Afinele îmbunătățesc funcția arterelor, previn plăcile și cheagurile de sânge

Bazat pe studii științifice

Afinele pot fi numărate printre fructele minunate ale pădurii.

Sunt sute de studii realizate în ultimii ani pe aceste bobițe pline de antioxidanți.

Afinele imbunatatesc functia arterelor, previn placile si cheagurile de sange

Afinele imbunatatesc functia arterelor, previn placile si cheagurile de sange

Beneficiile impresionante ale afinelor

Câteva din titlurile ultimelor cercetări fac referire la capacitatea afinelor de a:

  • crește sensibilitatea la insulină
  • îmbunătăți controlul glicemiei după masă
  • combate sindromul metabolic
  • preveni obezitatea
  • reduce riscul de boli cardiovasculare
  • atenua stresul oxidativ și inflamația
  • modula funcția sistemului imunitar
  • reduce durerea și rigiditatea articulară
  • ameliora osteoartrita la genunchi
  • crește numărul de celule imunitare natural killer (NK)
  • combate stările depresie
  • proteja neuronii
  • îmbunătăți funcțiile cognitive

Citește și – Faceți o cură cu afine pentru sănătatea ochilor, inimii și vaselor de sânge

Afinele au efecte deosebit de importante asupra sistemului cardiovascular.

Afinele protejează arterele de efectele nocive ale fumatului

Cercetătorii au descoperit că afinele pot atenua disfuncția arterială cauzată de fumul de țigară.

Studiul a fost realizat pe fumători tineri, care au primit afine decongelate.

De fiecare dată când cineva fumează o țigară, capacitatea de relaxare a arterelor scade cu 25% în decurs de 2 ore.

300 de grame de afine consumate cu 2 ore înainte de a fuma diminuează cu peste 50% daunele la nivelul arterelor.

Citește și – Afinele ajută la îmbunătățirea memoriei la vârstnici

Chiar dacă afinele reduc într-o oarecare măsură pagubele produse de fumat, rezultate nu încurajează fumatul, nici consumul de afine în scop preventiv.

Studiile au arătat că la o doză de 200 de grame de afine încep să apară efectele cele mai bune. Mai precis, afinele produc o creștere semnificativă a funcției arterelor în decurs de o oră de la consum.

Vestea bună este că afinele pot fi folosite și la gătit, fără să își piardă prea mult din proprietăți.

Același beneficiu asupra arterelor a fost constatat și după consumul unui desert copt în cuptor cu afine. Efectul a apărut însă o oră mai târziu.

Reduc rigiditatea arterelor

Consumate cu regularitate, săptămânal, afinele pot reduce semnificativ rigiditatea arterelor.

Totodată, cresc numărul de celule de primă linie ale sistemului imunitar care ne păzesc de infecțiile virale și cancere.

Beneficiile afinelor asupra sistemului cardiovascular se datorează conținutului de antocianini. Efectele acestor antioxidanți puternici persistă în organism chiar și o zi după consum.

Un alt beneficiu al afinelor este că hrănesc bacteriile benefice din intestin. Cu alte cuvinte, acționează ca un probiotic natural.

Scad colesterolul și previn ateroscleroza

Un studiu pe șoareci, realizat de „US Department of Agriculture”, a arătat că afinele pot fi utile și în prevenirea aterosclerozei.

Această afecțiune este caracterizată prin întărirea arterelor și afectarea fluxului sangvin. Este asociată cu un risc crescut de accidente vasculare cerebrale și atac de cord.

Afinele împiedică dezvoltarea de plăci dăunătoare în pereții vaselor de sânge, precum și creșterea celor deja formate.

La șoarecii care au primit (pulbere de) afine, leziunile aterosclerotice la nivelul aortei au fost cu 39-58% mai mici.

Citește și – Mâncați afine pentru sănătatea vasculară!

Efectele afinelor se datorează conținutului de antioxidanți, care reduc stresul oxidativ și inflamația.

Bogate în antioxidanți puternici

Pe lângă antocianini, afinele furnizează și alți compuși valoroși, precum resveratrol, vitamina C și pterostilben.

Pterostilben face parte din clasa flavonoidelor. Acesta a fost asociat cu scăderea colesterolului LDL. El contribuie în mod indirect la prevenirea aterosclerozei.

Resveratrolul protejează inima prin faptul că previne formarea cheagurilor sangvine periculoase.

Totodată, are acțiune antiinflamatoare.

Vitamina C la rândul ei acționează ca un antioxidant. Asigură dilatarea și relaxarea optimă a arterelor și o circulație bună.

Informații preluate din:

1. Michael Greger, Blueberries can improve artery function, Nutrition Facts: https://nutritionfacts.org/2022/04/05/benefits-of-blueberries-for-artery-function/
2. GreenMedInfo: https://greenmedinfo.com/substance/blueberry
3. United States Department of Agriculture – Research, Education and Economics, Blueberries Help Fight Artery Hardening, 2010-10-23, Disabled World: https://www.disabled-world.com/fitness/nutrition/berries/blueberries-arteries.php
4. Maia Appleby, Artery hardening and blueberries, SF Gate: https://healthyeating.sfgate.com/artery-hardening-blueberries-9215.html

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.