FRIȘCĂ vegetală bogată în MINERALE, cu zero COLESTEROL

„Lactatele” obținute din alimente vegetale sunt o alternativă bună pentru cei care alergici, cu intoleranță la lactoză sau cu probleme de sănătate în care trebuie să urmeze un regim alimentar strict.

Vegetarienii și cei care țin regulat post știu că se poate obține un lapte vegetal foarte hrănitor din migdale, nuci, ovăz, semințe de susan sau de cânepă, și așa mai departe.

De asemenea, din migdale se poate face brânză, iar din nucile caju se pot realiza diverse creme, maioneză, smântână sau frișcă (detalii aici), precum veți vedea și în rețeta de mai jos.

Aceste fructe sunt foarte bogate în minerale – nutrienți de care dieta noastră duce mare lipsă: cupru, fosfor, mangan, fier, zinc, magneziu, mangan, seleniu și calciu.

Conțin de asemenea cantități bune de vitamina E, vitamina B6, vitamina K, zeaxantină și proteine. Deși conțin multe grăsimi, acestea sunt sănătoase, de tipul acidului oleic, regăsit de asemenea în uleiul de măsline. Totodată, sunt totalmente lipsite de colesterol.

Așa arată nucile caju: 

Nuci Caju

Seamănă cu niște alune, sau cu niște cârligașe. Se găsesc la magazinele naturiste, dar și în hipermarketuri. Marca ALESTO FINE, din magazinele Ldl sunt cea mai ieftină variantă. O pungă de 200 g costă în jur de 9-10 lei. 

_______________________________________________________________________________________________________

Frișcă vegetală – rețetă

Ingrediente

• 1 ceașcă de nuci caju
• 1 linguriță de suc de lămâie
• 1 lingură de miere
• ¼ linguriță de esență de vanilie

Preparare

Pentru a prepara această frișcă deosebită aveți nevoie de un blender/robot fix cu lama S.

Adaptați rețeta în funcție de blenderul pe care îl aveți în casă. Dacă este unul cu vas mic (200-500 ml), respectați cantitățile date. Dacă aveți un blender mare, măriți cantitățile la circa 200 g de caju, 2 linguri de suc de lămâie și 2 linguri de miere.

Puneți nucile caju într-un bol. Turnați peste ele apă cât să le acopere. Acoperiți vasul și lăsați-le la înmuiat peste noapte. În cazul în care vă grăbiți, fierbeți nucile câteva minute, până devin moi și își măresc volumul.

Acest pas este important deoarece ușurează munca robotului. Nucile uscate nu se mărunțesc la fel de bine ca cele hidratate.

Când doriți să pregătiți frișca, scurgeți nucile de apă și puneți-le în vasul blenderului, adăugând mierea și sucul proaspăt stors de la lămâie.

Mixați până când nucile se zdrobesc și apoi se transformă într-o pastă fină. Dacă este prea groasă și vedeți că blenderul nu merge, adăugați câte puțină apă în timp ce mixați.

Nu puneți nici prea multă apă, deoarece frișca va ieși prea subțire. Ajustați în funcție de consistența dorită.

După ce este gata, transferați-o într-un vas și puneți-o în frigider. Lăsați-o câteva ore, până a se întări puțin și a deveni mai aromată.

Poate fi folosită la prăjituri, torturi, cafea, salate de fructe și alte deserturi tradiționale sau raw-vegane.

_______________________________________________________________________________________________________

Surse bibliografice:

1. Nutrition and You, Cashew nut nutrition facts: http://www.nutrition-and-you.com/cashew_nut.html

2. Mercola, What Are Cashews Good For? http://foodfacts.mercola.com/cashews.html

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.