Legume asortate la cuptor – rețetă de toamnă

Legumele se află la baza piramidei alimentației sănătoase. Acestea trebuie să facă parte din dieta noastră zilnică. De fapt, cel mai bun slogan în acest sens este: „Nicio masă fără legume!”

Studiile au asociat consumul de legume și fructe cu un risc mai mare de boli. Aceste alimente vegetale furnizează nutrienți și compuși fitochimici cu efect profilactic și terapeutic.

Legume asortate la cuptor - reteta de toamna

Legume asortate la cuptor – reteta de toamna

Legumele ne apără de boli

Dietele bogate în legume favorizează scăderea tensiunii arteriale crescute și ajută la preîntâmpinarea afecțiunilor cardiovasculare.

Legumele previn accidentele vasculare cerebrale, problemele digestive, afecțiunile oculare și cancerul.

Datorită conținutului bogat în fibre, legumele mențin glicemia și apetitul sub control. Sunt așadar o parte importantă a curelor de slăbire.

Fiecare anotimp ne oferă o paletă largă de legume și fructe. Din ele putem să alcătuim garnituri sau chiar mese simple și sănătoase. Putem să le consumăm sub formă de salate, tocănițe, zacuscă sau alte mâncăruri gătite. Sunt deosebit de bune și fermentate. 

În sezonul rece putem prepara legume asortate la cuptor. Coacerea în cuptor le dă o savoare deosebită.

Legume asortate la cuptor – rețetă

Este foarte ușor să faci legume asortate le cuptor. Mai greu este să aduni toate legumele. Puteți folosi diverse sortimente. Cu cât mai largă este paleta și coloritul lor, cu atât mai bine.

Legumele cu pigment închis sunt cele mai benefice sănătății. Aceste conțin compuși cu efect protector împotriva bolilor. La fel de sănătoase sunt și cruciferele, care conțin antioxidanți puternici.

Puteți folosi și fructe de sezon. Acestea vor da mai multă savoare și un accent dulce-acrișor amestecului de legume. Noi am folosit următoarele legume și fructe:

  • sfeclă roșie
  • păstârnac
  • țelină
  • cartofi
  • conopidă
  • ceapă
  • dovleac plăcintar
  • mere

După ce ați adunat toate legumele, curățați-le de coajă unde este cazul. Spălați-le bine și tăiați-le bucăți mici, bastonașe, rondele, după preferință.

Puneți-le în tava cuptorului. Presărați peste ele sare, piper și condimentele dorite. Noi am folosit curry, cimbru și busuioc.

Adăugați 2-3 linguri de ulei și amestecați-le cu mâinile. Masați-le bine, pentru a distribui bine uleiul și condimentele.

Dați tava în cuptor la 180 de grade Celsius. Sunt gata în 50-60 de minute. În ultimele 10 minute am pus o folie de aluminiu deasupra tăvii pentru a se înmuia. Neavând apă, legumele au tendința să se usuce și să se rumenească înainte să se pătrundă bine.

Legume la cuptor

Legume la cuptor

Aceste legume asortate sunt bune și calde și reci. Pot fi servite ca atare, sau cu diferite sosuri sau cu maioneză. Sunt excelente alături de o friptură din carne sau pește. 

Diabeticii trebuie să fie atenți la consumul de legume amidonoase, precum cartofi. În cazul lor se impune de asemenea moderație la sfeclă și dovleac. 

Articole similare

Pe site-ul nostru puteți găsi și alte rețete similare pe care le puteți încerca:

Pastă de vinete cu morcov la borcan pentru iarnă (caviar de legume) – nu trebuie să coci vinetele!
Rețetă de slăbit – legume înăbușite la tigaie
Budincă de legume cu ovăz pentru slăbit (fără făină sau ouă)
5 legume cu puțini carbohidrați, bune pentru diabetici

Sursă articol: Harvard T.H. CHAN, Vegetables and Fruits: https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/what-should-you-eat/vegetables-and-fruits/

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.