Mâncați afine pentru sănătatea vasculară!

Informațiile prezentate în acest articol se bazează pe studii științifice. Link-urile către sursele citate sunt afișate la finalul articolului.

Academicianul Ovidiu Bojor situează afinele la granița cu produsele fitomedicinale.

Oamenii de știință le consideră „super-fructe” sau alimente „funcționale”, denumiri care confirmă valoarea lor terapeutică extraordinară.

afine beneficii

Afine beneficii la nivel cardio-vascular

Afinele au fost folosite pentru prima dată în scop vindecător de către Dioscoride, unul din medicii și farmaciștii greci ai antichității. Acesta le utiliza împotriva dizenteriei.

Afinele au o capacitate antioxidantă ridicată 

Studiile moderne au confirmat efectele binefăcătoare ale afinelor crude sau uscate în tratamentul diareii, a enterocolitelor și a colibacilozei.

Ele se datorează conținutului de taninuri, acid benzoic și compușilor antibacterieni.

Fructele proaspete sunt bogate în apă (86%), pectine, vitamina C, vitamina P, provitamina A și vitamine din grupul B. Conțin și minerale, ca de pildă fosfor, calciu, fier, magneziu și sulf.

Foarte impresionant este conținutul de antioxidanți. Dintre toate fructele de pădure, afinele exercită cea mai puternică activitate antioxidantă.

Au cea mai mare concentrație de fenoli, flavonoide și antocianidine.

Consumul alimentelor bogate în antioxidanți este esențial pentru sănătatea noastră. Nenumărate studii au arătat că aceștia combat stresul oxidativ, care reprezintă o cauză majoră a bolilor, precum diabet, cancer, boli cardiovasculare, Alzheimer sau tulburări neurodegenerative.

Stresul oxidant este implicat inclusiv în îmbătrânirea corpului.

Un domeniu în care protecția antioxidantă este extrem de importantă este cel cardiovascular.

Citește și – Afinele încetinesc opacizarea cristalinului la persoanele cu cataractă

Afinele îmbunătățesc circulația și tensiunea arterială

Un studiu clinic, publicat recent (anul 2019) în „Journals of Gerontology: Series A”, a arătat că antocianinii din afine îmbunătățesc funcția vasculară.

Un grup de cercetători de la Colegiul King din Londra a investigat rolul antocianinilor din afine asupra funcției vasculare. Cei 40 de participanți incluși în studiu au consumat zilnic, timp de 30 de zile, fie o băutură cu afine sălbatice (200 g), fie o băutură placebo bogată în fibre, minerale și vitamine.

Nivelurile tensiunii arteriale, dilatării endoteliale și sănătății vasculare au fost măsurate înainte și după încheierea studiului.

După 1 lună, subiecții care au primit o băutură din afine au avut un flux sanguin mai mare și o dilatare vasculară mai bună. Totodată, tensiunea arterială a scăzut.

La grupul care a primit băutura placebo nu au fost raportate îmbunătățiri semnificative.

Efectele antihipertensive și vasodilatatoare ale afinelor se datorează unui număr de 35 de metaboliți derivați din antocianini.

Citește și – Afinele reduc grăsimea abdominală, riscul de diabet și boli cardiovasculare

Afinele sunt utile în afecțiunile circulatorii 

Acesta nu este primul studiu care arată beneficiile afinelor asupra sănătății cardiovasculare.

Cercetările anterioare au arătat că afinele au efecte hipotensive la femeile de vârstă menopauzală. Antocianinii reduc de asemenea inflamația din corp și nivelul colesterolului LDL.

Profesorul Ovidiu Bojor menționează în una din cărțile sale rolul afinelor în îmbunătățirea circulației sangvine și a vederii. Cercetătorii francezi au creat chiar un produs farmaceutic pe bază de afine în acest scop.

Afinele tonifică pereții vasculari și reduc fragilitatea lor. Aceste efectele le fac benefice în diverse probleme circulatorii, precum:

  • varice
  • arterite
  • flebite
  • sechele provocate de infarct
  • boli coronariene
  • ateroscleroză
  • hemoroizi

Alte beneficii ale consumului de afine

Nu trebuie neglijată nici activitatea antidiabetică a afinelor.

Citește și – Afinele ajută în cele mai complexe probleme de sănătate (rețete terapeutice)

„Medical News Today” citează beneficiile afinelor pentru:

  • oase și articulații
  • creier (memorie, coordonarea motorie)
  • piele (riduri)
  • cancer și tumori
  • constipație
  • obezitate

Cum se consumă afinele

Ca și sfaturi de consum, dr. Ovidiu Bojor recomandă o cură anuală cu afine. Se pot consuma până la ½ kg de fructe pe zi. În afara sezonului se pot face cure cu afine uscate, câte 100 de grame.

Acestea pot fi folosite și la prepararea unui macerat. Se folosește 1 linguriță de fructe la 1 cană cu apă rece. Se lasă 8 ore la macerat, apoi se consumă integral. Sunt recomandate câte 2 căni de macerat pe zi.

Afinata și siropul de afine preparat cu miere sunt de asemenea indicate.

Citește și – Sucul de afine curăță ficatul și arterele de grăsime, îmbunătățește vederea și gândirea și combate cele mai grave boli

Precauții

Consumul excesiv de afine sau alte alimente care conțin vitamina K poate afecta efectele medicamentelor anticoagulante (pentru subțierea sângelui), precum Warfarina. Afinele pot interacționa cu

Surse articol:

1. Fiorella M., Blueberry anthocyanin’s dose-dependent benefits on vascular function proved by study, Herba Zest: https://www.herbazest.com/news/blueberry-anthocyanin-s-dose-dependent-benefits-on-vascular-function-proved-by-study
2. Wu-yang Huang, Hong-cheng Zhang, Wen-xu Liu, and Chun-yang Li, Survey of antioxidant capacity and phenolic composition of blueberry, blackberry, and strawberry in Nanjing, J Zhejiang Univ Sci B. 2012 Feb; 13(2): 94–102: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3274736/
3. Ovidiu Bojor, Catrinel Perianu, Afinul, Sănătate prin semințe, Legume și Fructe, Editura Fiat Lux, București, pp. 65-67
4. Megan Ware, Everything you need to know about blueberries, Medical News Today: https://www.medicalnewstoday.com/articles/287710

 

 

 

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.