Diabeticii pot avea o masă de fructe dimineața

Diabetul este o boală foarte pretențioasă în ceea ce privește dieta. Multe alimente plăcute la gust sunt interzise sau permise cu moderație.

Zahărul este unul din acele ingrediente care trebuie exclus cu desăvârșire. La fel și mierea, deoarece aceasta are un indice glicemic (IG) chiar mai mare. Zahărul are un IG de 70, iar mierea 85.

Diabeticii pot avea o masa de fructe dimineata

Diabeticii pot avea o masa de fructe dimineata: A7tv

Fitoterapeutul Anne-Marie Văduva spune că mierea poate fi servită „de poftă”, în cantități foarte mici, în jur de 1 linguriță. Aceasta este chiar indicată dacă se întâmplă ca insulina să scadă sub limită.

Cel mai bun desert pentru diabetici sunt fructele

Diabeticii pot consuma fructe. Ba chiar este indicată o masă de fructe pe zi, în special dimineața.

Fructele de pădure sunt prima recomandare. Cireșele, vișinele, căpșunile, dudele, afinele, coacăzele și zmeura sunt foarte bune.

Afinele în mod special au beneficii importante în diabet. Acestea au un indice glicemic mic și sunt bogate în antioxidanți, fibre și vitamine.

Studiile au arătat că afinele ajută corpul să folosească glucoza mai eficient. În consecință, scad rezistența la insulină și ajută la controlul zahărului din sânge.

Totodată, contribuie la scăderea hemoglobinei glicate și tarigliceridelor. Efectele lor antidiabetice se datorează antocianinilor – antioxidanți din clasa polifenolilor.

Afinele pot preveni chiar apariția diabetului de tip 2 și a complicațiilor acestei boli, manifestate în special la nivelul vaselor de sânge și a ochilor.

„Să nu ne lipsească afinele. De câte ori mergem la cumpărături, să ne cumpărăm suficiente afine, pentru câteva zile. Să avem o masă de fructe în fiecare dimineață”.

Începeți ziua cu fructe

Un diabet își poate începe ziua cu o mână de afine sau cu câteva căpșuni. Acestea se pot adăuga în iaurt sau pot fi consumate ca atare.

Când începem ziua cu fructe, nevoia de a consuma zahăr și dulciuri se diminuează.

„Deja am preîntâmpinat pofta de dulce dând creierului niște fructe. Creierul are nevoie de glucoză”.

La fel de bune sunt merele. Coaja acestora are proprietăți hipogliceminate, spune fitoterapeutul.

Este, așadar, foarte important să începem ziua cu dreptul în ceea ce privește alimentația.

Asigurându-ne o porție sănătoasă de fructe, sunt șanse mici să mai fim agasați de pofte alimentare pe parcursul zilei.

Fructele trebuie consumate întregi și nu făcute suc. Sucurile cresc rapid glicemia. Singurul suc care produce un efect contrar, adică de scădere a glicemiei, este sucul de afine. Acesta este de altfel considerat o insulină vegetală.

Controlul poftei de dulce

Apetitul poate fi reglat și ținut sub control prin câteva trucuri care țin de planificarea meselor.

Diabeticii trebuie să aibă trei mese principale pe zi, plus două gustări, ambele mici din punct de vedere cantitativ.

La masa de dimineață diabeticii pot mânca fructe. La masa de prânz trebuie să servească o mâncare gătită. Chiar și la serviciu dacă merg, este neapărat necesar să aibă o caserolă cu mâncare sănătoasă, indicată în diabet.

Astfel vor preîntâmpina poftele alimentare și dorința de a mânca produse nesănătoase – bogate în zahăr, făină și grăsimi.

Pe parcursul zilei pot bea sucuri de legume. Foarte bun pentru diabetici este sucul de castravete amar. Această legumă scade nivelul glicemiei.

Îndulcitori buni în diabet

Ca și îndulcitori, diabeticii pot folosi stevia. Acesta este extras dintr-o plantă (Stevia rebaudiana) și are un indice glicemic zero.

Alți îndulcitori chimici – inclusiv eritritolul sau maltitolul – pot avea consecințe asupra tractului gastrointestinal dacă sunt consumați în mod frecvent.

Încă nu sunt făcute studii pe îndulcitorii cu indice glicemic redus. Din acest motiv nu se cunosc încă efectele acestora pe termen lung.

Nici măcar zaharina – care este recomandată în diabet – nu este prielnică pancreasului, spune onco-nutriționistul Marius Văduva.

Articole similare

Pe site-ul nostru puteți găsi și alte articole utile despre diabet:

Afinele – perlele pădurii înzestrate cu efecte hipotensive, antidiabetice, tonice cerebrale și vasculare
Salată de fructe pentru diabetici – fructe permise în diabet
„Mă crucesc să văd că în diabet se scot fructele din alimentație” – dr. Roman Morar

Surse articol:

1. A7tv, Este diabetul reversibil prin fito-nutriție? Cu Marius și Annemarie Văduva, De vorbă cu doctorul: https://www.youtube.com/watch?v=kx-VUQwqzKI&ab_channel=a7tv
2. Driscoll’s, How blueberries help in the fight against diabetes: https://www.driscolls.com.au/blog/how-blueberries-help-in-the-fight-against-diabetes
3. Stull AJ. Blueberries’ Impact on Insulin Resistance and Glucose Intolerance. Antioxidants (Basel). 2016 Nov 29;5(4):44. doi: 10.3390/antiox5040044. PMID: 27916833; PMCID: PMC5187542.
4. Lauren Manaker, James Lacy, Daily blueberry consumption may help manage diabetes, study finds, Very Well Health: https://www.verywellhealth.com/blueberries-type-2-diabetes-5083083

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.