană din năut (+ un secret cum să iasă pufoasă!)
Cuprins
Cum se face Socca – pâinea de năut
Durată totală de preparare: 55 de minute
Număr de porții: 4
Ingrediente
- 109 g de făină de năut
- 226 ml de apă
- 18 ml de ulei de măsline
- ¾ linguriță de sare
Mod de preparare
Cantitățile ingredientelor sunt calculate în „cups” – măsură englezească. Însă puteți rotunji gramajele ca să vă fie mai ușor să le cântăriți.
Începeți prin a pune într-un bol încăpător făina de năut. Adăugați apa, uleiul și sarea.
Amestecați bine telul, eliminând toate cocoloașele care s-au format.
Acoperiți vasul cu un prosop și lăsați aluatul în repaos minim jumătate de oră.
Este foarte important să lăsați compoziția la odihnit înainte de a-l coace.
În mod contrar, Socca nu va avea o textură la fel de bună. Se va crăpa mai mult la suprafață sau chiar se va desprinde în centru.
Așadar, luați în considerare acest secret și respectați rețeta întocmai, alocând timpul adecvat repaosului aluatului.
În timp ce aluatul stă la odihnit, aprindeți cuptorul și preîncălziți-l la 232 de grade Celsius.
Puneți o cratiță, o tavă sau o tigaie (rezistentă) în care veți coace pâine în cuptor și lăsați-o să se înfierbânte.
Autoarea rețetei a folosit o tigaie de fontă cu diametrul de 25,4 cm. Se poate folosi și una de 30 cm., dar Socca va ieși mai subțire și mai crocantă.
Vasul pe care îl folosiți (inclusiv mânerul) trebuie să reziste la temperaturi mari, de peste 200 de grade Celsius.
Nu trebuie să utilizați numaidecât o formă rotundă. Puteți coace Socca și într-o tavă pătrată sau dreptunghiulară.
După ce au trecut cele 30 de minute, scoateți tigaia/cratița din cuptor (cu mănuși) și ungeți-o cu ½ lingură de ulei de măsline. Acoperiți cu ulei și pereții vasului.
Turnați aluatul și introduceți vasul în cuptor. Socca are nevoie de circa 20-25 de minute pentru a se coace.
Este gata când a devenit aurie la suprafață și crocantă pe margine.
Scoateți tava din cuptor și cu o paletă, ridicați Socca. Așezați-o pe un tocător de lemn, un grătar sau o hârtie de copt și lăsați-o să se răcorească.
Citește și – Cum să faci făină de năut în casă și la ce să o folosești
Idei de servire
În mod așteptat, Socca are gust de năut.
Tăiați-o cu un tăietor de pizza sau cu un cuțit ascuțit. O puteți tăia în două pe lungime și pe lățime, apoi triunghiuri.
Socca se poate servi cu hummus pe deasupra sau cu alte paste tartinabile sau sosuri, cu legume coapte sau verdețuri.
Este bună și cu supe, ciorbe sau alte mâncăruri gătite, în loc de pâine.
O puteți folosi și ca blat pentru pizza.
Păstrați pâinea care rămâne în frigider, într-o caserolă cu capac. Rezistă până la 5 zile.
Citește și – Biscuiți sănătoși din 2 ingrediente: năut și ovăz!
Informații nutriționale
¼ din Socca obținută oferă următorii nutrienți:
- 163 de kilocalorii
- 17 g de carbohidrați
- 3 g de fibre
- 7 g de proteine
- 7 g de grăsimi
- 3 g de zaharuri
- 12UI de vitamina A
- 16 mg de calciu
- 458 mg de sodiu
- 254 mg de potasiu
Citește și – Trufe de ciocolată din… năut – desert sănătos de post!
Sursă articol: Mgan Gilmore, How to Make Socca, Detoxinista: https://detoxinista.com/socca/