“Brânză” din MIGDALE, o rețetă mănăstirească inspirată din alimentația pustnicilor de acum 2.000 de ani

Pe lângă fructe, legume și cereale, postul celor din vechime includea și foarte multe tipuri de semințe, despre care cercetătorii susțin că au o valoare nutrițională excepțională. Astfel se justifică de ce Sfinții Părinți care au viețuit prin locuri pustii spuneau mereu despre post că dă vigoare trupului, energie și bucurie.

Brânză de Migdale Rețetă

Brânză de Migdale Rețetă

Iustin Petre, starețul Mănăstirii Sfântul Ioan Casian din Dobrogea este unul din călugării care s-a preocupat în mod exclusiv de alimentația monastică și a inventat o serie de preparate vegetale pe bază de semințe, care îi pot ajuta pe oamenii din mănăstiri, dar și pe cei din lume, să postească fără risc de îmbolnăvire sau deficite nutriționale.

Dumnezeu a zis: “Iată vă dau toată iarba ce face sămânță de pe toată fața pământului și tot pomul ce are sămânță în el. Acestea vor fi hrana voastră.” Pornind de la acest verset biblic, starețul Iustin Petre a început să exploreze diferite modalități de preparare a semințelor, și a dat naștere unor rețete vegetariene unice, cu o valoare terapeutică nebănuită.

Pe lângă aroma deosebită, aceste preparate sunt foarte hrănitoare și sănătoase.

Brânză de migdale – rețetă

Cu ghilimelele de rigoare, brânza de migdale este unul din preparatele cele mai atractive pe care Iustin Petre a reușit să le descopere. Laptele de migdale este deja un aliment frecvent întâlnit în casele celor care au adoptat deja o alimentație sănătoasă, bazată de hrană vie.

Ingrediente

• 1 cană de migdale crude
• ¾ cană de apă
• 2 linguri de ulei de măsline
• 1 cățel de usturoi sau puțină ceapă
• 1 vârf de cuțit de sare

Preparare

Pentru a scoate coaja mai ușor, migdalele se pun la înmuiat peste noapte în apă călduță, sau se dau în clocot.

Miezul decojit se introduce în robot sau blender și se mixează până când rezultă o pastă fină, omogenă. Poate dura puțin timp, nu vă grăbiți. Adăugați apoi și uleiul de măsline, sarea, usturoiul sau ceapa și mixați din nou. Ca ingrediente adiționale se mai pot folosi verdețuri, precum mărar, pentru o aromă și mai deosebită.

Pentru ca brânza de migdale să fie mai fermă, puneți amestecul blenduit într-o pânză de tifon, ca la brânza de vaci. Stoarceți compoziția și apoi puneți-o în frigider. Lăsați-o peste noapte, pentru a se întări. Este un preparat foarte gustos. Seamănă cu brânza de vaci, dar are un gust cu totul diferit.

Alte preparate vegetale din semințe care merită încercate sunt: laptele de susan, brânza de caju, pateul din miez de floarea-soarelui, pate din semințe de dovleac, unt de alune de pădure (cremă de ciocolată), pastă de humus sau pastă de ardei iute.

Unele din aceste delicatese se pot procura de la magazinul Mănăstirii Sfântul Ioan Casian, aflată la circa 40 de km de Constanța, lângă comuna Târgușor din Dobrogea.

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

2 comentarii

  1. Sigur branza din dreapta este din migdale?

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.