Pastă de ardei capia pentru iarnă, cu nuci și usturoi – rețetă libaneză, obligatoriu de încercat!
În acest articol vă prezint o rețetă de pastă de ardei capia pentru iarnă, făcută cu nuci și usturoi, în stil libanez.
Preparatul seamănă cu pasta de ardei care se numește Muhammara și este specifică Orientului Mijlociu. Această variantă conține și roșii și poate fi păstrată mai mult timp.
Pastă de ardei capia și roșii pentru iarnă este un deliciu! Trebuie neapărat să o încercați.
Se servește pe pâine sau cu lipie, la mic-ul dejun, sau ca aperitiv la mesele festive. Este potrivită și ca sos pentru paste sau pizza!
Pastă de ardei capia cu nuci pentru iarnă - rețetă
Ingrediente
- 2 kg de ardei capia
- 1 kg de roșii
- 300 ml de ulei
- 1 1/2 linguri de pastă de ardei
- 1 căpățână de usturoi
- 100 g de miez de nucă
- 1 lingură de sare
- 2 1/2 linguri de condimente (piper, chimen, mentă, cimbru, sumac, schinduf, ardei iute)
- 1 lingură de miere (opțional)
Mod preparare rețetă
- Ardeii capia se spală și se așează în tava cuptorului, pe hârtie de copt. Se coc la 200 de grade Celsius, până când se înmoaie complet și coaja se rumenește pe alocuri. Puteți pune 2 tăvi odată.
- Între timp, spălați roșiile, curățați-le de coajă cu un cuțit și tăiați-le bucăți mici. Măcinați-le apoi prin robot sau blender, până se mărunțesc complet și rezultă o compoziție fină.
- Turnați compoziția de roșii într-o cratiță largă, cu pereții groși. Puneți cratița pe aragaz la foc mic și lăsați roșiile să fiarbă până când se evaporă toată apa și rămâne doar o pastă groasă.
- Cât scade sucul de roșii, curățați ardeii de coajă și de semințe. Tăiați-i bucăți și dați-i prin robot pentru a-i mărunțit complet.
- Când compoziția de roșii a scăzut complet, adăugați uleiul și amestecați bine. Continuați fierberea încă 2-3 minute.
- Adăugați apoi pasta de ardei, amestecați și fierbeți încă 2-3 minute.
- Incorporați ardeii capia copți și măcinați la robot. Amestecați bine cu o lingură de lemn, până rezultă o pastă omogenă.
- Adăugați sarea și condimentele, apoi usturoiul tocat mărunt și miezul de nucă măcinat.
- Amestecați bine și mai lăsați pe foc încă 2-3 minute.
- Transferați apoi pasta de ardei fierbinte în borcane de sticlă sterilizate, fără să stingeți focul. Umpleți borcanele până sus. Înfiletați repede capacele, cât mai strâns.
- Întoarceți borcanele cu capacul în jos și acoperiți-le cu o pătură. După ce s-au răcit, se mută în cămara cu conserve pentru iarnă. Sau le puteți păstra în frigider, dacă aveți loc.
Notă
Pe site-ul nostru puteți găsi și alte rețete asemănătoare, pe care vă recomand să le încercați: Pastă de ardei dulci cu roșii și nucă (Muhammara) – rețetă turceascăRețete similare
Pastă de ardei kapia la borcan, pentru gătit – rețetă turcească
Pastă de ardei și gogoșari pentru iarnă, fără fierbere – rețetă
Adjika, pasta de ardei iuți care ne poate prelungi viața Sursă rețetă: Yoruk Kizinin Mutfagi: https://www.youtube.com/watch?v=AweSjPuzf18&ab_channel=Y%C3%96R%C3%9CKKIZININMUTFA%C4%9EI