Chimenul negru – un aliat puternic în cancer (efect preventiv și terapeutic)

Chimenul negru este apreciat ca un remediu-minune în Orient. Musulmaii îl consideră un panaceu, pretinzând că poate vindeca orice, mai puțin moartea.

Studiile recente au confirmat multe din utilizările sale tradiționale.

Chimenul negru - aliat puternic contra cancerului

Chimenul negru – aliat puternic contra cancerului: Wirestock

Ce este chimenul negru

Chimenul negru (Nigella sativa) mai este cunoscut și sub numele de „negrilica”. Face parte din familia de planta „Ranunculaeceae”.

Se găsește la magazinele naturiste sub formă de semințe, ulei sau capsule și extracte. Este inclus în diferite formule antiinflamatoare, respiratorii, imunostimilatoare.

Grecii, romanii și vechii egipteni l-au folosit de-a lungul timpului în scop terapeutic. Studiile au scos la iveală compuși farmacologici importanți care se găsesc în această plantă, precum alcaloizi, saponine, flavonoide, fenoli, glicozide și cumarine.

Ce proprietăți are chimenul negru

Are proprietăți antioxidante, imunostimulatoare, antiinflamatoare, hepatoportectoare, antidiabetice, antiastmatice, cardioprotectoare, antialergice, analgezice, neuroprotectoare, antimicrobiene, anticancerigene.

Astfel se explică de ce este recomandată într-un spectru larg de boli și afecțiuni, inclusiv în cele autoimune sau oncologice.

Un puternic combatant al cancerului

Cercetătorii au descoperit că uleiul de chimen negru are un potențial mare de a proteja organismul împotriva cancerului.

Compusul său bioactiv principal – timoquinona – are capacitatea de a altera anumite căi moleculare și de semnalizare asociate cu cancerul și alte boli inflamatorii sau degenerative.

Metode de acțiune

Activitatea anticancerigenă a compusului principal din negrilică a fost testat intens în studiile in vitro și in vivo.

Acțiunea sa principală este aceea de a activa anumite proteine care previn formarea tumorilor în primă fază. Dar nu se oprește aici.

Timoquinona poate stinge oncogeneza, adică activitatea acelor gene care promovează creștere cancerului în corp.

Iată câteva din mecanismele prin care acest compus luptă împotriva bolilor oncologice:

  • împiedică înmulțirea celulelor anormale
  • declanșează moartea programată a celulelor maligne (apoptoza)
  • previne migrarea celulelor canceroase
  • crește rata de supraviețuire
  • diminuează volumul tumorilor maligne
  • reduce moleculele pro-canceroase
  • crește biomarkerii anti-tumorigeneză

Chimenul negru țintește doar celulele canceroase, nu și pe cele normale, sănătoase din corp.

Studii pe chimenul negru și diferite tipuri de cancer

Medicul canadian William Makis a realizat o recenzie pe 5 lucrări efectuate pe potențialul anticancerigen al uleiului de semințe de negrilică.

Studiile evaluate au arătat că negrilica protejează împotriva mai multor tipuri de cancere umane, precum:

¤ Cancerul de sân. Negrilica conține 3 compuși (timoquinon, carvacrol, trans-anetol) eficienți contra cancerului de sân. Potrivit unui studiu publicat în jurnalul „Fitoterapia”, chiar și dozele mici de acești compuși combinați previn răspândirea celulelor canceroase mamare.

¤ Cancerul pancreatic. Timoquinona poate preveni apariția cancerului pancreatic prin diferite mecanisme, conform unui studiu apărut în „Frontiers in Oncology Journal”.

¤ Cancerul colorectal. Într-un studiu pe șoareci cu cancer colorectal, nano-capsulele lipidice cu timoquinon au redus dimensiunea tumorilor.

¤ Cancerul hepatic, cervical, leucemie. Tot prin mijloace ale nanotehnologie, compusul bioactiv din negrilică devine mai eficient împotriva acestor tipuri de cancere. Poate fi folosit singur sau în asociere cu alte terapii.

¤ Cancerul de prostată și colon. Uleiul de chimen negru bogat în timoquinon poate încetini creșterea celulelor cancerului de colon și a cancerului de prostată.

Chimenul negru este lipsit de efecte secundare majore. Este o plantă sigură, biodisponibilă pentru corp și poate fi folosită ca aliat în lupta contra cancerului.

Articole similare

Pe site-ul nostru puteți găsi și alte articole utile pe această temă:

Uleiul de chimen negru – un protector uimitor împotriva bolilor
Uleiul de chimen negru – mai eficient decât Diclofenac în durerile articulare
Uleiul de chimen negru – un imunostimulator valoros pentru aparatul respirator!
Chimenul negru sporește capacitatea celulelor imunitare de a combate infecțiile și cancerul

Surse articol:

1. Yusra Al Dhaheri, Adil Farooq Wali, Imra Akbar, Saiema Rasool, Maryam Razmpoor, Salma Jabnoun, Summya Rashid, Chapter 3 – Nigella sativa, a cure for every disease: Phytochemistry, biological activities, and clinical trials, Editor(s): Andleeb Khan, Muneeb Rehman, Black Seeds (Nigella Sativa), Elsevier, 2022, Pages 63-90, ISBN 9780128244623: https://doi.org/10.1016/B978-0-12-824462-3.00011-1.
2. Jospeh Mercola, Black seed oil – a natural ally in maintaining disease-free living, Articles.mercola: https://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2024/05/15/black-seed-oil-health-benefits.aspx?ui=6ac1fb1b602ac592785892c759ca2b2ef008e5a7c93baacd7774d56e6e163333&sd=20201112&cid_source=dnl&cid_medium=email&cid_content=art2HL&cid=20240515&foDate=false&mid=DM1567777&rid=21560018

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.