Tocană de VINETE și roșii – rețetă de post

Vinetele sunt legume de vară delicioase, care ne pot oferi o serie de antioxidanți benefici pentru organism. Studiile au arătat că au capacitatea de a combate oxidarea, un proces periculos pentru sănătate, implicat în multe boli.

Un studiu apărut recent (2019) în jurnalul „Mutation Research” a arătat că vinetele au efecte antigenotoxice, adică inhibă producerea mutațiilor genetice. Rezultatele sugerează că vinetele au potențialul de a oferi beneficii asociate cu prevenirea sau reducerea riscului de boli cronice, precum cancer.

Tocana de vinete de post

Un alt studiu, din 2011, a examinat efectele vinetelor asupra inimii, în teste pe animale. Cercetătorii au folosit vinete crude și vinete coapte pe gril. Au descoperit că ambele conțin compuși cu potențial cardioprotector. Vinetele cresc funcția ventriculară stângă și reduc mărimea infarctului miocardic și apoptoza cardiomiocitelor.

În vinetele coapte, conținutul de vitamina A, vitamina C și beta-caroten a fost mai mic decât în vinetele crude, însă a fost mai mare de compuși antioxidanți fenolici, precum nasunină.

Tocană de vinete de post – rețetă

Există și alte versiuni ale rețetei, în care se adaugă și alte legume. De exemplu, tocana de vinete și dovlecei este foarte căutată.

Ingrediente

• 3 vinete mari
• 4 roșii
• 1 ceapă mare
• 6 căței de usturoi
• 1 lingură de ulei de măsline
• sare și piper, după gust
• cimbru, oregano, alte mirodenii

Preparare

Curățați ceapa și usturoiul și tocați-le mărunt. Puneți uleiul la încins într-o cratiță și căliți ceapa și usturoiul cu puțină sare, până se înmoaie.

Tăiați roșiile cubulețe și adăugați-le în cratiță. Cât timp fierb roșiile, tăiați vinetele cuburi potrivit de mari. Adăugați-le în mâncare, împreună cu puțină apă fierbinte, sarea, piperul și mirodeniile.

Se lasă pe foc până când vinetele fierb și se înmoaie bine, iar sosul scade.

Mâncarea de vinete se poate servi ca atare, sa ca garnitură la un orez, sau cuș-cuș.

Dacă vreți ca tocana de vinete să aibă un gust mai dulce și bogat, puteți coace vinetele în cuptor înainte de a le adăuga în mâncare.

Surse:

1. Sukprasansap M, Sridonpai P, Phiboonchaiyanan PP., Eggplant fruits protect against DNA damage and mutations, Mutation Research. 2019 Jan;813:39-45: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30594791
2. Das S, Raychaudhuri U, Falchi M, Bertelli A, Braga PC, Das DK. Cardioprotective properties of raw and cooked eggplant (Solanum melongena L), Food & Function. 2011 Jul;2(7):395-9: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21894326
3. Our Daily Food: Cuș-cuș cu Tocană de Vinete: https://ourdailyfood.ro/cus-cus-cu-tocana-de-vinete/

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

[bws_google_captcha]