Cura cu ceai de afine pentru diabet, cataractă, gută, tulburări circulatorii, paraziți intestinali

Articol bazat pe studii științifice

Cât ține sezonul de afine, faceți o cură cu fructe proaspete. Acestea aduc un câștig incomensurabil sănătății!

La fel de benefică este cura cu ceai din fructe și frunze de afin, proaspete sau uscate.

Cura cu ceai de afine pentru diabet, boli de ochi, guta, tulburari circulatorii, paraziti intestinali

Cura cu ceai de afine pentru diabet, boli de ochi, guta, tulburari circulatorii, paraziti intestinali

Ajută la scăderea zahărului din sânge. Ameliorează diabetul și guta. Îmbunătățește circulația sangvină, funcțiile creierului și vederea.

În plus, combate infecțiile intestinale, precum eneterocolita și parazitozele.

AFINUL – ÎN TOPUL CELOR MAI BOGATE SURSE DE ANTIOXIDANȚI

Afinul (Vaccinium myrtillus) este una din cele mai bogate surse de antocianini.

Culoarea închisă a fructelor se datorează prezenței acestor antioxidanți.

Lor le sunt atribuite majoritatea beneficiilor pe care le au afinele și frunzele de afin.

Conțin diverși compuși fenolici, precum flavonoli (quercetină, catechine), taninuri, elagitaninuri, acizi fenolici și vitamina C.

PROPRIETĂȚI FARMACOLOGICE IMPRESIONANTE

Preparatele din afin au dovedit efecte hipoglicemiante, hipocolesterolemiante, antiinflamatoare, antineoplazice și antimicrobiene.

Sunt implicate în căile de semnalizare celulară, expresia genelor, repararea ADN-ului și adeziunii celulare.

Luptă împotriva radicalilor liberi care distrug și îmbătrânesc celulele corpului. Măresc apărarea antioxidantă organismului.

ORGANE ȘI SISTEME PE CARE LE PROTEJEAZĂ

Oamenii de știință spun că afinele au potențialul de a preveni sau trata afecțiunile asociate cu inflamația, dislipidemia, hiperglicemie sau stres oxidativ crescut.

Acestea sunt: bolile cardiovasculare, diabetul, demența, cancerele și alte afecțiuni datorate vârstei înaintate.

ADN-UL (cancere)

Afinele sunt un luptător puternic împotriva cancerului. Experimentele in vitro și pe animale au arătat că antocianinii din fructele de pădure suprimă activitatea celulelor canceroase prin mai multe mecanisme.

Previn înmulțirea celulelor maligne, determină suicidul celulelor canceroase și împiedică formarea de celule noi de sânge și taie aprovizionarea tumorilor cu sânge.

Cancerul apare în urma unor mutații în genele-cheie care controlează diviziunea și creșterea celulară.

Daunele la nivelul ADN-ul cresc riscul acestor mutații. Afinele au demonstrat un efect protector și totodată reparator asupra materialului genetic. Mai ales în cazul moleculelor de ADN vătămate de stresul oxidativ.

SISTEMUL CARDIOVASCULAR

Afinele nu sunt doar genoprotectoare, ci și cardioprotectoare.

Principalii factori de risc ai bolilor cardiovasculare sunt hipertensiunea arterială, obezitatea viscerală, diabetul și nivelurile crescute de acid uric și grăsimi în sânge.

Inflamația și stresul oxidativ contribuie și ele în mare măsură. Mai ales la apariția aterosclerozei.

Citește și – Mâncați afine! Vă scad colesterolul și trigliceridele și previn depunerile de placă în artere

Antocianinii au demonstrat efecte protectoare asupra sistemului cardiovascular.

Afinele au proprietăți antihipertensive, hipolipidemiante, hipoglicemiante și antiobezitate.

DIABET

Afinul este cunoscut de sute de ani ca un agent antidiabetic potent.

Atât fructele cât și frunzele sunt folosite pentru ameliorarea diabetului.

Într-un studiu realizat de 685 de botaniști italieni, afinele s-au clasat pe locul al 4-lea în topul remediilor naturale care îmbunătățesc controlul glicemiei.

Prin acțiunea lor hipoglicemiantă, afinele sunt utile în diabetul de tip 2. Această afecțiune este aosicată cu un nivel crescut de stres oxidativ și inflamație.

Citește și – Uimitor: Afinele scad glicemia, insulina și colesterolul după o masă copioasă

La rândul lui, diabetul de tip 2 crește riscul de boli cardiovasculare, cancer și boli grave de ochi.

OCHII ȘI VEDEREA

La fel de cunoscute sunt beneficiile afinului în afecțiunile oculare.

Numeroase studii au demonstrat că afinele îmbunătățesc vederea și ameliorează tulburările oculare, precum cataracta, retinopatia, degenerescența maculară sau vederea nocturnă slabă.

Alte cercetări au arătat că afinele ameliorează anomaliile retinei și vederea noctură. Cresc rezistența vaselor mici de sânge și încetinesc evoluția catactei și miopiei.

Citește și – Faceți o cură cu afine pentru sănătatea ochilor, inimii și vaselor de sânge

Într-un studiu pe 50 de pacienți cu cataractă senilă ușoară, administrarea unui supliment cu antocianini din afin și vitamina E a prevenit progresia bolii cu 97%.

CREIERUL

Afinele păstrează în stare bună nu doar retina, ci și creierul.

Au efecte neuroprotectoare. Cresc secreția de dopamine și comunicarea dintre neuroni.

Îmbunătățesc funcțiile cognitive și neuromotorii. Ajută memoria de scurtă durată și previn declinul cognitiv.

În plus, scad riscul de accidente vasculare cerebrale hemoragice și trombotice.

INFECȚII

Nu în ultimul rând, afinele sunt utile în diferite tipuri de infecții bacteriene.

Acestea inhibă adeziunea bacteriilor la peretele celular. S-au dovedit eficiente împotriva infecțiilor tractului urinar.

Au activitate antimicrobiană împotriva Helicobacter pylori, Salmonella, Bacillus, E. coli, Clostridium și Stafolococul auriu (inclusiv cel rezistent la meticilină).

CUM SE FACE CURA CU CEAI DE AFIN

La prepararea ceaiului de afin se pot folosi atât fructele, cât și frunzele. Indiferent dacă sunt proaspete sau uscate.

INGREDIENTE

• 20 g de afine
• 1 linguriță de frunze de afin
• 1 cană de apă clocotită

MOD DE PRPARARE

Puneți fructele și frunzele de afin într-o cană. Turnați peste ele apa clocotită. Acoperiți vasul și lăsați la infuzat 10 minute.

Ceaiul se bea călduț, câte 2 căni pe zi. Administrarea se face cu jumătate de oră înainte de masa de dimineață și de seară.

Cura durează 30 de zile. Se poate relua odată la 3 luni. Ajută în următoarele afecțiuni:

→ diabet
→ afecțiuni oculare
→ tulburări ale circulației periferice
→ gută
→ enterocolită
→ paraziți intestinali
→ eczeme

Surse articol:

1. Chu W, Cheung SCM, Lau RAW, et al. Bilberry (Vaccinium myrtillus L.) In: Benzie IFF, Wachtel-Galor S, editors. Herbal Medicine: Biomolecular and Clinical Aspects. 2nd edition. Boca Raton (FL): CRC Press/Taylor & Francis; 2011. Chapter 4. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK92770/
2. Mariana Borloveanu, Afinul, Leacuri și Rețete Mănăstirești, Vol. 2, Editura Lumea Credinței, București, 2019, p. 174

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.