Afinele – un protector uimitor al vaselor sangvine, neuronilor, retinei și ADN-ului

Bazat pe studii științifice

Afinele pot fi considerate fructele ideale din alimentația omului modern.

Afinele protejeaza retina, vasele sangvine, neuronii si ADN-ul

Afinele protejeaza retina, vasele sangvine, neuronii si ADN-ul

Nu au mult zahăr, sodiu sau calorii. Nu cresc glicemia.

Protejează împotriva bolilor cardiovasculare, oculare și cancerelor.

În plus, sunt foarte plăcute la gust și ușor de inclus în diverse rețete.

Vestea bună este că ne stau la dispoziție pe tot parcusul anului.

Le găsim sub formă congelată în magazine.

Afinele congelate sunt la fel de bogate în nutrienți ca și cele proaspete.

PUTERE ANTIOXIDANTĂ 

Fructele de pădure sunt cunoscute pentru conținutul bogat în antioxidanți.

Afinele (Vaccinium myrtillus) au în compoziție flavonoide: antocianozide, taninuri, polifenoli (catechine și epicatechine) și betacaroten.

Acești compuși sunt răspunzători în mare parte pentru beneficiile afinelor.

Antioxidanții lor protejează țesuturile și celulele corpului împotriva radicalilor liberi sau stresului oxidativ.

Cu cât mai mare este nivelul de antioxidanți din corp, cu atât mai mici sunt șansele de îmbolnăvire.

PROTECTOR UIMITOR AL ORGANISMULUI

Aceste fructe exercită efecte protectoare uimitoare asupra organismului.

Protejează vasele de sânge, sistemul cardiovascular, ochii, neuronii și ADN-ul.

Protejează retina de efectele dăunătoare ale razelor ultraviolete.

Protejează împotriva daunelor provocate de tratamentele aplicate bolnavilor de cancer (chimioterapie și radioterapie).

Protejează împotriva evenimentelor cardiovasculare cu potențial fatal.

ANTIINFLAMATOR, TONIC VENIS, ANTICANCERIGEN

Au proprietăți antiinflamatoare, astringente, antimicrobiene, tonice venoase, anti-plachetare, antiemetice și diuretice.

Citește și – Afinele îmbunătățesc funcția arterelor, previn plăcile și cheagurile de sânge

O cură cu afine poate reduce semnificativ nivelul de toxine din corp.

Pe lângă efectul antioxidant predominant, afinele au și alte calități.

Îmbunătățesc vederea. Scad nivelul de zahăr din sânge.

Combat inflamația cronică.

Cresc apărarea corpului împotriva maladiilor grave, precum cancerul.

Sunt un adevărat aliat împotriva bolilor asociate cu inflamația cronică, stresul oxidativ și îmbătrânirea.

Au raportat de asemenea o activitate antimicrobiană.

Antocianinii din afine ajută la stabilizarea ADN-ului. Modifică expresia genelor implicate în stocarea grăsimii corporale.

Îmbunătățesc secreția de insulină și sensibilitatea corpului la insulină.

ÎN CE BOLI AJUTĂ CURA CU AFINE

Afinele proaspete se pot consuma zilnic în doze de 60-100 de grame.

• infarct
• vedere slabă
• cataractă
• retinită pigmentoasă
• retinopatie diabetică
• degenerescență maculară
• orbire nocturnă
• glaucom
• cataractă
• demență, Alzheimer
• dislipidemie
• hiperglicemie, diabet
• obezitate
• infecții și calculi urinari
• diaree, dizenterie
• gută, artrită reumatoidă
• insuficiență venoasă
• varice
• fragilitate capilară
• hemoroizi
• cancere

Un alt mod de utilizare este decoctul. Se folosesc linguri de fructe la 500 ml de apă.

Se fierb 10 minute, apoi se strecoară. Ceaiul se administrează pe parcursul zilei.

Ceaiul se poate utiliza și extern, ca apă de gură.

CURA CU SUC DE AFINE – BENEFICII, SCHEMĂ

Cei care fac o cură cu suc de afine de 4 ori pe an vor beneficia de o protecție ridicată împotriva bolilor cardiovasculare.

Aceste fructe reduc considerabil riscul de infarct.

Curăță vasele sangvine. Reduc depunerile de grăsimi din artere.

Contribuie totodată la detoxifierea ficatului și pancreasului.

Citește și – Faceți o cură cu afine pentru sănătatea ochilor, inimii și vaselor de sânge

Persoanele vârstnice trebuie să știe că sucul de afine le poate feri de tulburări de memorie și de vedere.

Aceste fructe îmbunătățesc în special memoria de scurtă durată și vederea nocturnă.

Sucul se prepară zilnic din 300 grame de fructe. Ele pot fi proaspete sau congelate.

Se mixează în blender cu câteva frunzulițe de mentă, pentru aromă.

MACERAT DE AFINE – REȚETĂ

Maceratul de afine poate fi administrat ca remediu preventiv pentru bolile cardiovasculare, cancere și declinul cognitiv.

Studiile au arătat că afinele îmbunătățesc funcțiile creierului.

Se pun 2 kg de afine într-un borcan. Se adaugă ½ kg de zahăr brun și se amestecă bine.

Se toarnă apoi ½ litru de alcool de 60 de grade.

Omogenizați și lăsați fructele la macerat 1 săptămână.

Maceratul se trece apoi printr-o sită, cu tot cu fructe.

Lichidul obținut se păstrează în sticle, la rece.

Se consumă câte 1 lingură de macerat de afine, de 5 ori pe zi.

Cura se face până la finalizarea cantității de macerat pregătit.

O puteți repeta încă o dată în decursul aceluiași an.

PRECAUȚII ȘI CONTRAINDICAȚII

Afinele și preparatele din afine sunt contraindicate în tulburările hemoragice.

Ar putea interacționa cu medicamentele anticoagulante.

Citește și – Uimitor: Afinele scad glicemia, insulina și colesterolul după o masă copioasă

Surse articol:

1. Mariana Borloveanu, Afinul, Leacuri și Rețete Mănăstirești, Vol. 2, Editura Lumea Credinței, București, 2019, p. 88
2. Science Direct, Vaccinium myrtillus: https://www.sciencedirect.com/topics/agricultural-and-biological-sciences/vaccinium-myrtillus
3. Chu W, Cheung SCM, Lau RAW, et al. Bilberry (Vaccinium myrtillus L.) In: Benzie IFF, Wachtel-Galor S, editors. Herbal Medicine: Biomolecular and Clinical Aspects. 2nd edition. Boca Raton (FL): CRC Press/Taylor & Francis; 2011. Chapter 4. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK92770/

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.