Afinele ajută la îmbunătățirea memoriei la vârstnici

Un studiu recent, publicat în 2021 în jurnalul „Food & Function” a arătat că afinele îmbunătățesc funcțiile cognitive. Acest efect a fost atribuit conținutului bogat în antioxidanți.

Cercetătorii au descoperit că polifenolii din afine stimulează memoria și capacitatea de a comuta sarcinile la vârstnicii sănătoși.

Afinele stimulaaza memoria si functia executiva la varstnici

Afinele stimulaaza memoria si functia executiva la varstnici

Fructele de pădure conțin antioxidanți care ajută funcțiile creierului

Nu este singurul studiu care oferă aceste concluzii. Iar afinele nu sunt singurele între fructe care conferă aceste beneficii.

Un alt studiu din 2021, apărut în jurnalul „Current Developments in Nutrition”, a arătat că fenolii din afine și căpșuni intensifică cogniția la persoanele vârstnice.

Citește șiO porție de afine  dimineața menține creierul activ și previne starea de moleșeală de la amiază

Fructele de pădure au numeroase beneficii pentru organism. Se remarcă însă prin acțiunea lor stimulantă asupra creierului.

Consumul lor crescut semnificativ concentrațiile a 18 compuși fenolici în fluxul sangvin.

Această creștere a nivelului de antioxidanți circulanți a fost asociată cu o sporire a memoriei și a funcției executive.

150 g de afine pe zi îmbunătățesc memoria

Primul studiu menționat mai sus a fost realizat de cercetătorii de la Universitatea Tufts și Institutul de Tehnologie din Illinois.

Au fost recrutați 38 de persoane cu vârsta cuprinsă între 60 și 75 de ani.

Grupul de intervenție a primit o doză de 24 de grame de afine liofilizate pe zi, echivalentul a 150 g de afine proaspete.

Grupul de control a primit o băutuă placebo.

Pe durata studiului, participanții au realizat de mai multe ori teste de cogniție și le-au fost prevelate probe sangvine.

Rezultatele au arătat că cei care au primit afine au avut o creștere notabilă a cantității de acizi fenolici și antocianini din sânge.

Autorii au constatat o legătură între creșterea concentrației de antioxidanți și îmbunătățirea rezultatelor la testele de cogniție, în special la testele de memorie și funcție executivă.

Acest studiu sugerează că afinele produc o îmbunătățire a sănătății cognitive.

Citește șiCum ne pot ajuta afinele să trecem examenele (studii)

Afinele stimulează circulația și protejează retina 

Antocianinii din afine oferă o protecție vasculară remarcabilă, în special asupra retinei.

Datorită efectelor stimulente asupra microcirculației sangvine, afinele îmbunătățesc vederea (în special vederea de noapte).

Dau efecte bune și în cataractă, insuficiența venoasă, varice, tromboflebită, edeme, diabet și infecții urinare.

Citește șiMâncați afine pentru sănătatea vasculară!

Alte plante și alimente benefice pentru creier

Stimularea și conservarea funcțiilor cerebrale sunt extrem de importante pentru creierul care îmbătrânește.

Numeroase plante și alimente oferă o protecție suplimentară împotriva declinului cognitiv care apare pe măsură ce înaintăm în vârstă.

Nucile, turmericul, cafeaua, ginkgo biloba, rozmarinul și roinița sunt doar câteva exemple în acest sens.

Acestea susțin memoria, concentrarea și atenția și preîntâmpină problemele cognitive care pot să apară la bătrânețe.

Citește șiPlante care îmbunătățesc funcția creierului

Surse articol:

1. Grant Rutledge, Marshall Miller, Amandeep Sandhu, Indika Edirisinghe, Britt Burton-Freeman, Barbara Shukitt-Hale, Berry Phenolics Are Associated With Cognitive Enhancement in Blueberry- and Strawberry-Supplemented Older Adults, Current Developments in Nutrition, Volume 5, Issue Supplement_2, June 2021, Page 921: https://academic.oup.com/cdn/article/5/Supplement_2/921/6293226
2. Grant A. Rutledge, Amandeep K. Sandhu, Marshall G. Miller, Indika Edirisinghe, Britt B. Burton-Freeman and Barbara Shukitt-Hale, Blueberry phenolics are associated with cognitive enhancement in supplemented healthy older adults, Food & Function, Issue 1, 2021: https://pubs.rsc.org/en/content/articlelanding/2021/fo/d0fo02125c
3. Agata P., Blueberries’ Phenolic Compounds Can Boost Cognition in Older Adults, Herba Zest: https://www.herbazest.com/news/blueberries-phenolic-compounds-can-boost-cognition-in-older-adults
4. Jordan Douglas, Nootropics: 5 Brain Boosting Herbs to Support Cognitive Health, Ellwood Thompsons: https://ellwoodthompsons.com/blog/health-coach/nootropics-5-brain-boosting-herbs-to-support-cognitive-health/
5. Ovidiu Bojor, Afinul, Ghidul Plantelor Medicinale și Aromatice de la A la Z, Editura Fiat Lux, București, 2003, p. 54

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.