Fructele și legumele crude îmbunătățesc sănătatea mentală

Deși funcțiile cognitive sunt deteriorate de procesele îmbătrânirii sau de anumite traume și boli, studiile recente arată că dieta poate avea un rol important.

Mai precis, consumul de fructe și legume crude susțin sănătatea creierului.

Fructele si legumele crude imbunatatesc sanatatea mentala

Fructele si legumele crude imbunatatesc sanatatea mentala

Potrivit estimărilor făcute de Organizația Mondială a Sănătății, una din patru persoane va suferi la un moment dat de o afecțiune mentală.

Pe primul loc la capitolul tulburări mentale se află depresia, urmată de tulburarea afectică bipolară.

Pe locul trei se află schizofrenia și abia pe locul al patrulea demența și Alzheimer.

Schimbările de dispoziție pot fi incluse de asemenea în această categorie. Ele sunt mai des întâlnite la femei, în perioada premenstruală sau menopauzală.

Consumul de crudități susține psihicul și buna-dispoziție

Dieta joacă un rol esențial în conservarea sănătății noastre fizice și psihice.

Calitatea alimentelor influențează foarte mult starea de bine și funcția creierului.

Un studiu realizat de Universitatea Chicago a arătat că unele fructe și legume crude îmbunătățesc statusul mental.

Au fost incluși 422 de participanți, cu vârste tinere, între 18 și 25 de ani.

Aceștia au completat chestionare privind starea lor de sănătate mentală.

Au fost testate simptomele de depresie, anxietate, dispoziție și nivelul de satisfacție în viață.

Fructele și legumele crude scad riscul de depresie

Cercetătorii au descoperit că un consum crescut de crudități este asociat cu o rată mai mică de probleme mentale.

Persoanele care mâncau mai multe fructe și legume crude aveau un risc mai mic de depresie, o dispoziție mai bună și o satisfacție mai mare în viață.

Autorii au observat de asemenea că legumele în general sunt foarte bune pentru creier.

Inclusiv cei care mâncau legume procesate aveau mai puține simptome de depresie decât cei care nu mâncau deloc legume.

Acest studiu indică faptul că fructele și legumele consumate în stare proaspătă produc efecte mult mai mari asupra sănătății mentale decât alimentele gătite/conservate sau procesate.

Citește și – Mâncați mai multe fructe și legume și vă veți simți mai „fericiți” în doar 2 săptămâni (studiu)

Fructe și legume benefice pentru creier

Cercetătorii au alcătuit un clasament al celor mai bune fructe și legume crude pentru creier.

Pe primul loc se află morcovii. Aceștia sunt urmați de banane și de mere.

Pe locurile următoare sunt clasate legumele cu frunze verzi, apoi spanacul, grapfrutul și salata verde.

Mai departe găsim fructele citrice, fructele de pădure, castraveții și kiwi.

Legume gătite benefice pentru creier:

  • sparanghelul
  • broccoli
  • verdețurile
  • cartofii dulci
  • dovlecelul/zucchini
  • ceapa/prazul
  • vinetele

Citește și – Spală fructele, legumele și verdețurile cu apă oxigenată – distruge bacteriile!

Nutrienți benefici pentru creier

Fructele și legumele ajută creierul prin conținutul lor bogat în antioxidanți, vitamine și fibre.

Polifenolii, carotenoidele și tocoferolii sunt doar câteva exemple de tipuri de antioxidanți care îmbunătățesc sănătatea creierului.

Studiile au asociat dietele bogate în fibre cu o incidență scăzută a stărilor depresive.

Din păcate, procesarea termică distruge o mare parte din micronutrienții regăsiți în alimentele naturale.

Omega-3 (DHA) – ameliorează declinul cognitiv la vârstnici; ajută la tratarea tulburărilor de dispoziție, îmbunătățesc cogniția în Alzheimer și leziunile cerebrale traumatice.

Acizii grași Omega-3 se găsesc în nuci, semințele de in, semințele de chia, kiwi și peștele gras (somon).

Curcumina – ameliorează declinul cognitiv în maladia Alzheimer și leziunile cerebrale traumatice. Acest compus se găsește în turmeric.

Flavonoidele – îmbunătățesc funcțiile cognitive la vârstnici. Se găsesc în cacao, ceaiul verde, fructele citrice, vinul roșu, ciocolata neagră și Gingko biloba.

Vitaminele B – acidul folic, B6 și B12 îmbunătățesc memoria la femei; vitamina B12 îmbunătățește deficiențele cognitive.

Vitamina D – ajută la conservarea funcțiilor cognitive la vârstnici. Se găsește în ficatyl de pește, peștele gras, ciuperci, cerealele fortificate, laptele de vacă, laptele de soia.

Vitamina E – ameliorează tulburările cognitive post-traumatice, reduce declinul cognitiv la vârstnici.

Se găsește în avocado, nuci, arahide, măsline, sparanghel, semințe, spanac, germenii de grâu, uleiurile vegetale.

Colina – reduce tulburările de memorie cauzate de convulsii. Se găsește în gălbenușul de ou, carnea de pui, vită, oaie, ficat de curcan, salata verde, soia.

Fierul – normalizează funcțiile cognitive la femeile tinere. Se găsește în carnea roșie, pește, linte și fasole.

Citește și – Bărbații care consumă mai multe fructe și legume au mai puține probleme cu memoria

Produsele procesate afectează negativ funcțiile creierului

Trebuie să știm că orice produs alimentar procesat dăunează creierului. Cele mai nocive sunt bomboabele, băuturile răcoritoare și cartofii prăjiți.

Aceste produse se găsesc cu precădere în dieta de tip american sau occidental, bazată în general pe fast-food.

Grăsimile saturate favorizează declinul cognitiv, agravează deficitele cognitive post-traumatice, exacerbează declinul cognitiv la vârstnici. Acestea se găsesc în unt, ghee, untură, uleiul de cocos, uleiul de palmier, lactate și carne.

În mod paradoxal, alimentele bune la gust, care ne fac plăcere să le mâncăm, nu sunt bune pentru sănătatea noastră fizică, emoțională și mentală.

Mai curând alimentele naturale ne îmbunătățesc realmente starea de bine sau dispoziția.

Organizația Mondială a Sănătății recomandă 5-8 porții de fructe și legume pe zi. Această cantitate echivalează cu 400 – 600 de grame de fructe și legume crude.

Citește și – 7 porții de fructe și legume pe zi scad riscul de DECES cu 42%

Traducere din:

1. Case Adams, Raw Foods Improve Mental Health, Studies Find, The Journal of Plant Medicines: https://plantmedicines.org/raw-foods-improve-mental-health/
2. Fernando Gómez-Pinilla, Brain foods: the effects of nutrients on brain function, Nat Rev Neurosci. 2008 Jul; 9(7): 568–578: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2805706/

 

 

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.