Boabele de năut au beneficii cosmetice nebănuite (rețete)

Năutul este o plantă leguminoasă cu o valoare nutritivă senzațională. Conține foarte multe proteine, vitamine din complexul B, calciu, magneziu, fier, potasiu, fosfor și grăsimi sănătoase.

Mai mult decât un aliment, năutul este un produs cosmetic natural uimitor.

Boabele de năut au beneficii cosmetice nebănuite (rețete)

Boabele de năut au beneficii cosmetice nebănuite (rețete)

Din boabele de năut se poate obține făina de năut, pe care o putem folosi conform rețetelor de mai jos. Făina se poate obține acasă, prin măcinarea boabelor de năut.

Făina de năut se poate procura și de la unele magazine naturiste, sau de pe internet.

Făina de năut este folosită de mulți ani în India și Pakistan ca mijloc de înfrumusețare a pielii (exfoliere, albirea pielii și dobândirea unui ten luminos, radiant).

Mască de față din făină de năut

Aceasta este o metodă naturală, ieftină și simplă de a obține o piele mai radiantă și mai sănătoasă și lipsită de imperfecțiuni (riduri, coșuri, semne de acnee).

Într-un bol mic, amestecați 2 linguri de făină de năut cu o cantitate suficientă de apă de trandafiri sau apă simplă, cât să obțineți o pastă suficient de groasă pentru a o putea întinde pe față.

Spălați mai întâi fața și gâtul cu apă călduță, pentru a deschide porii. Nu folosiți săpun, ci doar apă simplă. Uscați fața cu un prosop curat. Aplicați pasta din făină de năut pe fața curata, uniform. Lăsați să acționeze 5 minute, sau până se usucă, apoi clătiți cu apă rece (fără săpun).

Veți vedea că pielea va fi mult mai fină la atingere, și va avea un aspect mult mai radiant decât înainte. Acest tratament poate fi făcut de 1-2 ori pe săptămână.

Curățarea, exfolierea feței, aspect radiant

Această mască va da tenului un aspect radiant și frumos, va îmbunătăți textura pielii, va îndepărta celulele moarte, va hidrata pielea și va reduce coșurile.

Amestecați 1 lingură de făină de năut cu 1 linguriță de pulbere de turmeric și suficient lapte sau iaurt pentru a obține o pastă fină. Laptele poate fi înlocui cu miere de albine. Lăsați pasta pe față 10-15 minute, apoi clătiți pielea cu apă călduță.

Folosiți acest amestec pentru curățarea feței, o dată pe săptămână. Este posibil ca turmericul să păteze pielea. Spălați-vă de mai multe ori.

Pete de bătrânețe

Pentru reducerea aspectului petelor de bătrânețe, fierbeți boabele de năut, scurgeți-le de apă și pasați-le ca pe piure, apoi adăugați suficientă apă cât să obțineți o pastă fină. Aplicați piureul obținut pe toată fața, și pe mâini (dacă este cazul). Lăsați să acționeze 10-15 minute.

Ten mai fin și mai luminos

Amestecați 1 linguriță de făină de năut cu 1 linguriță de tărâțe ovăz. Frecați fața cu acest amestec câteva minute, apoi clătiți cu apă călduță.

Coșuri

Amestecați 1 lingură de făină de năut cu 2 linguri de suc de castraveți. Aplicați amestecul rece pe față și lăsați-l să acționeze 10-15 minute. Înainte de a clăti fața cu apă călduță, masați puțin pielea cu degetele.

Semne lăsate de acnee și coșuri

Masca de la punctul 2 se poate folosi și pentru reducerea semnelor/cicatricilor lăsate de coșuri sau acnee. Lăsați-o să acționeze 20-25 de minute, apoi clătiți cu apă.

Ten gras

Dacă aveți tenul gras, folosiți această mască pentru curățarea pielii. Amestecați 2 linguri de făină de năut cu puțin iaurt. Lăsați pasta pe față 20 de minute, apoi clătiți cu apă călduță.

Ten uscat, deshidratat

Amestecați 1 lingură de făină de năut cu 1 lingură de ulei de măsline, ½ linguriță de miere și 2-3 picături de zeamă de lămâie. Aplicați masca pe față și lăsați-o 20 de minute. Spălați la final cu apă călduță. Folosiți această mască de față zilnic, timp de 3-4 săptămâni, apoi o dată pe săptămână. După ce spălați fața, puteți aplica o cremă protectoare.

Îndepărtarea părului facial

Amestecați 1 linguriță de făină de năut cu 1 linguriță de turmeric. Veți obține o pastă ușor umedă. Frecați zonele feței acoperite cu păr cu amestecul obținut, apoi lăsați-l să acționeze 10-15 minute. Spălați fața la final cu apă călduță. Repetați acest procedeu cât mai des, timp de o lună.

O altă variantă este să amestecați făină de năut cu pulbere de turmeric, pulbere de semințe de schinduf și puțină apă și aplicați pasta pe zonele cu păr, timp de 10 minute.

Mătreață, albirea părului, întărirea părului

Pentru eliminarea mătreții, amestecați 6 linguri de făină de năut cu apă, pentru a o obține o pastă. Spălați părul cu șamponul obișnuit, clătiți, apoi masați pielea capului cu pasta de năut, câteva minute. Clătiți la final cu apă din abundență.

Acest tratament ajută de asemenea la combaterea infecțiilor scalpului, la întărirea rădăcinii părului și la prevenirea albirii părului, datorită proteinelor și manganului din boabele de năut.

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.