Usturoiul – păzitorul inimii și al vaselor de sânge
Între plantele înzestrate cu efecte cardioprotectoare naturale se numără păducelul, vâscul, talpa-gâștei, hibiscusul, ceaiul verde, busuiocul sfânt, ghimbirul și turmericul.
Avem inclusiv alimente care susțin sănătatea inimii și a vaselor de sânge, precum ceapa și usturoiul.
Usturoiul este unul dintre cei mai puternici protectori ai sistemului cardiovascular. O recenzie apărută recent în jurnalul „Nutrients” prezintă efectele hipotensive ale acestei plante-condiment.
Cuprins
Usturoiul – bogat în compuși cardioprotectori
Usturoiul conține compuși fitochimici cu rol important în prevenirea bolilor cardiovasculare. Compușii bogați în sulf, flavonoizii, steroizii, terpenoizii și saponinele sunt cei mai intens studiați.
Dintre compușii organosulfurici se remarcă următorii: alicina, aliina alil de mercaptocisteina, s-alilcisteina, sulfura de metil alil. Aceștia au proprietăți cardioprotectoare, antioxidante, anticancerigene.
Scade tensiunea arterială, previne cheagurile de sânge, ateroscleroza
Alicina previne moartea celulelor, reduce stresul oxidativ și luptă împotriva inflamației sistemice. Ea produce o relaxare a vaselor de sânge, fapt care contribuie la scăderea tensiunii arteriale.
Alicina previne formarea cheagurilor de sânge și ateroscleroza. Ajută inclusiv la scăderea nivelului de zahăr din sânge.
Studiile pe animale au arătat că alicina previne modificările periculoase la nivelul vaselor de sânge și a inimii.
Alicina lărgește vasele sangvine prin mai multe mecansime. Unul din ele este creșterea producției de oxid de azot. Potrivit studiilor, alicina diminuează acumularea de țesut cicatricial la nivelul inimii.
Reduce colesterolul, dilată vasele de sânge
Aliina reduce concentrația de colesterol LDL și colesterol total și crește nivelul colesterolului bun (HDL). Mai mult decât atât, combate mărirea mușchiului inimii – un factor de risc ai bolilor cardiace.
Un alt compus benefic din usturoi este ajoen. Acesta lucrează în sinergie cu alicina la scăderea tensiunii arteriale.
Ajoenul împiedică îngroșarea pereților vaselor de sânge, prevenind astfel apariția hipertensiunii arteriale și a aterosclerozei.
Un alt compus regăsit în usturoi, care are efect vasodilatator, este gamma-glutamilcisteina (GGC). Acesta dilată arterele și scade presiunea arterială.
Cumpără capsule cu ulei de usturoi
Îmbunătățește circulația, previne aritmia cardiacă
Conținutul de hidrogen sulfurat din usturoi destinde pereții arteriali și îmbunătățește circulația sângelui. Datorită influenței sale benefice asupra potasiului, usturoiul scade riscul de aritmii.
Consumul de usturoi are un efect protector la nivelul întregului organism, datorită faptului că reduce generarea de specii de oxigen reactiv. Acești radicali liberi distrug țesuturile, celulele și organele corpului.
Cumpără capsule cu usturoi, păducel, vâsc
Moduri de administrare
Usturoiul poate fi consumat crud, câte 1-2 căței pe zi. Se taie, se lasă să stea 10-15 minute, apoi se înghit cu apă. Alte forme de administrare sunt: tinctura de usturoi, capsule cu extract de usturoi, capsule cu ulei de usturoi.
Precauții și contraindicații
Usturoiul nu trebuie consumat în combinație cu medicamente sau alte plante care afectează agregarea plachetară.
Altfel spus, poate crește riscul de sângerări dacă este administrat în paralel cu alte vasodilatatoare sau la persoanele cu trombofilie sau dificultăți de coagulare a sângelui.
Sursă articol: Dr. Priyom Bose, Lily Ramsey, News Medical Life Sciences, Garlic’s antioxidant and nitric oxide boosting effects may help lower blood pressure: https://www.news-medical.net/news/20240903/Research-examines-garlice28099s-phytochemicals-and-their-role-in-blood-pressure-reduction.aspx