„Caviar” din dovlecei – rețetă ucraineană
Dovleceii sunt cele mai abundente legume în sezonul cald.
Dacă aveți mulți dovlecei prin frigider și nu mai știți ce să faceți cu ei, vă propunem o rețetă mai deosebită.
Faceți „caviar”! Este un preparat preluat din bucătăriea ucraineană.
Cuprins
Caviarul ucrainean din legume
Se numește „Kabachkovaya Ikra”. Conține mai multe legume, nu doar dovlecei.
Așadar, pentru cei care nu prea mănâncă dovlecei sau legume în general, această rețetă este un mijloc ingenios de a corecta acest deficit.
Există și versiuni în care se pune oțet și maioneză și se păstrează peste iarnă.
Caciarul din dovlecei este un fel de tocăniță, am spune noi, românii.
Rușii și ucrainenii îl numesc așa deoarece seamănă la culoare și textură cu caviarul.
Are o textură fină și cremoasă. Este ideal pentru zilele călduroase de vară, când poate fi servit rece.
Este suficient de sățios și hrănitor.
Totodată, este un preparat ieftin și economic pentru întreaga familie.
La această rețetă puteți folosi dovlecei de-ai noștri, verzi sau galbeni, sau zucchini.
„Caviar” din dovlecei – rețeta 1
Ingrediente
- 2 morcovi
- 2 dovlecei
- 2 roșii
- 2 ardei grași verzi
- 2 cepe
- 100 ml de ulei de măsline
- 1 lingură de sare
- 1 linguriță de piper negru măcinat
Mod de preparare
Curățați legumele de coajă, spălați-le și tăiați-le felii (bucăți potrivite).
Nu trebuie să le mărunțiți foarte tare, deoarece la final veți folosi blenderul.
Puneți toate legumele într-un lighean încăpător. Presărați peste ele sarea și piperul. Adăugați uleiul și masați cu mâinile ca să se acopere bine.
Acum urmează partea cea mai interesantă. Introduceți toate legumele într-o pungă de copt (ca cea pentru friptură).
Legați punga cu acel clips și nivelați-o ușor cu mâinile. Înțepați-o din loc în loc cu o scobitoare.
Așezați punga pe lung pe o tavă, în care ați așternut hârtie de copt.
Introduceți tava în cuptorul preîncălzit la 180 de grade.
Durează circa 40 de minute ca legumele să se înmoaie bine.
După ce ați scos punga din cuptor, așezați-o din nou în lighean. Tăiați-o cu foarfecele și răsturnați legumele în vas.
Lăsați-le să se răcorească puțin, apoi scurgeți zeama pe care au lăsat-o legumele la copt.
Ideal ar fi să stoarceți chiar legumele puțin cu mâinile, pentru a elimina tot excesul de lichid.
Introduceți blenderul manual (vertical) și pasați legumele până se fac pastă.
Trebuie să obțineți un piure omogen, fin, fără bucăți mari de legume.
Caviarul are o culoare portocalie frumoasă. Transferați-l în borcane de sticlă și păstrați-l la frigider.
Citește și – „Caviar” din legume – o mâncare de post simplă și inedită
Caviar de dovlecei – rețeta 2
Ingrediente
- 1,3 kg de dovlecei
- 2 morcovi medii
- 2 roșii
- 2 cepe medii
- 3 căței de usturoi
- 2 linguri de ulei de măsline
- 1 lingură de sare
- 1 linguriță de zahăr
- 1 linguriță de piper negru măcinat
- frunze de dafin
Mod de preparare
Decojiți, curățați și spălați toate legumele.
Dați dovleceii prin răzătoarea mare, într-un bol încăpător. Presărați-i cu sarea și lăsați-i să stea 20 de minute.
Sarea va extrage sucul din ei.
După 20 de minute, stoarceți ușor dovleceii, înlăturând zeama lăsată.
Puneți dovleceii storși într-o cratiță mare.
Adăugați morcovul ras și ceapa tăiată mărunt. Adăugați uleiul și puneți vasul pe foc.
Lăsați legumele un sfert de oră la foc potrivit, amestecând ocazional.
Adăugați apoi roșiile pasate sau tăiate felii, usturoiul și frunzele de dafin.
Asezonați cu sare, piper și zahăr.
Dați focul la mic și fierbeți totul jumătate de oră.
Pasați amestecul de legume cu robotul sau blenderul.
Citește și – „Caviar” de vinete – aperitiv turcesc de impact
Sugestii de servire
Caviarul de dovlecei se unge pe pâine și se servește la fel ca un pate sau pesto.
Se poate folosi și ca sos pentru paste, lipii, sandvișuri, pizza etc.
Surse articol:
1. Meine Leckere Küche, Caviar de dovlecei: https://www.youtube.com/watch?v=FYPhB0BmfmQ&ab_channel=meineleckerek%C3%BCche
2. Gastro Senses, Zucchini Caviar: https://www.gastrosenses.com/blog/zucchini-caviar/