Gem de afine fără zahăr – cu îndulcitor (xylitol)
Dacă aveți mai multe afine proaspete și nu vreți neapărat să le congelați, le puteți conserva prin fierbere, sub forma unui gem sănătos. Rețeta propusă este fără zahăr.
Se pot folosi de asemenea afine congelate. Ca și îndulcitor natural se poate folosi xylitol, eritritol sau stevia cu putere mare de îndulcire.
Unele persoane fac gem sau dulceață cu must de struguri. Acesta acționează deopotrivă ca îndulcitor și conservant.
Cuprins
Rețete similare
Pe site-ul nostru puteți găsi și alte rețete de gem fără zahăr, pe care vă recomand să le încercați:
Cum să faci gem de caise fără zahăr
Gem de afine fără zahăr și fără fierbere – 3 ingrediente, 1 minut
Gem de măceșe fără zahăr, bun și pentru diabetici – rețetă și beneficii
Cum să faci dulceață din afine cu stevia – recomandată în diabet și curele de slăbire
Cum să faci dulceață fără zahăr și multă fierbere – 2 moduri inedite
Gem de afine fără zahăr - rețetă cu îndulcitor
Ingrediente
- 2 kh de afine proaspete sau congelate
- 350-400 g de xylitol
- extract natural de vanilie, după gust
Mod preparare rețetă
- Puneți afinele într-o cratiță cu pereții groși. Dacă le-ați scos din congelator, lăsați-le la dezghețat câteva minute.
- Puneți cratița pe aragaz. Lăsați-le la fiert la foc mic, amestecând constant. Fructele vor lăsa multă zeamă, de aceea nu este nevoie să adăugați apă.
- Cu o spumieră, colectați spuma care se formează la suprafață și aruncați-o.
- Dacă afinele sunt suculente, fierbeți-le până când lichidul scade și gemul capătă consistență.
- Cu circa un sfert de oră ca gemul să fie gata, adăugați îndulcitorul. Puneți la început doar 350 de grame și gustați. Depinde cât de dulci sau coapte sunt afinele. Dacă mai este nevoie, mai puneți xylitol.
- Fierbeți încă 10 minute, apoi adăugați extractul de vanilie. Amestecați și mai lăsați gemul pe foc încă 5 minute.
- Înainte de a opri focul, faceți un test. Puneți o linguriță de gem pe o farurie rece și verificați dacă acesta curge ușor.
- Gemul de afine se toarnă fierbinte în borcane spălate și sterilizate în prealabil, așezate pe o tavă din metal.
- Înfiletați cât mai strâns capacele, apoi întoarceți borcanele invers. După 10-15 minute, întoarceți borcanele cu capacul în sus.
- Acoperiți-le cu prosoape groase sau cu o pătură și lăsați gemul la răcit la temperatura camerei până a doua zi.