Pastă de vinete cu morcov la borcan pentru iarnă (caviar de legume) – nu trebuie să coci vinetele!
Nu știu dacă ați mai auzit până acum de „caviar de vinete” sau „caviar de legume”. Aceste rețete sunt preluate din bucătăria ucraineană sau turcească.
Sunt de fapt niște paste de legume fierte. Datorită aspectului asemănător caviarului au primit această denumire.
Mai pe românește, caviarul de vinete este o pastă de vinete sau o zacuscă de vinete făcută din legume crude și apoi fierte.
Cu siguranță multe gospodine vor fi tentate să o încerce, deoarece nu sunt nevoite să coacă vinetele înainte.
Cuprins
Caviar de vinete pentru iarnă – rețetă
Ingrediente
- 2 kg de vinete
- 500 g de morcovi
- 500 g de ceapă
- 150-200 ml de ulei
- 2 linguri de pastă de tomate
- 1 lingură de oțet
- 1 linguriță de sare
- 1 linguriță de piper
- 1 linguriță de zahăr
Mod de preparare
Umpleți un bol pe jumătate cu apă. Adăugați o lingură de sare și dați deoparte.
Curățați vinetele de coajă cu cuțitul sau cu acel curățitor de legume. Tăiați capetele și fiecare vânătă pe jumătate. Fiecare jumătate se taie fâșii și apoi în cuburi. Puneți cuburile de vinete în apa cu sare.
Așezați un vas greu peste ele pentru a le ține scufundate în lichid. Trebuie lăsate jumătate de oră în această saramură pentru a ieși amăreala din ele.
Între timp, decojiți morcovii și ceapa. Morcovii se taie rondele iar ceapa mărunt.
Turnați uleiul într-o cratiță mare. Când s-a încins, adăugați morcovii și căliți-i timp de 10 minute la foc potrivit. Amestecați des, cu o lingură de lemn, să nu se ardă. Adăugați ceapa și lăsați-o și pe ea la călit 5 minute. Amestecați des.
Între timp, turnați vinetele într-o sită mare și treceți-le sub un jet de apă rece, să se ducă sarea de pe ele.
După cele 5 minute de călit ceapa, adăugați pasta de roșii și omogenizați. După 3 minute se adaugă bucățile de vinete scurse.
Amestecați ușor și gătiți totul jumătate de oră, cu capacul pus. Amestecați odată la 3-5 minute, pentru a preveni lipirea legumelor de fund.
După ce vinetele s-au înmuiat complet, se stinge focul. Se introduce blenderul vertical și se pasează totul foarte bine. Trebuie să obțineți o pastă fină, de culoare portocalie.
Puneți cratița din nou pe aragaz și adăugați oțetul, sarea, zahărul și piperul. Amestecați și fierbeți încă 5 minute, cu capacul pus. Amestecați la 1-2 minute, să nu se prindă de fund.
Pasta de vinete este gata, sau mai bine zis, caviarul. Aceasta se transferă fierbinte în borcane de sticlă gata sterilizate. Presați ușor pentru a umple borcanele cât mai compact, fără goluri de aer. După ce ați umplut fiecare borcan, înfiletați capacul și strângeți-l cât de bine puteți.
Borcanele cu pastă de vinete se sterilizează la bain-marie, într-o cratiță cu apă. Apa din cratiță trebuie să fiarbă la foc mediu timp de 30 de minute. Se acoperă apoi vasul și se lasă borcanele la răcit până a doua zi.
Autoarea rețetei garantează pentru reușita acestei paste de vinete. Spune că este foarte gustoasă, mai ales dacă o serviți pe pâine prăjită. Nu vă rămâne decât să o încercați!
Rețete similare
Pe site-ul nostru puteți găsi și alte rețete similare:
„Caviar” din dovlecei – rețetă ucraineană
„Caviar” din legume – o mâncare de post simplă și inedită
Pastă de roșii și ardei cu miez de nucă – rețetă turcească
Tocană de vinete și roșii – rețetă de post
Sursă rețetă: Mâncare cu Savoare, „Caviar” de vinete – pastă de vinete la borcan – fără coacere: https://www.youtube.com/watch?v=aYsuxE1Vv9Q&ab_channel=Mancarecusavoare