„Farmacia” din legume și verdețuri
Sănătatea nu se fabrică în farmacii, cu atât mai mult sănătatea pe termen lung.
Un sistem imunitar sănătos sănătos se fabrică în intestin.
Protecția împotriva bolilor o luăm din medicamentele naturii, adică din alimente.
În rândurile următoare veți descoperi că multe din alimentele vegetale au beneficii care merg dincolo de statutul nutrițional.
Cuprins
Legumele și verdețurile – farmacie naturală
Deși sunt atât de uzuale, ele nu fac parte din dieta noastră obișnuită.
Avem impresia că le consumăm, dat în realitate alimentația noastră este bazată în mare parte pe produse procesate.
Legumele crude și verdețurile sunt aproape o raritate în dietă.
Nutriționistul clinic Sophie Manolas spune că ceea ce introducem în gură poate influența enorm tractul digestiv și echilibrul florei intestinale.
Un microbiom intestinal sănătos înseamnă o imunitate și o sănătate mentală mai bune.
„Mă uit la afecțiunea unui pacient și văd ce deficiențe ar putea să o cauzeze. Apoi mă uit la ce mănâncă într-o săptămână și stabilesc ce să introducă în dietă pentru a obține nutrienții de care are nevoie”.
Nutriționistul clinic poate identifica acele alimente care pot ajuta corpul să se vindece. Fie că este vorba despre o boală cardiovasculară, fie de o tulburare tiroidiană sau hormonală. Fie o afecțiune malignă.
Chiar dacă uneori avem nevoie de antibiotice sau alte medicamente sintetice, legumele și verdețurile pot influența la rândul lor starea de boală.
Citește și – Faceți exces de legume, cât mai colorate – dr. Mihaela Bilic
De pildă, pătrunjelul și ardeiul gras sunt surse foarte bune de vitamina C.
Morcovii oferă beta-caroten. Roșiile și pepenele verde oferă licopen.
„Frumusețea acestor nutrienți, care se găsesc din abundență în alimentele noastre obișnuite, este că, de multe ori, nutrienții vin împreună și lucrează sinergic, având efecte pozitive asupra corpului”.
Dr. Manola oferă un ghid simplu de utilizare a alimentelor în funcție de nutrienții de care ducem lipsă sau de afecțiunile de care suferim.
Verdețurile – multivitamine naturale
Un mod simplu prin care ne putem întări sau menține sănătatea pe termen lung este să consumând mai multe salate de verdețuri, smoothie-uri și sucuri.
Legumele cu frunze verzi pot fi considerate suplimentul nostru zilnic de multivitamine.
Au o densitate mare de nutrienți. Conțin fibre, vitamina C, vitamine din grupul B, vitamina A și antioxidanți.
Efectele maxime le au verdețurile cu pigmentul cel mai închis.
La fel și cele cu gust amărui, precum frunzele de păpădie sau rucola.
Acestea măresc nivelul de acid hidrocloric din stomac, ajută digestia, reduc arsurile și susțin fazele secundare de detoxifiere ale ficatului.
Ardeiul roșu – suplimentul zilnic de vitamina C
Ardeii sunt pentru mulți cele mai savuroase legumele pe care le putem consuma în stare crudă.
Suculenți, dulci, plini de vitamina C, vitamina E, beta-caroten, fibre și antioxidanți.
Un ardei gras poate acoperi doza zilnică necesară de vitamina C.
În sezonul răcelilor și gripei ar trebui să mâncăm zilnic ardei. Vitamina C dă un impuls binevenit funcției sistemului imunitar.
Îi putem folosi în loc de pâine la sosuri, pate-uri, hummus și alte mâncăruri.
Îi putem folosi în salate sau ronțăi ca atare, ca gustare între mese.
Citește și – Legumele ne pot prelungi durata de viață (studii)
Păstârnacul – adjuvant împotriva stresului
Păstârnacul este „noul morcov”, spune nutriționistul Manolas.
Are carbohidrați complecși, cu rol în buna funcționare a creierului. Stimulează producția serotoninei și induce o stare de calm.
La vreme de stres, este leguma ideală! Concentrația de minerale susține sănătatea celulelor sangvine, oaselor și pielii.
Îi putem consuma ca atare, sau copți în cuptor. Au o aromă deosebită.
Uleiul de cocos – remediu antigripal
Uleiul extras din nuca de cocos are proprietăți antimicrobiene dovedite.
Este antifungic, antibacterian și antiviral.
În caz de răceală, gripă sau viroze, uleiul de cocos ne poate fi un bun aliat.
Aciul lauric și monolaurina pe care îi conține perturbă membrana celulară a virusurilor.
Uleiul de cocos este foarte versatil. Îl putem folosi atât în rețetele sărate, cât și în cele dulci.
La temperaturi mici se întărește și devine ca grăsimea, iar la temperaturi mari devine lichid.
Putem căli legume în el, sau îl putem adăuga în ceașca de cafea. Reduce pofta de mâncare.
Dacă ne confruntăm cu o durere în gât sau tuse sâcâitoare, uleiul de cocos poate fi un lubrifiant și calmant natural. Fie îl consuma ca atare, fie sub forma unui sirop cu miere și lămâie.
Ghimbirul – alungă greața
Ghimbirul ne poate scoate rapid din încurcătură atunci când avem un episod de greață, indigestie sau stomac deranjat.
Studiile au confirmat eficiența lui în calmarea răului de mișcare și grețurilor matinale la femeile însărcinate.
Ghimbirul este un remediu puternic. Unul din compușii săi bioactivi reduce crampele menstruale, balonarea și riscul de infecții bacteriene sau virale. Este vorba despre „gingerol”.
Din ghimbir putem face ceai sau suc. Nu e nevoie de o doză prea mare, deoarece este concentrat. Îl putem adăuga de asemenea în slaate.
Apa cu lămâie – leac împotriva durerilor de cap
Durerile de cap pot avea multe cazuri, inclusiv deshidratarea.
Un mod simplu de a remedia această problemă este să bem apă cu suc de lămâie.
Lămâia ajută detoxifierea ficatului și digestia.
Ananasul – leac contra răcelii
Acest fruct exotic poate fi inclus mai des în dietă în anotimpul rece.
Ajută la combaterea răcelilor și calmarea durerilor în gâtș
Are o concentrație generoasă de vitamina C și bromelaină, doi compuși cu efect antioxidant și antiinflamator. Aceste proprietăți îl recomandă în inflamația sinusurilor.
Bromelaina are un avantaj în plus. Ajută la descompunerea proteinelor din carne și facilitează digestia.
Combinat cu ghimbir, ananasul are efecte mult mai mari.
Traducere din: Willa Tellekson-Flash, Everything you should eat when you’re sick to feel better ASAP, Well and Good: https://www.wellandgood.com/what-to-eat-when-you-are-sick