Specialist în onco-nutriție: Fructele în exces afectează grav ficatul, pancreasul, rinichii, vasele de sânge și evoluția cancerului
Fructele au devenit un subiect extrem de controversat în ultimul timp. Unii medici și nutriționiști încurajează consumul de fructe, alții avertizează cu privire la consecințele unui abuz.
Fructele sunt, fără îndoială, alimente naturale, care fac bine organismului. Ele ne asigură un aport necesar de vitamine și fibre.
Însă pentru o persoană bolnavă, această categorie de alimente ridică anumite probleme. Chiar și cei sănătoși ar trebui să le consume cu moderație, pentru a preveni anumite boli.
Fitoterapeutul Marius Văduva, care activează în domeniul de onco-nutriție, face câteva precizări importante în acest domeniu.
Glucoza mare în sânge – factor de risc degenerativ și cancerigen
Dr. Văduva consideră zahărul alb un ingredient inutil în alimentație, deoarece nu aduce niciun beneficiu nutrițional. Dimpotrivă, face mult rău, crescând nivelul de aciditate din corp..
Mulți din cei care au renunțat la zahăr s-au îndreptat cu optimism spre fructe. Însă nici în această zonă lucrurile nu sunt 100% sigure.
Pentru sănătatea pancreasului, nu este suficient să renunțăm la zahăr, ci și la fructele în exces.
Marius Văduva spune că fructele acționează la fel ca zahărul în ceea ce privește sănătatea metabolică. Glucoza crescută în sânge este un prim factor de risc al bolilor cronice sau degenerative.
Excesul de fructe: bombă pentru pancreas
Fructele sunt bogate în fructoză, un tip de zahăr pe care corpul nu îl metabolizează. Fructoza ajunge direct în sânge și în pancreas, forțând practic acest organ să producă imediat insulină.
Dacă ai mâncat o prăjitură, zahărul din ea va ajunge mai greu în sânge decât o masă de fructe.
Când mâncăm zahăr alb, ficatul îl procesează și îl transformă în glicogen. Fructoza, în schimb, intră direct în sânge.
„Este direct un boom asupra pancreasului”. Pancreasul nu face față la cantitatea mare de fructoză ingerată și nu poate produce suficientă insulină pentru a o anihila.
Sursă de grăsime pentru ficat
Marius Văduva a descoperit că persoanele care mănâncă doar fructe au ficat gras. Da, sunt oameni care au o dietă bazată excluisv pe fructe.
Oricât de sănătoasă ar părea la prima vedere, o astfel de alimentație afectează în timp ficatul și duce la depunerea de grăsime.
Fructoza în exces este un factor de risc major pentru steatoza hepatică non-alcoolică. Această boală o fac și copiii carea beau multe sucuri din fructe – naturale sau ambalate, din comerț.
Pericol mare pentru bolnavii de cancer
Marius Văduva a avut pacienți care, din proprie inițiativă, au exagerat mult cu consumul de fructe. Acest lucru s-a văzut în analize:
„Markerii tumorali într-o lună s-au dublat pentru cei care au mâncat pepene cât au putut sau struguri – fiindcă era sezonul – chiar și câte un platou odată!”
Un antrenor din provincie care avea livadă a făcut un experiment pe propriul lui corp. Acesta avea markerii tumorali buni, până când s-a apucat să mănânce numai fructe.
„Nu avea nici o celulă tumorală. A mâncat fructe de dimineață până seara o lună întreagă. I-a apărut deja la os semnal la nivel de CT”.
Acesta este doar un exemplu, care ne arată cât de rău pot face fructele unui bolnav de cancer, sau chiar și unui om sănătos.
„Am pacienți pe care, în primele două luni, îi rog să nu consume niciun fruct. Dacă sunt într-un cancer cu metastaze, fructoza din fructe are un proces de asimilare în corpul uman care depășește partea de zahăr alb”.
Cazul lui Steve Jobs
Dietele bazate doar pe fructe sunt foarte periculoase. Miliardarul Steve Jobs – fondatorul Apple, a murit de tânăr. Știți care a fost cauza decesului său prematur? Fructoza! A încercat să-și prelungească viața urmând o dietă bazată doar de fructe. În doi ani s-a îmbolnăvit de cancer la pancreas.
„La 53 de ani a plecat de pe lumea asta fiindcă s-a încăpățânat să trăiască 100 de ani mâncând doar fructe. N-au mai putut să-i salveze pancreasul”.
Cei care vor să adopte o dietă nouă – mai ales un tip de mono-dietă – trebuie să-și monitorizeze nivelul de sănătate. Trebuie să facă analize să vadă cum stă cu organele.
Dr. Văduva atrage atenția asupra nivelului de glicemie din sânge. Valorile de 90+ sunt deja problematice și trebuie vindecat pancreasul.
Abuzul de fructe distruge vasele mici de sânge
Așa cum spuneam mai sus, chiar și cei sănătoși ar trebui să consume fructele cu moderație.
Zaharurile pe care le conțin distrug vasele sangvine mici (capilarele). Fiind foarte fragile, aceste vase de sânge sunt foarte mult vătămate de glucoză.
„Fructele sunt periculoase pentru ficat, sunt periculoase pentru bolile oncologice și sunt periculoase pentru bolile neurodegenerative, pentru capilare, pentru rinichi în exces”.
Câte fructe putem consuma într-o zi
Marius Văduva recomandă doar 200-300 de grame de fructe pe zi, servite în cursul dimineții.
Sunt persoane care mănâncă foarte multe fructe fără să-și dea seama că întrec limita. 500 de grame, 800 de grame, 1 kg de fructe sunt cantități uriașe pentru pancreas și ficat.
Dacă veți folosi un cântar de bucătărie și veți așeza pe el diverse fructe, veți fi surprinși să vedeți cât de mult cântăresc acestea.
De pildă, un măr mediu sau o banană au în jur de 150 de grame. O pară mare ajunge până la 200 de grame. O clementină are în jur de 100 de grame.
Faceți un calcul și vedeți cât de ușor puteți ajunge la 500-800 de grame de fructe pe zi dacă mâncați câte o bucată din fiecare sortiment.
Un fruct pe zi este suficient pentru a nu crea probleme în corp.
Articole similare
Pe site-ul nostru puteți găsi și alte articole utile pe această temă:
Diabeticii pot avea o masă de fructe dimineața
Legumele pot fi consumate în orice cantitate, iar fructele doar ca desert – dr. Mihaela Bilic
15 fructe și legume care au un conținut redus de zahăr
Sursă articol: Iusti Fudulu, Organul care vindecă sau îmbolnăvește corpul – Marius Văduva, iTHINK: https://www.youtube.com/watch?v=obOET6VieUQ&t=2310s&ab_channel=IustiFudulu