150 g de afine pe zi aduc beneficii incredibile persoanelor cu boli cardio-metabolice
√ Articol bazat pe studii științifice
Afinele îmbunătățesc funcția cardiometabolică la persoanele cu sindrom metabolic.
Este un rezultat important, obținut în urma unuia dintre cele mai lungi studii realizate până acum pe acest subiect.
Ce este sindromul metabolic?
Sindromul cardiometabolic este un grup de anomalii metabolice asociate cu un risc crescut de boli cardiovasculare.
Cauzele sau factorii declanșatori nu se cunosc în totalitate. Însă cercetătorii cred că este vorba despre o insulinorezistență cu afectare multiorganică.
Sindromul cardiometabolic îi predispune pe cei afectați la boli de inimă coronariene, infarct miocardic sau accidente vasculare cerebrale.
Caracteristicile acestui sindrom includ:
• obezitate abdominală (indice de masă corporală crescut și/sau circumferința taliei mare)
• rezistența la insulină
• hiperinsulinemie
• afectarea glucozei a jeun și a toleranței la glucoză
• diabetul de tip 2
• dislipidemie (niveluri crescute de colesterolul și trigliceride)
• hipertensiunea arterială
Afinele ar putea avea beneficii majore în toate aceste tulburări.
Afinele îmbunătățesc funcția vasculară și profilul grăsimilor din sânge
Studiul menționat mai sus, publicat în Jurnalul American de Nutriție a examinat efectele consumului de afine pe pacienți cu sindrom metabolic și obezitate.
Cei 138 de participanți erau bărbați. Aceștia au fost împărțiți în 3 grupuri.
Un grup a primit ½ cană de afine, al doilea grup a primit o cană de afine, iar al treilea grup a primit un placebo. Studiul a durat 6 luni. Afinele au îmbunătățit funcția vasculară și statusul lipidelor.
La participanții care au consumat o cană de afine pe zi s-a ameliorat funcția endoteliale și rigiditatea arterială sistemice.
Consumul de afine a crescut de asemenea nivelul colesterolului bun (HDL) la pacienții care luau statine.
Afinele reduc riscul de boli cardiovasculare cu 12-15%
Autorii acestui studiu sunt de părere că afinele trebuie incluse în dieta persoanelor cu risc cardiovascular.
Rezultatele obținute asociază consumul de afine cu o rată de predicție a riscului de boli cardiovasculare de 12-15%.
Mesajul pe care acest studiu îl transmite persoanelor cu boli sau risc de boli cardiovasculare este să consume câte o cană de afine pe zi (150 g).
Afinele pot fi aduce beneficii persoanelor cu disfuncții metabolice și prin alte mecanisme.
Scad inflamația și stresul oxidativ și cresc imunitatea la pacienții cu sindrom metabolic
Un studiu pe 27 de adulți cu sindrom metabolic a arătat că afinele scad inflamația cronică și stresul oxidativ.
Participanții au fost divizați în două grupuri. Grupul de intervenție a primit două smoothie-uri zilnice cu iaurt și lapte degresat, plus 22,5 g de pudră de afine.
În total, au consumat 45 g de pudră de afine pe zi, echivalentul a 300 g de afine proaspete.
Rezultatele au arătat că smoothie-ul cu afine a scăzut markerii stresului oxidativ (speciile totale de oxigen reactiv) din sânge și din monocite.
Totodată, afinele au crescut concentrația de celule dendritice mieloide care au un rol esențial în reglarea sistemului imunitar.
Includerea afinelor la masă a redus expresia markerilor inflamatori în monocite (TNF-a, IL-6, TLR4).
Acest studiu arată că afinele au efecte imunomodulatoare, antiinflamatoare și antioxidante la persoanele cu sindrom metabolic.
Rețete cu afine
Pe site-ul nostru puteți găsi diverse rețete sănătoase cu afine:
• Fursecuri cu iaurt și afine – fără zahăr și făină (keto)
• Dulceață din afine fără zahăr (cu stevia) – recomandată în diabet și curele de slăbire
• Tort fără foc, cu cremă de brânză și afine
• Afine macerate în miere – un tonic excepțional
Reduc greutatea și grăsimea corporală
Studiile anterioare au arătat că un consum regulat de afine reduce greutatea și grăsimea corporală.
Aceste fructe au fost asociate cu o scădere însemnată a rezistenței la insulină și a riscului de diabet.
Scad glucoza, insulina și colesterolul după mesele copioase
150 de grame de afine servite înaintea unei mese copioase, bogate în grăsimi sau carbohidrați produc beneficii metabolice extraordinare.
Mai precis, afinele reduc nivelul de glucoză, insulină și colesterolul total și îl mențin scăzut timp de 24 de ore după ingerare.
Iată, pe scurt, doar câteva din beneficiile consumului de afine. Partea bună este că aceste fructe sunt disponibile pe tot parcursul anului în stare congelată.
Congelarea este cea mai bună metodă de conservare a alimentelor, deoarece nu alterează conținutul nutrițional.
Surse articol:
1. Nilgun Istek, Ozan Gurbuz, Investigation of the impact of blueberries on metabolic factors influencing health, Journal of Functional Foods, Volume 38, Part A, 2017, Pages 298-307, ISSN 1756-4646, https://doi.org/10.1016/j.jff.2017.09.039 (https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1756464617305613)
2. Alex Smolokoff, Blueberries may confer post-meal metabolic benefits, Food and Beverage Insider: https://www.foodbeverageinsider.com/fruits-vegetables-nuts-seeds/blueberries-may-confer-post-meal-metabolic-benefits
3. Agata P., The role of blueberries , Herba Zest: https://www.herbazest.com/news/the-role-of-blueberries-on-metabolic-syndrome-shown-in-a-study
4. Peter J Curtis, Vera van der Velpen, Lindsey Berends, Amy Jennings, Martin Feelisch, A Margot Umpleby, Mark Evans, Bernadette O Fernandez, Mia S Meiss, Magdalena Minnion, John Potter, Anne-Marie Minihane, Colin D Kay, Eric B Rimm, Aedín Cassidy, Blueberries improve biomarkers of cardiometabolic function in participants with metabolic syndrome—results from a 6-month, double-blind, randomized controlled trial, The American Journal of Clinical Nutrition, Volume 109, Issue 6, June 2019, Pages 1535–1545, https://doi.org/10.1093/ajcn/nqy380
5. Eric Raible, Blueberries give cardiometabolics a boost in metabolic syndrome patients, Doc Wire News: https://www.docwirenews.com/docwire-pick/cardiology-picks/blueberries-cardiometabolic-function/
6. Kirk EP, Klein S. Pathogenesis and pathophysiology of the cardiometabolic syndrome. J Clin Hypertens (Greenwich). 2009 Dec;11(12):761-5. doi: 10.1111/j.1559-4572.2009.00054.x. PMID: 20021538; PMCID: PMC2859214.