Afinele – perlele pădurii înzestrate cu efecte hipotensive, antidiabetice, tonice cerebrale și vasculare

Articol bazat pe studii științifice

Afinele sunt adevărate perle ale pădurii, fiind considerate pe bună dreptate superalimente.

De ce sunt numărate între cele mai sănătoase fructe din lume? Deoarece au foarte mulți antioxidanți – compuși care ne apără de boli și îmbătrânire prematură.

Afinele - perlele padurii pentru hipertensivi, diabetici, varstnici

Afinele – perlele padurii pentru hipertensivi, diabetici, varstnici

Beneficiile principale ale afinelor  

Afinele sunt surse valoroase de vitamine, săruri minerale, fibre și antioxidanți. 200 g de afine furnizează circa 200-400 mg de polifenoli. Acești compuși au efecte antioxidante, antiinflamatoare, antidiabetice și anticancerigene.

Prof. dr. Constantin Pârvu citează proprietățile lor antiinflamatoare, antiseptice intestinale și urinare, antidiabetice, coronaro-dilatatoare, antioxidante, antidiareice și diuretice.

Sunt recomandate în numeroase afecțiuni, precum:

  • diaree
  • infecții intestinale
  • enterocolită
  • oxiuri
  • infecții urinare
  • diabet
  • boli oculare
  • afecțiuni vasculare

Afinele – gardienii inimii și creierului

Afinele sunt benefice pentru inimă și creier. Cardiacii și diabeticii ar trebui să le includă în mod regulat în dieta lor. Specia de afine sălbatice (Vaccinium angustifolium) este în mod deosebit recomandată în cazul lor.

Un studiu recent, apărut în Jurnalul American de Nutriție Clinică a arătat că polifenolii din afinele sălbatice stimulează funcțiile creierului și susțin sănătatea inimii.

Îmbunătățesc funcția vasculară și scad tensiunea arterială

Aceste fructe exercită un efect protector asupra vaselor de sânge. Studiile arată că polifenolii îmbunătățesc funcția endotelială și a vaselor de sânge.

La persoanele sănătoase, o porție de afine pe zi mărește fluxul sangvin și ajută la dilatarea arterelor coronariene. Aceste efecte se traduc în scăderea tensiunii arteriale sistolice.

Fructe obligatorii pentru vârstnici

Rezultatele studiului de mai sus sunt semnificative pentru populația vârstnică, dat fiind că artrele au tendința să se întărească odată cu anii.

Pe măsură ce îmbătrânim, vasele de sânge devin tot mai rigide, iar acest lucru crește riscul de boli cardiovasculare. Prin faptul că lărgesc arterele coronariene, afinele reduc presiunea de pe inimă.

Cercetătorii spune că vârstnicii ar trebui să mănânce zilnic câte 180 g de afine pentru a-și reduce riscului de boli cardiovasculare și declin cognitiv.

Antioxidanții din afine suțin sănătatea cardiovasculară

Antocianinii din afine au demonstrat efecte hipotensive. Acești pigmenți se găsesc în concentrație mare în stratul exterior al fructelor, adică în coajă (sau pieliță).

Importanța lor în medicină este foarte mare, deoarece neutralizează radicalii liberi și reduc factorii de risc ai bolilor cronice, anume stresul oxidativ și inflamația.

Antocianinii induc vasodilatația, previn vasoconstricția și hipertensiunea arterială. Inhibă căile și enzimele implicate în sinteza moleculelor vasoconstrictoare.

În ce boli vasculare ajută afinele

Prof. dr. Pârvu recomandă afinele în următoarele afecțiuni:

  • hipertensiune arterială
  • arteriel ale picioarelor
  • tulburări de circulație encefalică
  • sechele după infarct
  • coronarite
  • tulburări vasculare de senescență
  • boli vasculare asociate cu diabetul

Tonice pentru creier

Antioxidanții din afine îmbunătățesc și modul de funcționare a creierului. Polifenolii măresc practic performanța cognitivă.

Studiile clinice arată că antocianinii combat degenerarea neuronilor. Astfel se explică de ce aceste fructe cresc memoria de scurtă și lungă durată, precum și memoria spațială.

Vârstnicii care beau suc de afine în fiecare zi pot experimenta îmbunătățiri ale memoriei, atenției, capacității de învățare și funcției executive.

Includerea afinelor în dietă produce un efect pozitiv și asupra dispoziției sau stării de spirit. Sucul de afine a redus simptomele de depresie la vârstnici și a scăzut zahărul din sânge.

Alte beneficii ale afinelor

Afinele sunt recomandate în mod special vârstnicilor, cardiacilor și diabeticilor. Însă aceste fructe influențează în mod pozitiv și alți parametri ai sănătății.

Îmbunătățesc sănătatea oaselor, pielii și digestiei. Reduc inflamația sistemică, ajută la controlul glicemiei și la prevenirea cancerelor.

Articole similare

Pe site-ul nostru puteți găsi și alte articole utile despre afine și beneficiile lor:

De ce ar trebui diabeticii să consume afine – motive științifice
150 g de afine pe zi aduc beneficii incredibile persoanelor cu boli cardio-metabolice
Mâncați afine! Vă scad colesterolul și trigliceridele și previn depunerile de placă în artere
Cura cu ceai de afine pentru diabet, cataractă, gută, tulburări circulatorii, paraziți intestinali

Surse articol:

1. Evangelyn Rodriguez, Polyphenols in wild blueberries can help lower blood pressure and boost brain function: https://www.herbs.news/2023-07-02-blueberry-polyphenols-lower-blood-pressure-boost-brain-function.html
2. Prof. dr. Constantin Pârvu, Afin, Universul Plantelor, Mică Enciclopedie, București, 2000, p. 19

Citeşte mai multe despre:

    Adaugă comentariu

    Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.