Laptele strică și mai mult oasele la bătrânețe – adevărul trist despre lactate și osteoporoză

Subiectul lactatelor este foarte controversat. Unii cred că adulții nu ar trebui să mai bea lapte, alții spun că laptele este chiar indicat la o vârstă mai înaintată, în special pentru masa osoasă.

Din păcate, la capitolul lapte, controversele cele mai mari sunt de natură financiară.

Laptele si osteoporoza

Laptele si osteoporoza: Stefamerpik

Laptele elimină calciul din oase

Într-o emisiune despre osteoporoză, fitoterapeuții Marius și Annemarie Văduva au abordat acest subiect și au venit cu informații inedite. Aceștia citează studii făcute de americani care au obținut rezultate în defavoarea laptelui.

Chiar dacă lactatele au calciu, acest mineral nu se află într-un raport optim în corp cu fosforul. Dacă analizăm compoziția chimică a laptelui, vom avea cu toții o surpriză.

Lactatele dau alergii, inflamații și cancere

Marius spune că laptele de vacă este în primul rând factor cancerigen (datorită estrogenului pe care îl conține). Are de asemenea efect pro-inflamator și alergen.

În ceea ce privește tema osteoporozei, oamenii trebuie să știe laptele de vacă este un eliminator de calciu din corp.

Lactatele accelerează osteoporoza

Americanii au studiat mai amănunțit efectele laptelui de vacă asupra femeilor la menopauză. Au monitorizat un eșantion de femei care mâncau lactate și un eșantion de femei care erau vegetariene și nu consumau lapte.

După o perioadă de timp, au măsura densitatea osoasă a tuturor participantelor.

„Femeile care au consumat lactate au început să se ducă din osteopenie spre osteoproză cu o viteză destul de alarmantă”.

Femeile care mâncau lactate rar (o dată pe săptămână), au avut o evoluție mai lentă spre osteoporoză. Dimpotrivă, la cele care care mâncau multe lactate (2-4 ori pe săptămână), riscul de a face osteoporoză era mult mai mare.

Unele studii au descoperit că un pahar de lapte pe zi nu dăunează oaselor. De la 3 pahare în sus încep să apară probleme.

Lactatele duc la pierderea de masă osoasă

Este oare întâmplător că țările cu cel mai mare consum de produse lactate au și cea mai mare rată de osteoporoză.

Cum anume afectează consumul de lactate densitatea și rezistența oaselor? Marius Văduva spune că organismul femeilor intrate la menopauză nu tolerează cantitatea mare de calciu din lapte.

Corpul uman se descurcă bine cu un raport de 1:2 calciu fosfor molecular. Or, laptele are un raport de 1:17.

„Dacă înghițim ceva cu calciu, trebuie să avem două molecule de fosfor în produsul respectiv”.

Când consumăm lactat, corpul trebuie să ia de undeva calciu pentru a echilibra balanța.

„Intră 1:17 și de undeva trebuie 15 molecule de calciu. Ghici de unde le ia? Din oase. Aceasta este situația cu lactatele în mod real”.

Dieta vegetariană păstrează calciul în oase

Unele legume, spre deosebire de lapte, au un raport optim de calciu-fosfor (1:2). Spanacul și cruciferele (broccoli) sunt câteva exemple. Acestea nu contribuie la apariția osteoporozei.

Marius spune că femeile care trec pe un regim vegetarian când intră la menopauză au șanse mari să-și păstreze calciul în oase.

Dacă începe/continuă să consume lactate, corpul va extrage calciul din oase ca să poată tolera produsul respectiv.

Laptele este pro-cancerigen la menopauză

Unele femei simt nevoia să mănânce lapte deoarece vor acel estrogen care începe să scadă în perioada de menopauză.

Trebuie să aibă însă mare grijă cu lactatele deoarece factorul estrogen este un hormon de creștere. Acesta cresc riscul de cancere hormonale și ginecologice.

Laptele este bun doar pentru copiii în creștere

Doar copiii pot bea lapte, dacă nu au intoleranță la lactoză. Ei au nevoie de acel factor de creștere din lactate.

„Ajungem la fraza aceea: Noi, adulții, pentru ce bem lapte? Ca să creștem? Ce să crească? Nu există vițel care după ce a ajuns adult să se ducă la mama să îi spună că mai vrea o gură de lapte. Și mai grav este că suntem singurele mamifere care consumăm laptele altei specii”.

Adulții pot consuma în siguranță lactate de capră. Acestea nu au efect pro-alergic și pro-cancerigen.

Articole similare

Vă recomand și alte articole despre lactate:

Cum să consumi lactatele fără să te îngrași – dr. Mihaela Bilic
Alimente care au mai mult calciu decât lactatele – cele mai surprinzătoare surse de calciu
Lactate degresate sau lactate integrale – care sunt mai sănătoase?

Sursă articol: A7tv, Osteoporoză – soluții eficiente și nutriție adecvată cu Annemarie și Marius Văduva: https://www.youtube.com/watch?v=ZF7At2C3YkE&ab_channel=a7tv

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.