Legumele pot fi consumate în orice cantitate, iar fructele doar ca desert – dr. Mihaela Bilic
Pentru a avea o stare bună de sănătate este important să mâncăm mai multe fructe și legume.
Experții care fac această recomandare le pun în aceeași categorie deoarece sunt alimente vegetale, care furnizează nutrienți importanți.
Cuprins
Fructele nu sunt ca legumele
Cu toate acestea, fructele și legumele au roluri distincte în organism.
Este esențial să facem deosebire între ele și să știm cum trebuie să le consumăm, cât și când.
Prima diferență constă în conținutul nutrițional.
Legumele oferă vitamine, minerale, antioxidanți, fitonutrienți, fibre și multă apă.
Fructele în schimb, conțin apă și fructoză.
Nutriționistul Mihaela Bilic spune că fructele sunt desertul perfect construit de natură.
Legumele nu au deloc fructoză. De aici și efectele lor diferite în corp.
Combinația dintre apă și fructoză din fructe fermentează în ficat și produce alcool.
„Legumele sunt acele alimente pe care le putem consuma oricând, în orice cantitate”.
Chiar și în exces dacă le mâncăm, nu dăunează. Dimpotrivă, legumele fac întotdeauna bine sănătății.
Vestea proastă este că nimeni nu abuzează de legume. Chiar dacă le adăugăm sporadic în diferite mâncăruri, aportul lor este tot mic.
Mai des se întâmplă să facem exces de fructe, deoarece sunt dulci și ne face plăcere să le mâncăm. Din păcate, fructele nu sunt la fel ca legumele și trebuie servite doar ocazional.
„Fructele sunt un desert. Se mănâncă din când în când – cantitate moderată, pentru că au zahăr”
Gustul lor dulce și plăcut este un semn al faptului că au un conținut mai mare de zaharuri naturale și calorii, în comparație cu legumele.
100 de grame mere conțin 13 g de zahăr și 65 de calorii. Iar 100 de grame de broccoli conțin doar 2 g de zahăr și 31 de calorii.
Diferența este foarte mare.
Adulții nu trebuie să consume fructe în fiecare zi, susține dr. Mihaela Bilic. Legumele pot fi însă consumate în exces, deoarece sunt alimente de bază.
Citește și – 15 fructe și legume care au un conținut redus de zahăr
Fructe care sunt confundate în mod greșit cu legume
Unele fructe sunt tratate ca legume din cauza gustul și a compatibilității lor în preparatele sărate.
- tomatele
- dovleacul
- avocado
- castraveții
- ardeii
- vinetele
- măslinele
- mazărea
- dovleceii
Citește și – Fructele și legumele crude îmbunătățesc sănătatea mentală
Fructele și legumele previn multe boli
Chiar dacă există diferențe între ele, fructele și legumele trebuie incluse zilnic în alimentația noastră.
Ambele au aportul lor valoros de nutrienți și beneficii.
Însă așa cum spune dr. Bilic, legume mai multe și fructe mai puține.
Studiile au arătat că 3+ porții de fructe și legume pe zi scad riscul bolilor cardiace cu 70%!
Creșterea aportului de fibre (prin consumul de legume) poate reduce de asemenea incidența cancerului, în special a celui colorectal.
Rădăcinoasele – bogate în fibre, vitamina C, potasiu, vitamine B și beta-caroten.
Fructele citrice – bogate în vitamina C, acid folic, antioxidanți; susțin imunitatea și protejează împotriva bolilor degenerative.
Legumele crucifere – conțin glucozinolați, compuși care previn cancerul.
Fructele de pădure – bogate în antocianini, compuși cu rol antioxidant și antiinflamator.
Legumele cu frunze verzi – bogate în luteină și alte carotenoide care scad riscul bolilor de inimă, a accidentelor vasculare și a cancerului, susțin sănătatea oaselor.
Surse articol:
1. Știrile PRO TV, Mihaela Bilic la „Doctor de bine. „Ciorba este alimentul ideal pentru slăbit”: https://stirileprotv.ro/stiri/doctor-de-bine/doctor-de-bine-cum-sa-avem-sistem-imunitar-perfect-in-iarna-pandemica.html
2. Rachel Link, What’s the difference between fruits and vegetables? Healthline: https://www.healthline.com/nutrition/fruits-vs-vegetables
3. Zia Sherrell, Sae Meeks, What is the difference between fruits and vegetables? Medical News Today: https://www.medicalnewstoday.com/articles/fruits-vs-vegetables#commonly-mistaken-fruits-and-vegetables