Afinele – „statinele” naturii care ajută la prevenirea bolilor cardiovasculare
Afinele sunt clasate pe primele locuri în topul celor mai sănătoase alimente din lume.
Ar trebui să profităm din plin de ele și să ne facem provizii cu fructe proaspete, de sezon.
Afinele pot fi comparate cu statinele în ceea ce privește efectul pe care acestea îl produc în corp atunci când le consumăm, spune dr. Lavinia Bratu.
Lavina Bratu are foarte multe studii și realizări. Este biolog, psiholog, doctor în științe, formată în medicină somatică, fitoterapie, nutriție și boli metabolice, terapeut în medicină complementară și alternativă, specializată în nutriție.
Cuprins
Afinele – statinele naturii
Statinele sunt prescrise în mod necontrolat în majoritatea țărilor în care nivelul de colesterol al populației este crescut. Aceste medicamente scad colesterolul LDL din corp și previn afecțiunile cardiovasculare.
Afinele sunt un aliment funcțional impresionant. Aceste fructe conțin antioxidanți care acționează pe plan cognitiv, vascular, cardiovascular, ocular, renal.
În privința evenimentelor cardiovasculare, afinele fac o prevenție uimitoare. Ele pot reduce cu 30 de procente riscul unui infarct miocardic.
„Există un studiu care ne arată că un consum de afine regulat scade cu 32% procentul de a face o boală cardiovasculară”.
Fructele de culoare închisă, precum afinele, abundă în polifenoli (antocianini). Acești pigmenți joacă un rol antioxidant în corp.
Studiile au arătat că polifenolii scad factorii de risc cardiovascular. Afinele au efecte cardioprotectoare. Ameliorează hipertensiunea arterială, îmbunătățesc funcția endotelială, modulează rigiditatea arterială, diminuează stresul oxidativ și inflamația sistemică.
România este foarte bogată în afine – profitați de sezonul lor
Lavina Bratu consideră afinele un super-alimente, care merită mai multă atenția din partea noastră. Sunt o investiție importantă în sănătate.
Nutriționistul nu recomandă afinele de cultură. România reprezintă o resursă fabuloasă de fructe de pădure, pe care străinii știu să o exploateze.
„Avem o țară super-bogată în fructe de pădure. Știți cât e de bogată țara noastră cu afine? Exportăm în țări din Europa unde se fac sucuri și le importăm noi”.
Cine vrea să mănânce sănătos, reușește să găsească cele mai bune surse. Caută producători locali, caută fermieri și oameni care comercializează produse naturale, autohtone, de sezon.
„Găsiți o sursă – undeva la munte, care să vă aducă câteva găleți, atunci când este sezonul”.
Afinele de sezon se păstrează bine prin congelare. Le putem de asemenea transforma în siropuri sau macerate (în miere), sau băuturi alcoolice (afinată).
Articole similare
Pe site-ul nostru puteți găsi și alte articole utile despre afine, pe care vă recomand să le citiți:
Afinele – perlele pădurii înzestrate cu efecte hipotensive, antidiabetice, tonice cerebrale și vasculare
150 g de afine pe zi aduc beneficii incredibile persoanelor cu boli cardio-metabolice
Mâncați afine! Vă scad colesterolul și trigliceridele și previn depunerile de placă în artere
Afinele – un protector uimitor al vaselor sangvine, neuronilor, retinei și ADN-ului
Surse articol:
1. Wang Y, Gallegos JL, Haskell-Ramsay C, Lodge JK. Effects of Blueberry Consumption on Cardiovascular Health in Healthy Adults: A Cross-Over Randomised Controlled Trial. Nutrients. 2022 Jun 21;14(13):2562. doi: 10.3390/nu14132562. PMID: 35807742; PMCID: PMC9268639.
2. Emily K. Woolf, Sylvia Y. Lee, Nancy Ghanem, Allegra R. Vazquez, Sarah A. Johnson, Protective effects of blueberries on vascular function: A narrative review of preclinical and clinical evidence, Nutrition Research, Volume 120, 2023, Pages 20-57, ISSN 0271-5317, https://doi.org/10.1016/j.nutres.2023.09.007 (https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0271531723000921
3. Iusti Fudulu, Piramida hranei și a alimentelor sănătoase și nesănătoase – Lavinia Bratu – ITHINK cu Iusti Fudulu: https://www.youtube.com/watch?v=2ZKAi9xoI3Q&ab_channel=IustiFudulu