Nu carbohidrații trebuie excluși în diabet, ci grăsimile! 

Carbohidrații nu sunt adevărata cauză a diabetului, ci o componentă importantă a dietei.

Este o teorie total contrară dietei ketogenice, care spune că în diabet trebuie să limitezi carbohidrații și să crești cantitatea de grăsimi.

Nu carbohidratii sunt de vina in diabet, ci grasimile

Nu carbohidratii sunt de vina in diabet, ci grasimile: pch.vector

Nu carbohidrații sunt de vină în diabet, ci grăsimile

Studiile au arătat că celulele beta din pancreas sunt la fel de susceptibile la acumularea de grăsimi alimentare ca și ficatul sau mușchii.

Dietele bogate în  grăsimi ucid practic celulele beta și induc insulinorezistența în ficat și mușchi.

Când ingerăm carbohidrați, corpul îi descompune în molecule individuale de zahăr (glucoză).

Glucoza circulă în fluxul sangvin până când este preluată de țesuturi pentru a fi stocată și consumată ca energie.

Insulina poate fi văzută ca o cheie care deschide ușa pentru a permite glucozei din sânge să intre în creier, ficat, mușchi și alte țesuturi.

Diabetul apare atunci când corpul nu mai poate debloca milioanele de uși, astfel încât glucoza rămâne blocată în sânge și nu poate ajunge în țesuturi.

Grăsimile blochează pătrunderea glucozei în celule

În diabetul de tip 2, problema este insulinorezistența. Iar rezistența la insulină este cauzată de grăsimi.

Când mâncăm grăsimi, o parte din ele sunt arse pentru energie, iar restul este stocată în țesutul gras.

Dacă vom consuma mai multe grăsimi decât corpul poate folosi sau depozita, ele ajung în ficat sau în celulele musculare.

Cu timpul, aceste celulele se înfundă. Este ca și cum acestea sunt blocate cu gumă, iar insulina, care este cheia, nu le mai poate deschide pentru a lăsa glucoza să intre în ele.

Altfel spus, grăsimile blochează insulina și implicit accesul glucozei în celule.

Dieta vegană slabă în grăsimi dă rezultate bune în diabet

Un studiu realizat de dr. Neal Barnard și alți cercetători au realizat un studiu pe pacienți cu diabet.

O parte din ei au mâncat doar alimente vegetale (fără carne, lactate și ouă) și au ales alimentele cele mai slabe în grăsimi.

Nu au făcut alte schimbări în stilul de viață. Nu au făcut sport, nu au contorizat nr. de carbohidrați sau de calorii, nu au controlat porțiile. Au avut libertatea să mănânce cât au vrut.

După 3 luni de studiu, valorile hemoglobinei glicozilate au fost surprinzătoare.

Scade HbA1C, colesterolul și greutatea corporală

Participanții din dieta vegană, slabă în grăsimi, au avut parte de o scădere semnificativă a hemoglobinei glicate – un indicator care arată cât de bun este controlul glucozei din sânge pe termen lung. Cu cât mai bine corpul gestionează zahărul din sânge, cu atât mai mică este valoarea HbA1C.

Scăderea hemoglobinei glicozilate a fost egală sau chiar mai bună decât rezultatele obținute prin medicamente antidiabetice, precum Metformin.

Un alt rezultat pozitiv a fost scăderea colesterolului (cu circa 20 de procente) și a greutății corporale.

Grupul a găsit dieta vegană slabă în grăsimi mai ușor de ținut pe termen lung decât dieta anti-diabetică clasică, deoarece nu trebuie să numere numărul de carbohidrați ingerați.

Citește și

Afine pentru diabet – una din cele mai bune prescripții naturale
Consumă 1/2 linguriță de scorțișoară dimineața și observă cum îți scade glicemia – un test pentru diabetici
Îndulcitor natural pentru diabetici – rețetă simplă, din mere verzi
10 fructe care nu cresc foarte mult glicemia – recomandate diabeticilor

Sursă articol: Tara Kemp, What the Big Pharma doesn’t want you to know about diabetes, Mastering Diabetes: https://www.masteringdiabetes.org/big-pharma-doesnt-want-you-to-know

Citeşte mai multe despre:

    Adaugă comentariu

    Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.