Usturoiul – păzitorul inimii și al vaselor de sânge

Între plantele înzestrate cu efecte cardioprotectoare naturale se numără păducelul, vâscul, talpa-gâștei, hibiscusul, ceaiul verde, busuiocul sfânt, ghimbirul și turmericul.

Avem inclusiv alimente care susțin sănătatea inimii și a vaselor de sânge, precum ceapa și usturoiul.

Usturoiul pazitorul inimii

Usturoiul pazitorul inimii: Freepik.com

Usturoiul este unul dintre cei mai puternici protectori ai sistemului cardiovascular. O recenzie apărută recent în jurnalul „Nutrients” prezintă efectele hipotensive ale acestei plante-condiment.

Usturoiul – bogat în compuși cardioprotectori

Usturoiul conține compuși fitochimici cu rol important în prevenirea bolilor cardiovasculare. Compușii bogați în sulf, flavonoizii, steroizii, terpenoizii și saponinele sunt cei mai intens studiați.

Dintre compușii organosulfurici se remarcă următorii: alicina, aliina alil de mercaptocisteina, s-alilcisteina, sulfura de metil alil. Aceștia au proprietăți cardioprotectoare, antioxidante, anticancerigene.

  Cumpără tinctură de usturoi  

Tinctura de usturoi

Tinctura de usturoi

Scade tensiunea arterială, previne cheagurile de sânge, ateroscleroza

Alicina previne moartea celulelor, reduce stresul oxidativ și luptă împotriva inflamației sistemice. Ea produce o relaxare a vaselor de sânge, fapt care contribuie la scăderea tensiunii arteriale.

Alicina previne formarea cheagurilor de sânge și ateroscleroza. Ajută inclusiv la scăderea nivelului de zahăr din sânge.

Studiile pe animale au arătat că alicina previne modificările periculoase la nivelul vaselor de sânge și a inimii.

Alicina lărgește vasele sangvine prin mai multe mecansime. Unul din ele este creșterea producției de oxid de azot. Potrivit studiilor, alicina diminuează acumularea de țesut cicatricial la nivelul inimii.

 Cumpără capsule cu extract de usturoi 

Capsule extract de usturoi

Capsule extract de usturoi

Reduce colesterolul, dilată vasele de sânge

Aliina reduce concentrația de colesterol LDL și colesterol total și crește nivelul colesterolului bun (HDL). Mai mult decât atât, combate mărirea mușchiului inimii – un factor de risc ai bolilor cardiace.

Un alt compus benefic din usturoi este ajoen. Acesta lucrează în sinergie cu alicina la scăderea tensiunii arteriale.

Ajoenul împiedică îngroșarea pereților vaselor de sânge, prevenind astfel apariția hipertensiunii arteriale și a aterosclerozei.

Un alt compus regăsit în usturoi, care are efect vasodilatator, este gamma-glutamilcisteina (GGC). Acesta dilată arterele și scade presiunea arterială.

  Cumpără capsule cu ulei de usturoi  

Capsule cu ulei de usturoi

Capsule cu ulei de usturoi

Îmbunătățește circulația, previne aritmia cardiacă

Conținutul de hidrogen sulfurat din usturoi destinde pereții arteriali și îmbunătățește circulația sângelui. Datorită influenței sale benefice asupra potasiului, usturoiul scade riscul de aritmii.

Consumul de usturoi are un efect protector la nivelul întregului organism, datorită faptului că reduce generarea de specii de oxigen reactiv. Acești radicali liberi distrug țesuturile, celulele și organele corpului.

  Cumpără capsule cu usturoi, păducel, vâsc  

Capsule usturoi, paducel, vasc

Capsule usturoi, paducel, vasc

Moduri de administrare

Usturoiul poate fi consumat crud, câte 1-2 căței pe zi. Se taie, se lasă să stea 10-15 minute, apoi se înghit cu apă. Alte forme de administrare sunt: tinctura de usturoi, capsule cu extract de usturoi, capsule cu ulei de usturoi.

Precauții și contraindicații

Usturoiul nu trebuie consumat în combinație cu medicamente sau alte plante care afectează agregarea plachetară.

Altfel spus, poate crește riscul de sângerări dacă este administrat în paralel cu alte vasodilatatoare sau la persoanele cu trombofilie sau dificultăți de coagulare a sângelui.

Sursă articol: Dr. Priyom Bose, Lily Ramsey, News Medical Life Sciences, Garlic’s antioxidant and nitric oxide boosting effects may help lower blood pressure: https://www.news-medical.net/news/20240903/Research-examines-garlice28099s-phytochemicals-and-their-role-in-blood-pressure-reduction.aspx

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.